Yolcu360 Blog
leleg-yolu
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Leleg Yolu Gezisi: 2400 Yıllık Tarih ve Doğa Bir Arada

Leleg Yolu Gezisi: 2400 Yıllık Tarih ve Doğa Bir Arada

Muğla tatiline çıkarken bölgenin tarihi özelliklerini de öğrenmek isteyenler için Leleg yolu önemli. Türkiye’nin yürüyüş yolları listesinde yer alan Leleg yolu hakkında merak edilenleri yanıtladık. Muğla Leleg trekking heyecanı için bu yazıyı mutlaka okuyun. Muğla Leleg yolu nerede ve nasıl bir gezi planı yapmalı anlattık. İşte Leleg yolu hakkında bilmeniz gerekenler ve diğer detaylar…

Leleg Yolu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Türkiye yürüyüş parkurları önemli. Leleg yolu da Muğla ilinde yer alan bir yürüyüş parkurudur. Aynı zamanda bu güzergahta bisiklet turları da yapılmaktadır. Her yıl yerli yabancı yüzlerce turist, buradaki parkuru tamamlıyor. 

leleg-yolu-1.jpg

Belirtmek gerekir ki bu yol tek bir yol olmayıp birçok alternatifi bulunmaktadır. Leleg Yolu üzerinde görülebilecek pek çok yapı kalıntısı bulunmaktadır. Bunları görerek gezmek yolu uzatıyor olsa da aynı zamanda kültürel bir gezi yapma imkanı da sunulmaktadır. Leleg Yolu toplamda 185 kilometrelik bir yol olup bir proje olarak başlamış sonrasındaysa yürüyüşçüler tarafından güzergahlar çeşitli hale getirilmiştir. Bu yol üzerinde 20 kilometrelik bisiklet yolu da ayrıca yer almakta olup rotalar arasından size en uygun olanını seçebilirsiniz. Çünkü her güzergahın zorluk seviyesi farklıdır. Bu da yolun en ilgi çekici yönlerinden olmaktadır. 

Leleg Yolu Nerededir?

leleg-yolu-2.jpg

Bodrum’da yer alan Leleg Yolu, tarihi geçmişi ve doğal harikaları ile büyüleyici bir ortam sunmaktadır. Bodrum yılın pek çok döneminde birçok aktivite için uygun bir yerdir. Bunlardan biri de yürüyüş yapmak ve birçok arazide dolaşmak olmaktadır. Bunun için en öne çıkan yollardan biri de Leleg Yolu olmaktadır. Leleg Yolu aslında tek bir yol olmamaktadır. Birçok farklı güzergahı bulunan Leleg Yolu pek çok gezginin güzergahı genişletmesi ile özgün isimlere de sahip olmuştur. Leleg Uygarlığının yaşam alanı olan bu rota üzerinde görülecek pek çok şey vardır. 

Leleg Yolu nerede sorusunun yanıtı; Alan,  Etrim ile Turgutreis arasında yer alan bir rota şeklinde verilir. Ortalama 5 gün kadar süren uzun bir rota olduğunu da eklemek gerek. Yolun başlangıcı, Bodrum merkeze 5 kilometre mesafededir. Başlangıç noktası Bodrum Devlet Hastanesi’nin de bulunduğu bir bölge olan Konacık olmaktadır. Yol bugüne kadar en iyi korunmuş yollardan olmaktadır. Ancak başlangıç noktalarında farklılıklar yaratmak da mümkündür. Bunlar gibi birden fazla rota bulunmaktadır. 

Leleg Uygarlığı Hakkında

Leleg Yolu Leleg Uygarlığının yaşadığı bir coğrafi alanı da kapsıyor. Bodrum’da yerleşik hayata geçen bilinen ilk topluluk Leleglerdir. Bu uygarlık,  milattan önce 1500 ile milattan önce 400 yılları arasında yaşamış. Bu bilgiler ise Heredot’un kayıtlarından alınıyor. Heredot’tan aldığımız bilgiye göre bir dönem Karyalılar’a Leleg denmiş olmalıdır. 

Bölge halkı, özellikle şehirlerini dağların en yüksek yerlerine kurmuşlardır. Dorukları tercih eden insanlar, bu sayede çevreyi ve denizden gelen tehlikeleri gözlemleme imkanı bulmuşlardır. Tamamen harçsız olan yapılarının bugün hala ayakta olması da oldukça etkileyici olmaktadır. 

Bodrum üzerinde Leleglerin yaşadığı düşünülen 8  merkez bulunmaktadır. Bu 8 yerleşim alanı; Termera, Uranion, Telmissos, Madnasa, Side, Pedasa, Syangela ve Theangela olmaktadır. Helenistik dönem ile birlikte birbirinden ayrı 8 önemli merkez boşaltılarak ana merkeze toplanmıştır. 6 merkez boşaltılmış ve daha geniş bir topluluk alanı kurulmuştur. Artan imar çalışmalarından herkesin etkilenebilmesi için bu amaçlanmış olmalıdır. Leleg kentlerini birbirine bağlayan bu güzergahlar bazen her kenti bazen ise bir kaçını kapsamaktadır. Bu güzergâhın zorluğuna ve birçok duruma bağlı olarak sizlerin tercih edeceği bir şeydir. 

Leleg Yolu’nda Neler Yapılabilir?

Türkiye’nin yürüyüş yolları arasında bulunan bu rota çok önemli. Leleg Yolu üzerinde yapılabilecekler listesi de uzun.  Yol boyunca pek çok antik kent va kalıntısı var. Tarihi yapı kalıntıları rotanın büyük bir kısmını kaplamaktadır. 

Leleg Yolu Bodrum’un batısında kalmaktadır ve batı uzantısı olarak da nitelendirilmektedir. Burada görülecek ilk yerlerden biri de Termera olmaktadır. Termera bir tepenin doruklarında olmaktadır. Aspat Koyu’na bakan Termera’nın o dönem için oldukça zengin olduğu bilinmektedir. Burada yaşayan halk Halikarnassos’a getirilmiştir ve bu nedenle kent büyük oranda terk edilmiştir. Kent bir dönem hapishane olarak da kullanılmıştır. Bir iç kalesi de olan kentin bu kalesi büyük oranda yıkılmıştır. Surların ise sadece bir kısmı bugün hala durmaktadır. 

  • Telmissos 

Bir diğer kent ise Telmissos olmaktadır. Burada Helenistik döneme ait burç kalıntıları yer almaktadır. Heredot buradan bahsetmektedir ve Apollon Tapınağı olduğunu, kehanet merkezi olduğunu anlatmaktadır. Bugün herhangi bir tapınak izi bulunmamaktadır. Pedasa Nekropolü de yol üzerinde yer almaktadır. 

  • Gebe Kilise

Antik kentin girişinde yer alan nekropolde mezar kalıntıları bugüne kadar gelebilmiştir. Aynı zamanda bu civarda bir kilise de yer almaktadır. Adı “Gebe Kilise” olan bu kilise yöre halkı tarafından bu adı almıştır. Anıt mezar olarak kullanılmaktadır. Sıvasız ve tamamen kesme taşların bindirme tekniği ile elde edilmiştir. İçinde piramidal olan yapının dışarısı kubbe formundadır. 

  • Volkan Kraterleri

Bölgede güzergah esnasında volkan krateri de görülmektedir. Bunlar eşsiz bir doğa manzarası sizi bekliyor. 

  • Myndos Kenti

Myndos kentinin birçok unsuru günümüze ulaşabilmiştir. Özellikle şehir surları ve kare plana sahip olan bir yapı görülebilmektedir. Burada yaşayan halk Gümüşlük halkı ile birleşmiş ve o bölgeye taşınmıştır. Bunların yanında Piramit Mezar, Müsgebi, Uranion, Madnasa & Sibda, Syangela, Theangela, hurma ağaçları, Gümbet Yel Değirmenleri gibi pek çok kalıntıdan söz etmek mümkündür. 

  • Bitki Türleri ve Hurma Ağaçları

Hurma ağaçları 4.Buzul Çağı’ndan kalmıştır. Bölgede oldukça ender görülen bu bitkiler önemli bitkiler olarak görülmektedir. 

Leleg Yolu’na Nasıl Gidiliyor?

Leleg Yolu’na nasıl gidilir ve neler yapılır soruları öne çıkmaktadır. Söz konusu rota, birçok farklı güzergaha sahip olduğu için çeşitlilik oldukça fazladır. Uzun süren güzergahlar olduğu gibi daha kısa süreli ve günübirlik güzergahlar da bulunmaktadır. Leleg Yolu boyunca arazinin beliğin yerlerinde rotalara dair bilgilendirme görülmektedir. Örneğin antik kente giden yol ile kamp alanına giden yok gösterilmektedir. Bu nedenle yol büyük oranda yola çıkan kişilerin kararına bağlı olmaktadır. Ayrıca Leleg Yolu için araç, yürüme gibi farklı yöntemler söz konusu olmaktadır. Burada sık sık düzenlenen turlar da bulunmaktadır ve gruplar ile gezmek de mümkündür. 

Araçla ilerlemek de yapılabilen bir seçenek. Leleg Yolu’nda yürüyüş rotasına bir araç rotası var. Aracınız yoksa bu amaçla araç kiralama yapabilirsiniz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle