Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > İran İsfahan Gezisi: İran’ın Baş Tacı

İran İsfahan Gezisi: İran’ın Baş Tacı

İran’ın baş tacı, şehirlerin şahı İsfahan gezisi ile karşınızdayız. İran’ın ortasında bulunan kent yerli yabancı turistlerin uğramadan geçmedikleri çok önemli bir şehir. Kendisine ait büyüsü olan şehir İran’ın üçüncü büyük şehri.  Tarihte birçok devlete de ev sahipliği yapmış olan şehir, gezginlere yeni ufuklar açıyor.

İsfahan, tüm İran gezimizde bizi en çok etkileyen şehir oldu. Havası, tarihi, yemekleri, sokakları, meydanları, köprüleri, çarşıları…Kafanızı nereye çevirseniz sizi büyüleyen bir şeyle karşılaşmanız mümkün.

İran: Merak Edilenin Ötesi yazımız için tıklayın.

İran İsfahan

Tahran’dan başladığımız araba yolculuğumuzu yol üstü birkaç şehre uğrayarak İsfahan ile tamamladık. Yolları çok düzgün ve çıkmış olduğunuz araba yolculuğunda hem sıkılmıyor hem de rahat bir yolculuk yapabiliyorsunuz.

Yerli turistlerin de uğrak yeri olan şehir özellikle bayramlarda oldukça kalabalık. Biz de nevruz bayramında İsfahan’da bulunduğumuz için çokça kalabalığa şahit olduk. Sadece gündüzleri değil geceleri de baya bir hareketli şehrin. Çok uğrak bir yer olan şehre gitmeden önce otel rezervasyonunuzu mutlaka yaptırın. Otelleri temiz. Ancak İran’ın diğer şehirlerine nazaran biraz pahalı.

Nakş-ı Cihan Meydanı – İmam Meydanı

Şehri mutlaka adımlayarak gezin dediler bize. Biz de sırt çantamızı alıp adım adım İsfahan’ı gezmeye başladık. İlk durağımız Nakş-ı Cihan Meydanı oldu. Dünyanın ikinci büyük meydanı olan Nakş-ı Cihan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alıyor. Yapıldığı günden bugüne hiçbir değişikliğe uğramamış. Etrafında birçok tarihi yapı mevcut. Meydana bir gününüzü ayırsanız az gelecek bir vakit olur. Ama mutlaka bir akşam üstünü burada geçirin. Işıklandırması ile daha büyülü bir hal alan meydandan, İran çayını yudumlamadan ayrılmayın.

isfahan-imam.jpg

İran Sanat Kültürü: Yasakların Ardında Müzik, Resim, El İşçiliği yazımız için tıklayın.

Mescid-i Şah (İmam Cami)

Mescid-i Şah (İmam Cami), Nakşı Cihan Meydanın en önemli yapıtı. İnsanın başını döndüren bir güzelliği var. Cami Safevi dönemine ait bir eser.

isfahan-naksi.jpg

Caminin turkuaz çinileri iç yapısını süslediği gibi dış kubbelerini de süslüyor. Bu sebeple daha camiye girmeden dış mimarisini uzun bir süre inceliyorsunuz. Firuze taş kaplamaları, tahta balkonlu minareleri, iç akustiği, medreseleri sizin uzun bir zamanınızı burada geçirmenize sebep oluyor.

İsfahan Büyük Çarşı

isfahan-buyuk-carsi.jpg

Büyük Çarşı, Nak-şı Cihan Meydanı’ndaki ikinci durağımız oluyor. İran’ın en önemli ve tarihi pazarlarından biri Büyük Çarşı. Çarşının her yeri dar sokaklara açılıyor. Labirent içinde dolanıyor gibisiniz. Ama çarşıda her attığınız adım çok güzel bir yere çıkarıyor sizi. Dünyaca ünlü İran halılarının çoğu burada dokunduğu için, çoğu dükkan halı satıyor.

Kulağınıza gelen çivi çekiç seslerini takip ettiğiniz zaman kendinizi bakır işleyen bir dükkanda buluyorsunuz. İran’da işlenen bakırın farkı firuze taşının da içine yerleştirilmesi. Küçük mavi taşın çok güzel bir hoşluk kattığı bakırlar yerli yabancı turistin ilgisini çekiyor.

isfahan-bakir.jpg

İsfahan Cuma Mescidi

İsfahan gezimizin en güzel yerlerinden birisi Cuma Mescidi. Selçuklu dönemi eseri olan Cuma Mescidi, İran’ın en büyük camisi. Cami Unesco Dünya Kültür Mirası Listesinde.  Müze olarak gezebileceğiniz camide aynı zamanda ibadet de edilebiliyor.

isfahan-cuma.jpg

İsfahan Köprüleri

Şehrin içinden geçen Zayende Nehri üzerine kurulu birçok köprü var. Köprüleri şehirde çok fazla ilgi görüyor. Şehrin sıcağından bunalan insanlar kendilerini bir köprünün yanına atıyor. Nehrin yanına ve köprülerin altına kurulan çay evleri, nehre karşı size doyumsuz bir zevk veriyor. Kemerli yapıları ile fotoğrafçıların ilgisini çeken köprülerde fotoğraf için sıra bekleyebiliyorsunuz.

isfahan-kopru.jpg

İran ışık ve renklerle oynamayı bilen bir ülke olarak çıktı karşımıza. Hiç tartışmasız bunun en iyi örneği İsfahan. Şehri gündüz gözü ile gezmek kadar gece dolaşmak da bir o kadar keyifli. Şehrin her noktası ışıklarla süslenmiş. Işık ve renk cümbüşü gezimizde bizi hiçbir yerde bırakmadı.

Şehir ile ilgili hatırlayacağım tek kötü anım, çok fazla turistin olması sebebi ile beklediğimiz uzun yemek kuyrukları olacak.

Dar sokaklarından, renkleri cümbüşü ile gökyüzünü aydınlatan ışıklandırmaya kadar her saniyesi çok güzel geçen bir gezi ile ülkemize dönüyoruz. Aklımızda yaşayan müze örneği, tarihin renkli sayfası olarak kalacaksın İsfahan.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

 

Yorum ekle