Hakkari hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Hakkari hakkında neler biliyoruz? Hakkari tarihçesi ve Hakkari’de gezilecek yerler üzerine bir çalışma yaptık. Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak Hakkari turistik yerler ve Hakkari gezi rehberi için yola çıkmaya ne dersiniz? Hadi o zaman Hakkari meşhur yerleri keşfetmeye! 🙂
Hakkari Hakkında Bilinmeyenler
Ülkemizin bazı bölgeleri maalesef terör olaylarının gölgesinde kalıyor. Oysa gerçekten keşfedilmemiş tarihi yapılar, çok derin bir sosyal tarihin izleri ve neredeyse bozulmamış bir yemek kültürü barındıran bu bölgeler çok değerli. Hakkari de bunlardan biri. İşin aslı bu zamanda pek kimse Hakkari turuna çıkma planı yapmaz ama iş için, aile ya da akraba ziyareti için şehre gidenler oluyor. Hakkari’ye gittiğinizde şehre başka bir gözle bakın, keşfedecek çok şey var.
Hakkari’nin nesi meşhur, Hakkari’de ne yenir ve Hakkari’de yapacak neler var? Önce Hakkari hakkında biraz bilgi edinelim…
Hakkari gezilecek yerler için tıklayınız.
Hakkari Hakkında Bilgiler
Hakkâri, Doğu Anadolu Bölgesi’nin doğusunda yer alan 4 tarafı dağlarla çevrilmiş bir şehirdir. Güneyinde Irak ve doğusunda İran bulunmaktadır. 2016 nüfus sayımı verilerine göre şehrin 270 bin dolaylarında nüfusu bulunmaktadır. En yüksek noktası 4150 metreye ulaşan yüksekliğiyle Cilo Dağı’dır. Şehrin ekonomisini sınır ticaretleri ve hayvancılık oluşturur. Üretilen doğal yiyecekler ve el dokumalarıyla yöre halkı geçimini sağlamaktadır. Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca Hakkâri ilinin ilçeleridir. Hakkari’de karasal iklim sert bir şekilde yaşanır.
Hakkari Şehrinin Tarihçesi
Hakkari’nin coğrafi konumu birçok topluluğun ilgisini çekmiştir. Çünkü Hakkâri Anadolu, Mezopotamya ve İran üçgeninde yer alan ve doğal koruması olan bir alandır. Hakkari tarihi, Paleolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır. Şehirde Urartular, Medler, Persler, Araplar, Selçuklular hüküm sürmüştür. 1536 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Toprağı olmuştur. Bundan dolayı şehirde farklı farklı kültürlere ait eserleri ve bunların izlerini gözlemlemek mümkün.
Hakkari‘ye Nasıl Gidilir?
Hakkâri’ye en kolay ulaşım özel araçla olacaktır. Çünkü Hakkari’de otobüs terminali ya da otobüs şirketi bulunmamaktadır. Şehre ulaşım Van üzerinden sağlanmaktadır. Şehre ulaşım hangi araç kullanılırsa kullanılsın Van aktarmalı olarak sağlanır. Van- Hakkâri arası yaklaşık 220 km’dir. Van’dan kalkan otobüsler ya da dolmuşlarla Hakkari’ye ulaşılır. Van- Hakkâri arasında günde 3 kez otobüs seferleri, her saat başı da dolmuş seferleri düzenlenmektedir.
Hakkari’de Gezilecek Yerler
Şehirde yayla ve dağ turizmi oldukça yaygındır. Göklere kadar uzanan dağları, buz kaplamış gölleri, derin vadileri, yüksek şelaleleri, kar kaplı zirveleriyle; dağcılık, su ve kara avcılığı, kış sporları, doğa yürüyüşü, rafting gibi faaliyetler için oldukça verimli bir yerdir. Şehirde yüksek dağlar olduğundan dolayı mükemmel manzaralar yakalamak mümkündür. Şehrin tarihi yapısı kültür gezisi içinde uygunluk sağlamaktadır.
Hakkâri dağcılık tutkunlarının mutlaka görmesi gereken yerlerindendir. Aşağıda Hakkâri şehrinin gezilecek yerlerinden birkaçı bulunmaktadır.
Bay Kalesi: Bu kale 2000 metreyi aşan bir uzunluktaki tepede bulunmaktadır. Malik Bey’in hüküm sürdüğü bu kalenin dokusu laledir.
Biçer mahallesinde yer alan Meydan Medresesi, Gülereş mahallesinde yer alan Zeynel Bey Medresesi, Şemdinli ilçesinde yer alan Kayme Sarayı, (Kesme ve moloz taşlarla 1909 yılında yapılmıştır.) aynı ilçede yer alan 21 metre uzunluğundaki tarihi Taş Köprü görülmesi gereken yerler arasındadır.
Not: Çeşitli kazılar sonucunda Urartu Mezarlığı, Hakkari Stelleri, Koç Heykeli gibi cisimler bulunmuştur.
Şehirde ayrıca çeşitli festivallerde düzenlenmektedir. Kış festivali, koyun kırpma festivali, Berçelan Yaylası şenlikleri, bahar şenlikleri, koç katım şenlikleri yapılmaktadır.
Hakkari Yemekleri
Hakkari’nin zengin kültürü ve tarihi yemeklere de yansımıştır. Hakkari denildiği zaman akla kahvaltılarımızın baş tacı Otlu Peynir gelmektedir. Aşağıda daha çok yöresel lezzetleri bulabilirsiniz.
Maşin Çorbası: Tok tutucu özelliğiyle bilinmektedir. Nohut ve buğdaydan oluşmaktadır.
Kemikli Kavurma: En sevilen yemeklerden bir tanesidir. Pirinç pilavıyla servis edilen bu lezzetin özelliği etin kendi yağıyla kavrulmasıdır.
Parmak Kebabı: Çeşitli baharatlarla yorum katılan bu lezzetin ana malzemesi patlıcandır. Kendisi Yüksekova ilçesinde oldukça sevilen bir lezzettir.
Keşkek: En meşhur lezzetidir. Tüm lokantalarda rastlayabileceğiniz bu lezzet kırmızı et ve buğdaydan oluşmaktadır.
Hakkari Araç Kiralama
Hakkari’den araç kiralamak için yolcu360.com ana sayfasındaki online rezervasyon modülünü kullanabilirsiniz. yolcu360.com ile fiyatları karşılaştırabilir, Hakkari uygun fiyatlı kiralık araç seçeneklerine erişebilirsiniz. Ayrıca Van Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile de şehre ulaşabilirsiniz.
Add comment