Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > İnceburun Deniz Feneri : Kuzeyin Bekçisi

İnceburun Deniz Feneri : Kuzeyin Bekçisi

İnceburun Deniz Feneri ‘nin sahip olduğu bir özelliklerle hatırı sayılır bir ünü var. Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan Sinop‘un bu özel noktasını sizler için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan gezdi gördü ve yazdı. Sizde araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek Kuzeyin Bekçisini ziyaret etmeye ne dersiniz?

Türkiye’nin En Kuzey Ucu: İnceburun Deniz Feneri

Siz de merak eder miydiniz bilmiyorum ama ben çocukken girdiğim coğrafya derslerinde hep merak ederdim, Sinop’un en ucunda acaba kimler yaşıyor, karşıya bakınca nereyi görüyorlar diye. Sonra bir gün kısmet oldu gittik Sinop’a. Sandım ki Türkiye’nin en kuzeyindeyim. O gazla, “Yaşasın derslerde hep merak ettiğim yeri, yani Türkiye’nin en kuzeyini gördüm” derken sonradan acı gerçeği öğrendim. Meğer benim haritada gördüğüm yer değilmiş orası. Tabi hemen pes etmedik ve Türkiye’nin en kuzeyine ayak basmak için tekrar düştük yola. Çevirdik rotayı İnceburun Deniz Feneri’ne.

Sinop merkezden yaklaşık 20 dakika süren bir yolculuktan sonra, ortamın sessizliğini sadece dalga seslerinin bozduğu bir yere vardık. Karşımızda Dupduru gökyüzüyle birleşen, alabildiğine masmavi bir deniz, ufuk çizgisi ve önünde yapayalnız, bembeyaz, sade bir fener vardı. Issızlıktaki huzuru anlatan bir tablo gibiydi burası. İşte şimdi olmuştu. Türkiye’nin en kuzeyinde, İnce Burun Deniz Feneri’nin yanı başındaydık. 🙂

Akgöl Gezilecek Yerler için tıklayınız.

İnceburun Deniz Feneri Hakkında Bilgiler

İnceburun Deniz Feneri’nin bulunduğu alan yani Türkiye’nin en kuzey ucu, katılaşmış lavlardan oluşan bir toprak parçası. Zaten bastığınız zemine bakar bakmaz bir farklı geliyor gözünüze. 100 milyon yıl öncesine ait olan lav ve volkanik tüflerin birbirine karışıp katılaşması sonucu günümüzde üstünde yürüyebildiğimiz denize sıfır konumdaki zemin ortaya çıkmış.

19.yüzyılın ortalarında buraya bir deniz feneri yapma fikri ortaya çıkmış. 1863 yılına gelindiğinde de denizden 38 metre yükseklikte İnceburun Deniz Feneri inşa edilmiş. Yani burası tam 156 yaşında. Türkiye’nin en eski deniz fenerlerinden biri.

Öyle tahmin ediyoruz ki Rüzgarı hiç eksik olmayan Karadeniz’in bin bir türlü hırçınlığına şahit olmuştur İnceburun Deniz Feneri. Hatta kış aylarında fenere kadar uzanan dev dalgalar oluyormuş diye de duyduk Sinoplulardan. Fakat hırçın Karadeniz ile yalnız fener hep bir orta yolu bulmuşlar belli ki. Yapıldığı gibi sapasağlam duruyor yerinde fener.

Hamsilos Tabiat Parkı yazısı için tıklayınız.

İnceburun Deniz Feneri Nerede? 

Sinop il merkezine yaklaşık olarak 20 km mesafede bulunuyor İnceburun Deniz Feneri. Özel aracınız ile Sinop Merkez’den Akliman yönüne doğru ilerleyerek ve tabelaları takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Zaten ekstra bir yol alternatifi bulunmuyor, Navigasyon kullanmanız yeterli. Yolcu360 ‘tan kiralık araç seçeneklerine göz atıp Türkiye’nin en kuzey ucunu gezip görebilirsiniz…

İnaltı Mağarası Gezi Rehberi için tıklayınız.

İnceburun’da Gezilecek Yerler

İyi de sırf bir fener görmek için Türkiye’nin en kuzey noktasına kadar gidilir mi diyenler için buraya neden gelinmesi gerektiğini de anlatmak istiyoruz kısaca. Biz seyahatlerimizde hep başka dünyalar kovalayan bir çiftiz. Yani kendimizi iyi hissedeceğimiz yerlere gitmek her zaman önceliğimiz. Buranın da gerçekten farklı bir enerjisi var.

Biz sabah saatlerinde gitmiştik fakat duyduklarımıza göre özellikle gün batarken de çok güzel bir hal alıyormuş buralar. Kızıllaşan güneşle beraber, bembeyaz rengi gün rengine dönüyormuş fenerin. O yüzden burada, gün batımı saatlerinde fotoğraf çekimi yapmak da oldukça meşhur. Uzun lafın kısası, gidilen şehirlerde böyle eşsiz noktalar varsa eğer gidip görmek gerek. Bu sessiz ve 180 derece Karadeniz manzaralı ortama gelip halinden memnun olmadan dönecek çok az gezgin vardır diye düşünüyoruz.

Son olarak buraya manzaraya karşı bir şeyler yiyip içme hevesiyle gelenler için de ufak bir bilgi verelim. Fenerin hemen çaprazında derme çatma bir kulübe yer alıyor. Burada yaşayan bir aile var. Fenerin bakımında da bu insanlar sorumlu. Sohbet etmeyi pek sevmeyen, kendi hallerinde ve biraz da gizemliler nedense. Aynı zamanda gözleme ve çay satıp, para kazanıyorlar.

Biz de gelmeden önce bu bilgiyi görünce “erkenden yola düşer, kahvaltıyı da orada yaparız” demiştik. Tabi işler planladığımız gibi gitmedi. Sabahın bu saatinde gözleme mi olur diyerek bizi aç bıraktılar. 🙁 Yani siz siz olun ya çok erken gitmeyin ya da kahvaltınızı edip öyle gidin.

Sinop Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Yolcu360 Blog

1 comment

  • Bu deniz fenerinde ki kafe tarzı binayı işleten aile hem sohbeti hem de yardımlaşmayı sevmiyor emin olun.Aracı bozulan iki bayan fenerde çekici beklerken tuvalet ihtiyaçları oluyor.Zaman uzun,etrafta hic bir tuvalet yok.Tamamen mağdur durumdalar ama bu insanlar rica etmelerine rağmen o bayanlara tuvaletlerini kullandırmadilar ve burasi umumî tuvalet değil deyip bir de kovmaktan beter ettiler.Bu insanlarsan cay içip onları desteklemeyin lütfen.