Yolcu360 Blog
Hurda Araç parkı
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Hurda yasası değişti : İşte yeni hurda araç teşviki yasası!

Hurda yasası değişti : İşte yeni hurda araç teşviki yasası!

Hurda yasasından yararlanarak araba almayı düşünenler için yeni haberler var: Hurda araç teşviki yasası değişti. Peki, yeni yasa taslağı ne diyor? Şimdi aracını hurdaya ayırıp sıfır araba almak daha mı kolay yoksa daha mı zor?

Hurda Yasası Değişti!

Hurda teşviki yasası, bir süredir hepimizin gündeminde. Bundan bir yıl önce kanunla kararname yayımlanmış ve aracı 16 yaşının üstünde olanlar için bir ÖTV indirimi olacağının müjdesi verilmişti.

Daha önce de haberini yaptığımız Hurda Teşviki Yasası ile vatandaşlar belirli bir ölçüde ÖTV indiriminden yararlanarak aracını yenileyebilecekti. Burada motorlu aracının yaşının 16’dan büyük olması esastı.

Buna göre onaltı yaşından büyük aracını hurdaya ayırmaya razı olan vatandaşlar, yasal süreci başlatıyor ardından aldıkları belge ile sıfır araç satışı yapan galerilere giderek 10 bin TL’ye varan ÖTV indiriminden yararlanabiliyordu. Burada yeni aracın matrahının 46 bin TL’den başlayıp 80 bin TL’ye kadar olması gerekiyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde yeni bir karar yayımlandı. Buna göre güncel Hurda Teşviki Yasası ne diyor?

  1. Yeni kararnameye göre daha önce matrahı 46.000-80.000 TL arasında olan araçlara sağlanan 8.000 TL’lik ÖTV indirimi, artık matrahı 70.000-120.000 TL’yi aşmayan araçlara uygulanacak.
  2. Matrahı 80.000 TL’yi aşan araçlarda uygulanan 3.000 TL’lik indirim ise artık matrahı 120.000 TL’yi aşan araçlar için geçerli olacak.

Hurda Teşviki ile ülke genelindeki araç parkının daha yeni olması hedefleniyor. Böylece hem şehir içinde çevre kirliliği, gürültü kirliliği azalabilir hem de yeni sürüş güvenlik asistanları ile donatılmış yeni araçlarla trafikte risk faktörü de azalır. Ayrıca ekonomiyi canlandırmak da hedefleniyor. Ancak söz konusu teşvik sebebiyle 16 yaşından büyük araçların fiyatlarının artması da bir handikap olarak karşımıza çıkıyor.

 

Yorum ekle