Plaka renkleri ne ifade ediyor? Kırmızı plakalar ya da yeşil plakalar ne anlama geliyor? Bu renkli plakalar bizlere ne anlatmak istiyor? Gelin plakaların gizemli dünyasını birlikte keşfedelim.
Protokol Plaka Renkleri: Sarı Kırmızı Plaka
Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere devlet erkanına tahsis edilen sarı kırmızı plakalar “protokol plakası” olarak da biliniyor. Kırmızı zemin üzerine sarı harflerin yer aldığı plakalar TBMM Başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı gibi üst düzey devlet görevlileri tarafından kullanılıyor. Kırmızı plakanın üzerinde sadece rakamlar var. TBMM Başkanı’nın makam aracında kırmızı zemin üzerine sarı rakamlarla 0001 yazılıdır.
Trafik İşaretleri: Trafik İşaretlerinin Anlamları yazımızı okumak için tıklayın.
Yurt Dışı Bağlantılı Plaka Renkleri: Yeşil Plaka
Konsoloslukları daha önce duymuşsunuzdur. Ülkemizde yaşayan yabancı ülke vatandaşlarını temsil eden diplomatik bir kuruluştur. Yeşil plakalı araçlar da Türkiye’de görev yapan büyükelçi ve konsoloslar tarafından kullanılıyor. İstanbul, Ankara, Antalya gibi genellikle büyük şehirlerde hizmet veren bu diplomatik kurumları toplam 11 şehirde görmeniz mümkün. Yeşil zemin üzerinde yer alan beyaz rakam ve harfler çeşitli anlamlara geliyor. İşte bu harflerin anlamları ve yer aldığı araçlar:
- CC harfleri konsolosun makam aracında
- CD harfleri büyükelçinin makam aracında
- CG harfleri diplomatik muafiyete sahip konsolosluk görevlilerinin araçlarında
- CM harfleri diplomatik muafiyete sahip büyükelçilik görevlilerinin araçlarında yer alıyor.
Üst Düzey Yönetici Plaka Renkleri: Kırmızı Beyaz Plaka
Kırmızı beyaz plaka üniversite rektörleri, emniyet müdürü ve kaymakam tarafından kullanılan makam araçları için tasarlanmış plakadır. Beyaz zemin üzerine kırmızı renkli il kodları ve rakamlar yer alır. Bir bakıma kamu üst düzey yöneticilerine tahsis edilen plaka gibi düşünülebilir.
Polis Plaka Renkleri: Mavi Plaka
Mavi zemin üzerine beyaz harflerin yer aldığı plakalardır. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan mavi plakalı araçlardır. Plaka üzerinde il kodları ve A, AA ya da AAA gibi makama göre harfler gösteriliyor. Plakanın sonunda yer alan sayılar aracı kullanan polis ekibinin bağlı olduğu şubeyi temsil eder.
Resmi Araç Plaka Renkleri: Siyah Plaka
Resmi araçlar trafikte hemen dikkatimizi çeker. Hatta bazen resmi plakalı araçların geçişi sırasında polisler görev alır; yollar trafiğe kapanır. Peki resmi araç plakalarını yakından inceleme fırsatınız oldu mu? Hangi renkteler?
Ambulans, itfaiye gibi sadece resmi hizmet amacıyla kullanılan araçların plakaları siyah zemin üzerine beyaz rakamların yazılmasıyla oluşuyor. Bakanlıklara, belediyelere kısacası amu niteliği taşıyan her türlü kurum ve kuruluşa siyah plaka tahsis ediliyor.
Geçici Bir Süre: Sarı Plaka
Eğer yeni bir araç aldıysanız ve tescil işlemi gerçekleşmemişse sizleri sarı plaka temsil ediyor. Tescil işlemleriniz gerçekleşene kadar trafiğe sorunsuz çıkabilmeniz için sarı zemin üzerine siyah harf ve rakamların yazılı olduğu sarı plaka veriliyor. Sol üst köşesi ile sağ alt köşesi arasında uzanan beyaz renkli bir şerit mevcut. 1 hafta ile 1 yıl süre için veriliyor. Aracın yol testi sırasında, satıştaki araçların gümrükte beklediği zamanlarda sarı plaka uygulaması yapılıyor.
Plaka Yönetmeliği
Yönetmelik doğrultusunda plakaların araçlara yerleştirilmesi gerekiyor. Plaka üzerinde yer alan harf ve rakamlar net bir şekilde okunmalı, görünümünü engelleyen vida, boya vb. hiçbir değişime uğramamalı.
TR ve ay yıldız şeklindeki 4×10 cm hologram plaka üzerinde kesinlikle yer almalı. Plakayı basan yetkili kurum dışında herhangi bir karakter ya da rakam değişimi yapılmamalı. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu mührü plakada mutlaka yer almalı. Okunmayan, delik ve hasarlı plakalar kesinlikle trafiğe çıkarılmamalı. Harflere yakın vida ya da vida delikleri ağır kusur olarak değerlendirildiği unutulmamalı.
Plaka Boyutları
Plaka yönetmeliğine göre plakalar dikdörtgen şeklinde ve alüminyumdan oluşur. Harfler ve rakamlar preslenmiş şekilde ve kabartmalı olarak yazılmalıdır. 1 mm ile 3 mm arası kabartmalı karakterlerin köşeleri 1 cm yarıçap ile yuvarlanır. Kenar kalınlıklarının ise 5 mm olmalı.
Eğer yönetmelikler doğrultusunda plakanızı oluşturursanız trafikte sorun yaşamazsınız. Standartlara uygun plakanız sayesinde araç muayenelerini kusursuz bir şekilde tamamlar, trafik cezası ya da polis kontrollerine takılmadan yolunuza devam edebilirsiniz.
Plaka yönetmeliği hakkında bilgi almak, plakanızı standartlara uygun düzenlemek isterseniz Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin belirlediği özellikleri “Karayolları Trafik Yönetmeliği” internet adresinde yer alan mevzuat içeriğinden inceleyebilirsiniz.
Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle