Yolcu360 Blog
ikarya-adasi-1 (2)
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > İkarya Adası Turu: Yunan Adaları Rehberi 

İkarya Adası Turu: Yunan Adaları Rehberi 

Yunan Adaları gezisi planlıyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun. Çünkü Yunan adaları turlarının olmazsa olmazı İkarya Adasını konu aldık. Yunanistan İkaria turu hakkında merak edilenleri yazdık.  İkarya Adası turu planlamadan önce verdiğimiz bilgileri rehber edinebilirsiniz. 

En güzel Yunan Adaları hakkındaki yazımız için tıklayın.

Yunanistan İkarya Adası Gezisi

ikarya-adasi-3.jpg

İkarya Adası, Ege Denizi’nde yer alıyor.  Yunanistan’a bağlı olan ada, adını İkarus’tan almaktadır. Yunan mitolojisinde önemli bir yere sahip olan İkarus ise Daedalus’un oğlu olarak da bilinmektedir. 

Adanın hem bir yönetim merkezi hem de tarihi başkentleri bulunmaktadır. Oenoe ve Evdilos bölgeleri adanın tarihi başkentleri olarak bilinmektedir. Yönetim merkezi ise Agios Kirykos olmaktadır. Milattan önce 7000’den beri var olan İkarya Adası özellikle milattan önce 750 ve sonrasında önemli bir ada haline gelmiştir. Antik Çağ’da öne çıkan kent bir dönem Polycrates’in deniz imparatorluğunun bir parçası haline gelmiştir. Sonrasında Attika Delos Deniz Birliği’nin de parçası haline gelmiştir ve 2.yüzyılda Samos kolonisi olarak dikkat çeker hale gelmiştir. Bir yönden diğer yöne uzayan formu ile uzantı gibi benzetmeler yapılan ada plaj ve müzeleri ile bilinmektedir. Ada sadece antik dönemde değil aynı zamanda milattan sonraki süreçte de önemli bir yer olarak pek çok insana yaşam alanı olmuştur. 

Orta Çağ döneminde Cenova’nın parçası olan adada bu döneme ait pek çok yapı kalıntısı bulunmaktadır. Burada ev kalıntıları da bulunmaktadır. Zaten bu ev kalıntıları İkarya Adası’ndaki bugünkü evler ile önceki çağlarda var olan evler birbirine oldukça benzerdir. Bu nedenle aslında adada eskiye dair olan pek çok iz bugün hala yaşamaktadır. Bunlarla birlikte Osmanlı devrinde de İkarya Adası yaşamaya ve kullanılmaya devam etmiştir. Yunanistan gezisi yaparken muhakkak uğranılan yerler arasında yer alan adada bugün, modern yaşam da sürüyor.

  • İkarya Adası Nerededir?

İkarya Adası nerede sorusunun yanıtı; Yunanistan.  Adanın nerede yer aldığı ve nasıl ulaşılacağı merak konusu olmaktadır. Konum itibari ile Yunan adaları arasında yer almaktadır. Kuzey Ege’nin orta adaları arasında yer alan ada, 164 kilometrelik bir kıyı şeridine sahiptir. Topografik olarak yemyeşil yamaçlara sahip olan adada aynı zamanda oldukça sarp kayalar da bulunmaktadır. Adanın büyük bir kısmının dağlık ve engebeli olduğunu da belirtmek gerekmektedir. Adanın zirvesi 1037 metre yüksekliğinde olup yerleşim alanları genelde kıyıya yakın yerlerdedir. Ancak dağlık arazide de yerleşimden söz etmek mümkündür. 

Adada yoğun olarak Akdeniz iklimi görülmektedir. Ve Akdeniz ikliminde yetişen pek çok yiyeceğe, hayvana burada erişmek mümkündür. 

  • İkarya Adası Tarihi ve Diğer Özellikleri

ikarya-adasi-3.jpg

İkarya Adası’nın tarihi çevresindeki pek çok irili ufaklı ada ile benzerlik taşımaktadır. Milattan önce 7000’nden itibaren bugüne kadar bir yerleşim yeri olarak kullanılan kentte en yoğun etkileşimler milattan önce 750 itibari ile başlamıştır. Özellikle bir Miletos kolonisi olan adaya Miletoslu Yunanlılar yerleşmişlerdir. İlk olarak Campos bölgesine yerleşenler sonrasında adanın büyük bir bölümünde yaşam alanları oluşturmuştur. O dönemde de adaya İkarya Adası denmektedir. 

Antik Çağ’da ada öne Poylcrates’in yönetimi altına girmiş, sonrasında ise Atina Deniz Birliği içerisinde yer almıştır. Milattan önce 2.yüzyılda Samos adasının kolonisi olan İkarya Adasına pek çok önemli yapı da bu dönemde inşa edilmiştir. Buna Artemis Tapınağı da dahil olmaktadır. Kentin sikkelerinde de Artemis ve boğa yer almaktadır.

Burası ile ilgili bir efsane de bulunmaktadır. İkarus babası ile Girit’ten kaçmaktadır ve bunun için de kuş tüylerini birleştirerek bir kanat elde etmişlerdir. Ancak birleştirme için balmumu kullanılmış ve sonrasında da balmumu güneşe çok yaklaşınca erişimdir. İkarus bu nedenle denize düşmüştür ve ada da bu nedenle bu adı almaktadır. Çevresinde yer alan deniz de Icarian Denizi olarak bilinmektedir. 

Ada, Orta Çağ’da da kullanılmıştır. Cenova Cumhuriyeti altında olan ada sonrasında Osmanlı hakimiyetine girmiştir. 1521 yılında Osmanlı hakimiyetine giren ada 1827 yılında Osmanlı’dan ayrılmıştır. Ancak tam bağımsızlık kazanma sürecine kadar yani 1912 yılına kadar adalar Osmanlı’ya bağlı kalmıştır. 

İkarya Adası’nda Yapılacaklar 

ikarya-adasi-3.jpg

İkarya Adası’nda yapılacaklar neler? Adada yapılabilecek pek çok aktivite var.  Bu nedenle genel bir İkarya turu önerilmektedir. Böylelikle adadaki önemli pek çok yapıyı görmek mümkün olmaktadır. Aynı zamanda da lezzetli yiyecekler yemek, plajlarında vakit geçirmek de aktiviteler arasında yer almaktadır. Görülmeye değecek ilk yapılar arasında taş evler yer almaktadır. Taş evler bütünü ile taştan yapılmış ve esas amacı düşmanlardan korunmak olan evlerdir. Bu evler büyük kayalar ile kapatılmakta ve bu sayede uzaktan kaya görüntüsünü korumaktadır. 

Bir diğer önemli yapı ise bir kilisedir. Panagia Theoskepasti Kilisesi oldukça küçük bir kilisedir. Çatısı tıpkı taş evler gibi kaya ile yapıldığından oldukça kendine özgü bir kilise tasarımına sahiptir. Keşişlerin kafataslarını burada görmek mümkündür. Aynı zamanda burada Drakona Kulesi de yer almaktadır. Milattan önce 4. Yüzyıla tarihlenen bu kule aslında dönemin surları hakkında bilgi vermektedir. Burada Bizans yapıları da bulunmaktadır. Bizans Odeonu bunların başında gelmektedir. İkaria’nın antik başkenti olarak bilinen bölgede yer alması nedeni ile yoğun bir kullanıma sahip olduğu tahmin edilmektedir. 

Adanın çok daha modern kiliseleri de yer almaktadır. Bunlar arasında Agios Kirikos Kilisesi yer almaktadır. Adaya nazaran oldukça devasa olan kilise pek çok yerden görülebilmektedir. Bunun dışında adada müzeler de bulunmaktadır. Folklor Müzesi, arkeolojik koleksiyon ve Kambos Arkeoloji Müzesi bunlar arasında olmaktadır. 

Tarihi yerler bunlardan çok daha fazla olup isteğe bağlı olarak sadece plajlar ile ilgilenenler de bulunmaktadır. Plajları oldukça keyifli olan adada kıyı şeridi boyunca eğlenceli aktivitelerde bulunmak mümkündür. 

İkarya Adasına Nasıl Gidilir?

İkarya Adası pek çok kişinin merak ettiği bir adadır. Bu nedenle İkarya Adası hakkında birçok araştırma yapılmaktadır. Bunlardan biri de İkarya Adasına nasıl gidilir, şeklinde. 

Bunun için pek çok alternatif söz konusudur. Elbette ilk düşünülen Yunan Adaları turu olmaktadır. Yunan Adaları turu içerisinde yer alan adayı bu şekilde gezmek mümkündür. Aynı zamanda Yunanistan üzerinden direkt gitme imkanı da bulunmaktadır. İkarya Adasına Türkiye üzerinden gitmek de mümkün.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle