Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Hamsilos Tabiat Parkı : Karadeniz’in kıyısında bir cennet / Sinop

Hamsilos Tabiat Parkı : Karadeniz’in kıyısında bir cennet / Sinop

Hamsilos Tabiat Parkı balık denince akla ilk gelen hamsiyi andıran adıyla, Karadeniz kıyılarının dokusunu olduğu gibi yansıtan bir doğa harikası. Sinop’tan yolunuz geçiyorsa mutlaka uğramanız gereken bu muhteşem seyahat rotasını sizler için yazar çiftimiz Merve ve Furkan gezdi, gördü ve kaleme aldı.

Hamsilos Tabiat Parkı

Türkiye’nin en kuzeyi olan Sinop, hem tarihi hem de doğal güzelliklerle bezeli, şehrin en uç kısmının 3 tarafının denizlerle kaplı olduğu muazzam güzellikte bir şehir. Bu şehrin sahip olduğu özel yerlerden biri olan ve her daim Sinop’ta gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yer alan Hamsilos Tabiat Parkı ise gerçekten tam bir doğa harikası.

Sinop’un merkezine yaklaşık 14 km uzaklıkta bulunan Hamsilos Tabiat Parkı, şehirden kendini soyutlamış, oldukça sakin ve insana huzur veren bir destinasyon. Böyle yerleri kelimelerle tarif etmek çoğu zaman pek mümkün olmuyor ama biz yine de bir iki cümleyle anlatmaya çalışalım.

Hamsilos’un girişine arabayı bıraktıktan sonra yürüyerek parka giriyorsunuz. Elbette bunu yapmanızın bir sebebi var. Çünkü artık tabiat ananın kollarına bırakma vakti kendinizi. İçeride sizi ilk olarak otlayan inekler selamlıyor. Ardından ne yana baksanız gördüğünüz yeşil ve mavi… Yürüdükçe huzur kaplıyor insanın içini, baktıkça mest oluyorsunuz. Burası Sinop’ta geçekten görülmeye fazlasıyla değen, nadide bir doğal oluşum.

Hamsilos Tabiat Parkı nerede, nasıl gidilir?

Sinop şehir merkezinin batı çıkışında bulunan Hamsilos tabelasından sapacak ve sahil yolu boyunca devam eden oldukça keyifli yaklaşık bir yolculuk yapacaksınız. Akliman Koyu’nu geçtikten sonra Hamsilos Tabiat Parkı’na ulaşabilirsiniz. Yolcu360 ‘tan kiralık araç seçeneklerine göz atıp bu muhteşem tabiat harikasını gezip görebilirsiniz…

 

Hamsilos Tabiat Parkı’nda Ne Yapılır?

Parka gittiğinizde mutlaka sol tarafı yakından görmelisiniz. Çünkü birazdan daha detaylı anlatacağımız Türkiye’nin tek fiyordu orada bulunuyor. Burada deniz bir nehir gibi ormanın iç kısımlarına doğru süzülüyor. Zaten dedik ya, her yer orman her yer deniz…

Sessiz, sedasız ve berrak bir deniz karşılıyor sizi burada. Akdeniz’de mi Karadeniz’de mi olduğunu şaşırıyor insan. Denizin kenarına doğru inebilir ne kadar temiz olduğunu siz de daha yakından görebilirsiniz. Biraz yukarıda bulunan masalarda harika manzaraya karşı oturmak, çayınızı kahvenizi içmek veya götürdüğünüz yiyecekleri yemek burada yapılacak en güzel aktivitelerden.

Bunlara ek olarak Hamsilos’ta yapılabilecekler arasında mevsim uygun ise denize girmek ya da tekne turu yapmak da var. Ayrıca dilerseniz Hamsilos Koyu’nda ya da çevresindeki alanlarda kamp yapabilirsiniz.

Türkiye’nin Tek Fiyordu Hamsilos

Dünya’nın nadir coğrafi oluşumlarından biri olan fiyordun bir örneği burası. Hamsilos Koyu, dünyada ender rastlanan bu doğal oluşumlardan. Kısaca fiyort; denizin, buzul vadilerini basması sonucunda oluşan ve çoğunlukla iç kesimlere kadar sokulan; ince, uzun, genellikle çok derin ve kenarları çok dik körfeze deniyor.

Buzul vadisinde oluşmadığı için Hamsilos Koyu’na tam bir fiyort diyemeyiz aslında. Fakat, şekil olarak baktığınızda bir fiyort örneği. Deniz burada bir nehir gibi kıvrılarak kara parçasının içlerine doğru giriyor ve muazzam bir manzara sergiliyor. Bu özel yapısından dolayı Hamsilos Koyu, 1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından 1. derece doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. Son olarak bu tarz oluşumlara özellikle Norveç, Grönland, Alaska gibi kuzey ülkelerinde sıklıkla rastlandığını da belirtelim.

Hamsilos Tabiat Parkı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Hamsilos tabiat Parkı’na giriş şu anda ücretsiz ama yakın zamanda ücretli olması bekleniyor. Sınırlandırılmış bir ziyaret saati bulunmuyor.

Yorum ekle