Araç sahiplerinin en çok düşündüğü soru işaretlerinden biri de depoyu fulleyip fullememek… Aracımızın deposu her an uzun yola çıkacakmış gibi dolu dolu mu olmalı yoksa ihtiyaç kadar dolumdan vazgeçmemeli miyiz? Hangisi daha karlı bir tercih? Karlı olmasının yanında bir de araç sağlığının önemi var? Şimdi ne yapmalıyız? Fullemeli mi yettiği kadar mı? Hadi gelin bu soruya cevap arayalım: Depoyu fullemek doğru mu?
Yakıt tasarrufu hakkındaki yazımız için tıklayın.
Depoyu fullemek doğru mu?
Ülke şartlarında her ne kadar depoyu dolu tutmak biraz zor olsa da aslında karlı bir yanı da yok değil. Heran ne zaman zam geleceğini bilmiyoruz tabi. Sabah dolduğumuz depo akşam iki katı fiyatıyla satılabiliyor. Yani her an her şeyin olabildiği yerlerde biraz garantiye almak gibi görülebilir.
Ama öte yandan da tam depoyu fulledikten sonra bir indirim haberiyle de karşılaşabiliriz. Bir de bakmışsınız sabah aldığımız mazot akşam yarı fiyatına düşmüş. Yani depoyu boş kullanmanın pek çok zararı olmakla beraber dolu tutmanın size bir zararı olmaz. ama tabi bu doluluk oranını dediğimiz gibi abartmamak gerekiyor.
Her iki açıdan abartmamak gerekiyor. İlki olur olmaz yerde gelen zamlara karşı ara ara beliren indirimleri kaçırmamak. Diğeri ise her 200 kilometrede bir depo doldurmak. Bu da pek gerekli bir durum değil. Aracın çeyrek deponun altında kullanılmamasına özen gösterirsek aracın motor sağlığı için yeterli ilgi gösterilmiş olacaktır.
Depoyu fullemek zararlı mı?
Yani deponun mantığına bakınca yakıt içinde dursun diye üretildiği açık. Aracın deposunun dolu olması genellikle aracın hiçbir yerine zarar vermez. Ancak eğer yakıttan kar etmek istiyorsanız bunun için birkaç şeyi dikkate alabilirsiniz. Mesela aracınızın yakıtını gecenin soğuk vaktinde almanızı öneririz. Çünkü yakıt pompası hacmi ölçer gecenin soğuğunda yakıt büzüşüp gündüz sıcağında genleşir. Bu yüzden aracınızın yakıtını öğlen sıcağında almanıza göre faydası daha çok olur.
Öte yandan aracınızın deposunu fulleyerek gereksiz hızlanmalardan çekinirsiniz. Aynı sürüş stili ile ağırlık farkı nedeniyle cüzi miktarda dolu depo daha fazla yakacaktır.
Depoyu Fullemek Doğru Mu? Aracın deposunu dolu tutmak yakıt tüketimini azaltır mı?
Aracın deposunun sürekli dolu olması, yakıtta tasarruf sağlayabilir. Aslında dolu depolu aracın daha fazla yakıt tüketmesi, teorik olarak doğru olsa da astarı yüzünden pahalıya gelme ihtimali taşıyan tespittir.
Bunu şöyle anlatalım, standart bir otomobil ortalama 1500 kg ağırlığa ve 50 lt depoya sahiptir. Yakıt yoğunluğu 0.9 kg/lt alınırsa, full depoda bu ağırlık 45 kg eder. Bu şekilde aracın toplam ağırlığını 1545 kg’a yükseltir.
Depoyu fulleyerek uzun yola çıkıldığında, aracın yol boyu ortalama ağırlığı 1522.5 kg olarak alınabilir.
Çeyrek depo kriterine göre yakıt alındığında ise, aracın yol boyu ortalama ağırlığı 1500+0.5*45/4=1505.625 kg olarak alınabilir.
Sonuç olarak gerçek durumlarda daha ağır bir otomobil daha çok yakıt tüketimine yol açar. Fakat göz önünde bulundurulması gereken bir durum bu durum vardır. Yakıtın araç toplam ağırlığı içindeki oranının daha standart bir otomobilden daha yüksek olduğu durumlarda geçerlidir.
Depoyu Fullemek Doğru Mu? Yakıt Deposu Boş Kullanırsak Ne Olur?
Aracın yakıt deposunu boş ya da boşa yakın çok az miktardayken kullanmanın yol açacağı belli başlı sorunlar olacaktır. Bunlardan biri aracınızın deposunda yakıtınız az iken deponuzda hava fazla olacaktır. Bu da yoğunlaşmaya sebep olacak ve belli bir miktar su meydana getirecektir.
Öte yandan yakıt deponuz boş ya da yakıt az olduğu zaman pompalar çok daha fazla çalışacaktır. Bu da depodan yakıt beslemesi yapmaya çalıştığı anlamına gelir. Yani pompaların ömrünü uzatacaktır. Yakıt deposunda zamana bağlı olarak tortular, parçacıklar ve kir oluşacağından deponun altında kalan pislikleri motora göndermek sakıncalı bir durumdur. Bu durumda filtreleriniz erken dolar ve arıza potansiyeli artar.
Pompalar sıvı pompaları olduğundan, araçta yakıt kalmadığında hava pompalar ve kolayca bozulabilir. Genel anlamda yarım deponun altında çok kullanmamak araç sağlığı için önemlidir. Elbette yakıt uçucu ve zamanla özelliğini kaybeden bir madde olduğu için, uzun zamanlar boyunca aynı yakıtı kullanmak performans düşmelerine neden olur. Ayda 1 den az deponuzu doldurursanız yarım depo kullanmanızda fayda var.
Araca yakıt ne zaman alınmalı?
Şimdi sıra geldi benzin ne zaman ve hangi saatlerde alınmalı sorusuna. Bu soruya cevabımızı yukarıda ufacık verdik, yeniden verelim. Eğer mevsim yaz ayları ise sabah, akşam, gece, alınmalıdır. Öğle vakti yani güneşin en sıcak olduğu zamanlarda benzin de genleşme olur hacmi düşer. Bu sayede daha yoğun/ağır bir benzin alınmış olunur. Kış mevsimlerinde ise istediğiniz zamanda alabilirsiniz. Yani soğuk saatlerde benzin alınırsa kar edebilirsiniz. Depo gerekmedikçe deponun ağzına kadar doldurulmamalıdır.
Araca aldığımız yakıtın kötü olduğu nasıl anlarız?
Bu sorunu şu şekilde çözebiliriz. Aracınızı çalıştırdıktan sonra eğer yakıtınız kötü ya da aracınızla uyumsuz ise araç rölantide çalışırken sesi değişir. O ara sağlıksız ve gürültülü çalışmaya başlar. Kontağı kapattığınız zaman araç hemen stop etmez ve çalışmaya devam eder. Aracın çekişi düşer, yokuşlarda bayılır ve en küçük engelde bile avans vuruntu yapar. Bu sayede araca aldığınız yakıtın kötü veya araçla uyumsuz olduğunu fark edebilirsiniz.
Yakıt kötü olursa ne olur?
Kalitesiz akaryakıt, aracın başta motor olmak üzere birçok parçasının aşınmasına neden olur. Çevreye normalden daha fazla karbon salınımına neden olabilir. Bu nedenle de olumsuz etkileri fazladır. Normalden daha çok ısınmaya neden olduğu için aracın tutuşmasına ya da yanmasına yol açabilir.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Add comment