İnsanoğlu varoluşundan bugüne kadar dünyaya pek çok açıdan zarar vermiş ve vermeye devam ediyor. Artık bu durumun önüne geçmek isteyen bilim insanları geliştirilen çevre dostu araçlarla ile özellikle yaklaşan küresel felaketleri geciktirmenin yollarını arıyor. Hidrojenle çalışan arabalar da bunlardan yalnızca bir tanesidir.
Bu teknolojik yenilikler çevreye en az zarar verecek şekilde tasarlanıyor ve insanların kullanımına sunuluyor. Yeni hidrojenli arabalar karbon salınımı konusunda çevreye ciddi zarar veren motorlu araçlara alternatif olarak ortaya çıkmıştır. Biz de sizler için hidrojenli araçlar nasıl çalışır, hidrojenli araba türleri nelerdir ve tüm detayları inceledik. Gelin hep birlikte çevre dostu bu arabaların nasıl çalıştığını görelim.
Hidrojenli Araba Nedir? Nasıl Çalışır? yazımızı okumak için tıklayın.
Hidrojenle çalışan otomobillerde benzin deposu bulunmuyor. Benzin deposu yerine hidrojen tankı bulunan araçlarda, hidrojen oksijen ile tepkimeye giriyor ve pilleri şarj ederek elektrikli motorun çalışmasını sağlıyor. Henüz işin başında olan pek çok otomobil firması bu konuda araştırmalar ve geliştirmeler yapmaya devam ediyor. Burada hidrojenin görevi aslında pil gibi kullanılıyor, yani bir enerji deposu olarak kullanılıyor. Fakat bildiğimiz benzin, dizel ya da LPG’deki gibi yakıtı motora gönderip orada yakmasını sağlayıp enerji üretimi sağlama durumu söz konusu değildir.
Hidrojen elektrik üretmek için kullanılıyor. Kısaca; normal istasyona gidip yakıt doldurur gibi hidrojen dolduruyorsunuz ve bununla elektrik motorlarını çalıştırıyorsunuz. Yeni Hidrojenli arabaların egzozundan ise sadece su çıkıyor. Akaryakıtla çalışan arabalar da olduğu gibi egzozdan karbondioksit ya da azot oksit gibi çevreye zarar veren gazlar çıkmıyor. Bu işlemler sonucunda da herhangi zararlı madde çıkmamış oluyor. Bu otomobiller çevreci ve sıfır emisyonlu otomobiller olarak da geçiyor. Hidrojen sadece pil kullanıyor ve bunu sonucunda sadece dışarıya su salınımı oluyor.
Hidrojenle Çalışan Arabalar Nelerdir?
Toyota Mirai 2018
Mirai, hidrojenli arabalar arasında önemli bir çıkış yaptı ve yaklaşık 580 km’lik bir menzile sahip. Maksimum 10 dakikalık şarj olma süresiyle geleceğin otomobillerinden biri olan bu model, yeni nesil arabalarda bulunan birçok teknolojik özellik, sistem ve konfora sahip… Toyota Mirai’nin, araba severler tarafından çokça tercih edileceği ve uzun vadede önemli bir araç olarak gündemde kalacağı düşünülüyor.
Hidrojenli Honda Clarity
Honda’nın geliştirdiği hidrojen yakıtlı araç Clarity, başta Amerika olmak üzere pek çok ülkede satışta. Kullanım koşullarına bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 500 km’lik sürüş menzili bulunuyor Clarity’nin. Estetik tasarımı ve teknolojik özellikleriyle de tam bir Honda klasiği görünümüne sahip.
Hidrojenle Çalışan Arabalar: Hyundai Nexo
Hyundai, Tucson ile başladığı hidrojen serüvenine Nexo ile devam ediyor. Marka bu teknolojide seri üretime geçen ilk araç olma özeliğine sahiptir. Tucson’daki bazı özellikler batarya da geliştirilerek Nexo’ya adapte edilmiştir. Tucson’dan farklı olarak ağırlığı azaltılan Nexo’nun sürüş mesafesi de artmıştır. 10 dakikalık sürede dolan hidrojen tankı ile 480 km’lik bir sürüş mesafesi bulunuyor. Nexo, yeni nesil araçların sürüş ve yol konusundaki hemen hemen tüm özelliklerine sahip. Dolayısıyla geleceğin arabalarından bir diğeri olarak öne çıkıyor.
Mercedes – Benz GLC F-Cell
Dünyanın en öneli araba üreticilerinden Mercedes – Benz’in hidrojen yakıtlı aracı GLC F-Cell ile de adını tarihe yazdırmaya devam ediyor. Araç estetik görünümü, teknik özellikleri ve asistan uygulamalarıyla öne çıkıyor. Ayrıca 550 km’lik sürüş menzili mesafesiyle de fark yaratıyor.
Hidrojen Teknolojili Diğer Araçlar
Pek çok firma hidrojen yakıtlı araç üretimine başlamış durumda. Fakat yukarıda belirttiklerimiz dışında çoğu da henüz model adını açıklamadı. General Motors, Hummer benzeri bir hidrojenli araç üretmeye başladığını bildirdi. Aynı şekilde Lexus ve Audi de hidrojen yakıt ile çalışan otomobillerine isim arıyorlar. BMW, Ford ve İtalyan üretici Pininfarina için de aynı durum geçerli. Bütün bu bildik ve otomotiv sahnesinde yeri olan markaların yanında adını yeni yeni duyurmayan başlayan Galler çıkışlı otomobil üreticisi firma Riversample’ın da hidrojen yakıtlı aracı piyasaya sunulmak üzere. Son olarak, Nikola Moto Company’nin Nikola One adında ve şimdilik 300 km’lik sürüş mesafesine sahip, hidrojen yakıtlı kamyonu ürettiğini de belirtmeden geçmeyelim.
Hidrojenle Çalışan Arabaların Artı Yönleri Nelerdir?
Hidrojenli arabaları, itiş gücü teknolojisi ve çevre olmak üzere iki kategoride değerlendirebiliriz.
İtiş gücü tamamen elektrikli olan hidrojenli araçların kullanımı, elektrikli araçların kullanımına benzerdir. Yani şöyle? Elektrikli araç motorları düşük hızda bile tam tork sağlar ve neredeyse motor sesi duyulmaz. Ayrıca yüksek performanslı bir kalkış deneyimi sağlar.
Hidrojenli arabaların diğer bir avantajı ise çok hızlı bir şekilde şarj olmalarıdır. Elektrikli araçlara baktığımızda şarj süresi 30-60 dakika arasında değişiyor. Ancak hidrojenli arabalarda bu süre 5 dakika da kullanıma hazır hale geliyor. Otomobilin kullanılabilirliği açısından büyük bir avantaj sağlıyor.
Hidrojenli araçlar tamamen elektrikli otomobillerden yani BEV’lerden daha uzun bir menzile sahip. Dolu bir hidrojen tankı yaklaşık 480 kilometrelik bir yolu gidebiliyor. Batarya ile çalışan otomobiller, bu menzile ancak çok büyük bataryalarla ulaşabiliyor. Hidrojenli araçların menzili dış sıcaklıklardan olumsuz bir etkilenme olmuyor.
Hidrojenle Çalışan Arabaların Eksi Yönleri Nelerdir?
Hidrojenli arabaların en büyük sıkıntısı, yakıt ikmali ve bu anlamda seçenlerin bulunmamasıdır. Dünyada hidrojenle çalışan arabalar için yakıt istasyonları çok az. Dolayısıyla pek çok marka seri üretime geçemiyor.
Hidrojen yakıt hücreli otomobillere talebin yeterli olmamasının nedenleri arasında yakıt istasyonu ağı sayısının az olması. Ek olarak bir başka neden de bu arabaların nispeten daha pahalı olmasıdır. Piyasada bulunan az sayıdaki hidrojenle çalışan araba modelinin maliyeti, tamamen elektrikli ya da hibrit arabaların iki katı kadar pahalıdır.
Bu nedenle şu anda hidrojenli araba kullanımının kilometre başına maliyeti, evde ya da istasyonda şarj edilen elektrikli arabaların maliyetini kat ve kat aşıyor.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle