Yolcu360 Blog
İstanbul Kadıköy hakkında bilgi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > İstanbul – Kadıköy Hakkında Bilmediklerimiz

İstanbul – Kadıköy Hakkında Bilmediklerimiz

İstanbul Kadıköy hakkında bilgi arayanlar için keyifli bir çalışma yaptık. Kadıköy hakkında bilmediklerinizi araştırdık. İstanbul kadıköy’de gezmeye gitmeden önce bunları okuyun…

İstanbul – Kadıköy Hakkında Bilmediklerimiz

Kadıköy, özel bir ilçe. Çok büyük ve az kozmopolit. Elbette, Beyoğlu ve Mecidiköy gibi noktalara nazaran. Kadıköy’ün çok az bilinen özellikleri de var. Biz, biraz bunlara bakmak istedik. Kadıköy’ün tarihçesi, Kadıköy’lü ünlüler ve Kadıköy’de gezilecek yerlerle başlayalım…

Kadıköy’ün Tarihi

Kadıköy’ün kuruluşu, Bizans’ın kuruluşundan 17 yıl kadar öncedir. Kuruluş tarihi olarak M.Ö 675 yılı kabul edilir. Fikirtepe’den sonraki ilk yerleşme Halkedon (Moda Burnu ile Yoğurtçu arasında kalan yer) olmuştur. Günümüze bu şehirden maalesef kalıntılar ulaşmamıştır.  

Kadı Hızır Bey’in bugünkü Osmanağa Camii’nin bulunduğu yere yaptırdığı cami, Osmanlı’nın buradaki ilk önemli yapısı olmuştur. Kadıköy’ün asıl gelişmesi ise Selimiye Kışlası, Haydarpaşa Askeri Hastanesi gibi yapıların inşasından sonra başlamıştır. Özellikle 1857’de başlayan düzenli vapur seferleri Kadıköy’ü yerleşim için tercih edilir bir konuma taşımıştır. Kadıköy, 1869 yılında Üsküdar Sancağı’na bağlanmıştır.

Uzun süre Üsküdar’a bağlı kalan Kadıköy ancak 1930 yılında ilçe olabilmiştir. Nüfusu 1940 yılında 58 bin, 1970 yılında 241 bin, 1985 yılında 648 bin, 1997 yılında ise 699 bine yükselmiştir. Yaygın olan etkinliği ticarettir. Ticaretin yoğun olduğu bölgeleri ise Kadıköy Çarşısı, Altıyol, Bahariye ve Bağdat Caddesi olarak sıralanmaktadır.

Kayışdağı’ndan çıkıp Kalamış Koyu’na dökülen Kurbağalıdere’nin etrafında milattan 1500 – 3000 yıl önce insanların yaşadığına dair izler bulunmuştur fakat bugüne kadar o bölgede ciddi bir inceleme yapılmamıştır. Fikirtepe dolayında arkeolojik araştırma yapılmış fakat sonuçlar pek tatminkâr olmamıştır. 1942 – 1952 yılları arasında Söğütlüçeşme Caddesi ve Gazhane’de yapılan kazılarda bronz çağına ait eserler de bulunmuştur. Fikirtepe dolaylarında bulunan eserler arasında çekiç olarak kullanılan taşlar, inci taneleri, firuze taşı, tunçtan yapılmış ok ucu, balık iğnesi ve farklı çeşit iğnelerdir.

Moda Burnu’nda ise topraktan yapılmış kandiller, üzerinde boyalı nakışları olan vazolar, öküz heykeli, sakallı erkek başı, kalkedon kitabesinin olduğu tunç bir levha bulunmuştur. Kadıköy’de bulunan eserlerin benzerleri eski Trova şehri olan Hisarlık bölgesinde de görülmüş bundan dolayı da Kadıköy ile Trova arasında kültür ve ticaret bakımından yakınlık olduğu fikri doğmuştur. Tarım araç ve gereçlerine az rastlanması halkın hayvancılık ve balıkçılıkla geçindiğini düşündürtmüştür.

Fikirtepe’de bulunan çanak çömleklerin benzerlerine Eskişehir Ovası’nda yapılan kazılarda da rastlanmıştır. Bu yüzden Fikirtepe halkının Orta Anadolu kökenli olduğu tahmin edilmektedir.

Kadıköy’de Yaşamış Tarihi Şahıslar

446 yılında II. Teheodes Kadıköy’de ikamet etmiştir. II. Konstantin Dönemi’nde Kadıköy’de yapılan sarayın güzelliğinden Villehardouin uzun uzun bahseder. Yeri tam olarak bilinmemekle beraber Yeldeğirmeni sırtlarında olduğu tahmin edilmektedir. Zira burada yapılan apartmanların temel kazılarında çok kalın duvar kalıntılarına rastlanmamıştır.

Eflatun’un öğrencilerinden Ksemokrates Kadıköy’de doğmuştur. O zamanlar Kadıköy kalabalık olmasa da boğazları ve Anadolu yakasını içine alan bir hükümet merkeziydi.

Bizans İmparatoru Jüstinyanüs ve eşi Theodora Fenerbahçe’de yaptırdıkları sarayda yılın önemli bölümünü geçirirlerdi.

Bizans’tan sonra Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve bazı padişahlar Fenerbahçe’deki Şadırvan Köşkü’nde yaz mevsimlerinde oturmuşlardı. Kadıköy’ün önemli tarihi dışında Kadıköy’e şarkılarında yer veren sanatçılar da olmuştur.

Kadıköy Araç Kiralama Fiyatları

Kadıköy araç kiralama fiyatları için yolcu360.com üzerinden hızlı ve kolay bir araştırma yapabilirsiniz. yolcu360.com sistemi ile kredi kartına 9 taksitle araç kiralama yapabilirsiniz. Kadıköy oto kiralama fiyatlarını online olarak karşılaştırabilir, planlarınız değişirse koşulsuz iptal gerçekleştirebilirsiniz.

 

Yorum ekle