Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Hurda Yasası Kapsamında 16 Yaşından Büyük Araçların Fiyatı Arttı mı?

Hurda Yasası Kapsamında 16 Yaşından Büyük Araçların Fiyatı Arttı mı?

Son bir kaç aydır hurda yasa kapsamındaki araçların fiyat artışı olup olmayacağı çok merak ediliyor. 2018 Hurda yasa kapsamı nasıl? Hurda araç yasası 2019 nedir? Hurda teşvik yasası detayları nelerdir? Hangi araçlara hurda teşviki var ve yeni hurda yasası neleri içeriyor gibi sorularınıza Yolcu360 ekibi olarak yanıt aradık.

Hurda Yasa Kapsamında 16 Yaşından Büyük Araçların Fiyatı Arttı mı?

Uzun süredir üzerinde çalışılan ve kamuoyunda Hurda Yasası olarak bilinen yasa, Meclis tarafından onaylanarak, 2018 yılı itibariyle yürürlüğe girdi. Peki bu yasanın avantajlarını, dezavantajlarını ve diğer etkilerini merak ettiniz mi hiç? Hurda yasası nedir sorusuyla konuyu biraz irdeleyelim mi?

Hurda Yasası Nedir?

2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası. Otomobil, minibüs, panelvan, otobüs, kamyonet ve kamyonları kapsayan yasanın uygulanmaya başlaması ile pek çok avantajı da beraberinde getirdiği ortada. Kaza riskini en aza indirme esası üzerine tasarlanan yasanın bu konuda başarılı olacağı tahmin ediliyor.

Araç kiralama İstanbul için İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarına bakabilirsiniz.

Hurda Yasasının Avantajları

31.12.2019 tarihine kadar geçerliliği koruyacak olan yasa kapsamında hurdaya ayrılacak olan araçların sahiplerinin yapması gereken işlemler oldukça basit. Aracı hurda alım merkezine teslim edip, trafikten kaydını sildirmeniz yeterli.

Yasanın sağladığı en büyük avantajlardan biri 16 yaşından büyük araca karşılık sıfır araç alırken sağladığı indirim. Eğer ikinci elde 10.000 TL değerinde satılan bir aracınız varsa ve hurdaya ayırdıysanız, 0 km araç almaya niyetlendiğinizde 10.000 TL’ye varan bir indirim sizi bekliyor olacak. Aracınızın değerinin örneğin 5.000 TL olması ya da hiç satılamayacak durumda bir araç olması, araç sahibine çok daha büyük fayda sağlıyor.

Yasanın bir diğer avantajı da hurda aracınız üzerinde bulunan vergi borcunun affedilmesine dayanıyor. Yani uzun süredir vergisini ödemediğiniz 16 yaş ve üzeri bir aracınız varsa, aracı hurdaya ayırdıktan sonra yenisini almaya kalktığınızda vergi borcunuz ile karşılaşmayacaksınız.

Araba kiralama İstanbul için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama opsiyonlarını değerlendirebilirsiniz.

Hurda Yasası ve Galeriler

Hurda yasası ile birlikte akla ilk gelen sorulardan biri de hiç kuşkusuz, galerilerin bu durumdaki yeri ile ilgili. Her açıdan bakıldığında galerilerin bu konuda büyük avantaja sahip oldukları ve olacakları ortada. Zaten piyasadaki 16 yaş ve üstü araçların galeriler tarafından toplanmaya, satın alınmaya başladığını belirtelim. O kadar düzenli ve yoğun şekilde araç alımı yapılıyor ki 16 yaşından büyük ikinci el araç fiyatlarında ciddi bir artış gözleniyor. Yine de 10.000 TL’lik aracı 12.000’e satmanın avantajlı olduğunu düşünmeyin. İşin ucunda vergi affı ve 10.000 TL’ye varan 0 araç alım indirimi var. Bu konuyu ciddiyetle ve birkaç kez daha düşünmenizi öneririz.

Rent a car İstanbul için İstanbul araç kiralama olanaklarına bakabilirsiniz.

Hurda Yasası 2019

Hurda yasası için verilen süre 2019 yılına kadar uzatıldı. 1997 yılında ve öncesinde alınan araçlar, bu yasa kapsamında hurda olarak nitelendiriliyor. Bu tarz araçların 2019 sonuna kadar Hurda Müdürlükleri’ne teslim edilmesi gerekiyor. Ayrıca hurda yasası kapsamında alınacak tutar 10 binden 15 bine çıkarıldı. Ancak hurda indiriminden faydalanmak için 2019’un sonuna kadar gereken işlemleri yapmalısınız. Hurda araç indiriminin bazı şartları da var. Bu şartlar arasında öncelikle aracın yaşının 16 ve 16’dan büyük olması gerekli. Otomobilin motor hacmi 1600 cc’yi kesinlikle geçmemeli. İndirimden faydalanabilmek için aracınızın tescilinin sildirmelisiniz. Bir de hurda olan araç ve aynı cins bir araç alırsanız indirimden faydalanabiliyorsunuz. Yeni hurda kanunu ile birlikte araç indirimi:

  • ÖTV’si 70.000 TL’yi aşmayan arabalar: 15 bin TL indirimden faydalanabiliyorlar.
  • ÖTV’si 70.000 TL – 120.000 TL arasında olan araçlar: 12 bin TL indirim alıyorlar.
  • ÖTV’si 120.000 TL’den fazla olan arabalara indirim yapılmıyor.

Yorum ekle