Yolcu360 Blog
ikinci-el-dolandiricilik
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > İkinci El Alım Satımda Dolandırıcılık Alarmı! En Çok Kullanılan 7 Dolandırıcılık Yöntemi

İkinci El Alım Satımda Dolandırıcılık Alarmı! En Çok Kullanılan 7 Dolandırıcılık Yöntemi

İkinci el araç satışında dolandırıcılık vakaları karşısında dikkatli olmalısınız. Çünkü araç satışında kullanılan dolandırıcılık yöntemleri sizi tuzağa düşürebilir. Nitekim yeni bir araba almak, kendi aracınıza sahip olmak veya özgürce seyahat edebilmek gibi istekleriniz kötü niyetli alıcı ve satıcılar tarafından gölgelenebilir. İkinci el araç satışında dolandırıcılık yöntemleri, maalesef pek çok insanın araba alma heyecanının yarıda kalmasına sebep oluyor.  Peki, özellikle ikinci el alım satımlarda yaşanan bu dolandırıcılık olaylarında en çok rastlanan örnekler hangileridir? İkinci el alım satımda dolandırıcılık  yöntemleri ve dikkat etmeniz gerekenleri sizler için araştırdık. 

ikinci-el-dolandiricilik-1

İkinci El Alım Satımda Dolandırıcılık: En Çok Kullanılan 7 Yöntem  

1. Pert olmuş aracı iyi bir araç gibi satmak 

Araç satışında dolandırıcılık dendiğinde aklımıza ilk gelen örnek pert olmuş bir aracı satın alabilme ihtimalimizdir. 

Dolandırıcılar genelde pert olmuş bir aracı alarak bu araca yeni ve temiz bir görünüm kazandırır. Ardından bu aracı değerinin biraz altında bir fiyatla satışa çıkarırlar. 

Burada ufak ama etkili bir nüansı kaçırıyor olabilirsiniz! Araç TRAMER kaydına bakıldığında genelde hasarsız görünür. Eğer kaza raporları resmi kayıtlara işlendiyse hasar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Aksi takdirde satın almak istediğiniz araç, hasar kaydı resmi kayıtlara işlenmeden onarılmışsa, TRAMER sorgusunda bir sorun görmezsiniz.

Örneğin; kaza yapan aracı alıp tamir ettiren dolandırıcılar, 45 gün içinde aracı düşük fiyata acil olarak satıyor. Bu sırada aracın hasar kaydını sorgulattığınızda bir şey göremiyorsunuz. Fakat aracı satın aldıktan 45 gün sonra yaptığınız sorguda arabanın hasarlı olduğunu görebiliyorsunuz.

Dolayısıyla ikinci el araç almak istiyorsanız aracı kendi belirlediğiniz ve güvendiğiniz bir oto ekspertize inceletmelisiniz.

2. Kapora dolandırıcılığı

Kapora dolandırıcılığı ikinci el araç satışında bir klasik olsa da günümüzde hala en sık rastlanan dolandırıcılık yöntemlerinden biri.

Dolandırıcılar alıcıyı, öncelikle aracı değerinin altında satmak gibi türlü türlü ikna eder. Sonrasında ise araç benim değil babamın veya araç Türkiye’de değil gibi makul sebepler üreterek alıcıdan kapora isterler. Tüm bu süreç sonrasında alıcı kaparoyu yolladığı anda ödemeyi alıp kaçarlar.


3. Noter işlemlerini gerçekleştirirken banka hesabına ödemenin gitmemesi

Şimdi vereceğimiz örnekler size mantıksız gibi görünebilir fakat oldukça sık yaşanıyor…

Öncelikle notere gitmeden, ikinci el araç almak isteyen kişi, satıcıya parayı elden vereceğini ve neredeyse gelmek üzere olduğunu söylüyor. Bu esnada satıcının yanında alıcının vekili bulunuyor. Dolayısıyla noteri meşgul etmemek için veya sizi telaşlandırdıkları için belgeleri alıcıya imzalatıyorlar.

Yine noterde yaşanan diğer bir varyasyonda ise ikinci el araç almak isteyen kişi, satıcının banka hesabına parayı yatırırken sistemde sorun olduğunu ve paranın birazdan hesaba geçeceğini söylüyor. Satıcı o arada noterde belgeleri imzalıyor ve sonrasında geçmiş olsun…

Ne olursa olsun parayı hesabınızda görmeden kesinlikle hiçbir yere imza atmamalı, inatla beklemeli ve gerekirse satışı iptal etmelisiniz. Bu durumda eğer karşınızdaki bir dolandırıcıysa kabalaşmaya başlayacak ve normalde olduğundan daha sert tavırlar sergileyerek maskenin arkasındakini ortaya çıkaracaktır.

4. Test sürüşü bahanesiyle aracı alıp kaçmak

Geldik ikinci el araç satışındaki en ucuz ve sık karşılaşılan numaraya. Gayet şık giyimli ve güvenilir profilli bir bey ya da hanımefendi alıcı, bir deneme turu yapabilir miyim diyerek arabanızı alabilir ve tarihe karışabilir. 

Bu durumu önlemek için araç satımına iki kişi gidebilirsiniz. Bir kişi bu esnada aracı denemek isteyen kişinin yanına oturabilir.

5. Aracın başkasına satıldığını iddia etmek 


İkinci el araç satışında dolandırıcılık deneyimi kazanmak istemiyorsanız, aracınızı yalnızca parasını aldığınız kişiye satmalısınız. 

Bu örnekte dolandırıcı taraf olan alıcı, ikinci el aracı beğenip almaya karar verdikten sonra memleketine bir nedenden gideceğini söylüyor. Ardından da aracın satılmaması için satıcıya kapora veya ücretin tamamını ödemeyi teklif ediyor. 

Parayı satıcının banka hesabına yatırıyor. Sonra ciddi bir nedenden dolayı memleketten dönemeyeceğini ve arabayı bir yakınının alacağını belirtiyor.

Parasını almış olan satıcı, bu durumda bir sakınca görmüyor. Dolayısıyla belirlenen günde söz konusu vekille buluşarak noterde aracın satışını gerçekleştiriyor.

Satıcı kişi, üç gün sonra hesabına alıcı tarafından para yatırıldığı halde arabayı başkasına sattığı gerekçesiyle bir ihtarname alıyor. Alıcı vekili tanımadığını, onunla hiçbir görüşme yapmadığını kanıtlıyor ve açtığı dava sonucunda ödediği miktarı satıcıdan geri alıyor. 

6. Sahte nakit parayla ödeme yapmak

İkinci el araç satışında karşılaşılan bir diğer dolandırıcılık örneğinde yine çok güvenilir görünümlü bir alıcı aracınıza talip oluyor. Size detaylı sorular soruyor, aracınızı inceliyor, ekspertiz yaptırarak size güven veriyor.

Ardından aracı alma aşamasına geldiğinizde ise parayı nakit olarak getirmeyi teklif ediyor. Eğer kabul ederseniz bu esnada da sahte para ile ödemeyi gerçekleştiriyor. Dolayısıyla ikinci el araç satarken mutlaka ödemeyi banka hesabınıza yatırmalarını isteyin.

Bu örneğin diğer varyasyonunda ise alıcı, satıcıyla anlaştıktan sonra satıcı çok mantıklı bir gerekçeyle parayı banka hesabına değil de nakit olarak istediğini belirtiyor.

Fakat noter işlemlerinin gerçekleşeceği gün, alıcıyı takip eden çete üyeleri, alıcı parayı bankadan çektikten sonra veya evinden çıkarken parayı çalabiliyor. 


7. Noterde anahtarı verip ne koparsam kar tekniği

İkinci el araç satışında dolandırıcılık örneklerinden sonuncusunda tüm işlemler tamam ve notere arabayı devralmaya gidiyorsunuz. Ardından yine bir son dakika acil durum bahanesiyle satıcı sizden arabaya göre az miktar bir para istiyor.

Örneğin 3 bin TL gibi bir miktar. Anahtarı da size vererek herhangi bir şüphe duymanızı engelliyor. Parayı sizden aldığı gibi ortadan kayboluyor. Siz de sonrasında elinizdeki anahtarın yedek anahtar olduğunu fark ediyorsunuz.

Daha fazlası için Uzak Durulması Gereken Araç Kiralama Dolandırıcılık Yöntemleri başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle