Seramik kaplama, özellikle arabayı dış etkenlerden korumak ve yüzeyinin dayanıklılığını artırmak isteyen sürücüler arasında oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Bu işlem estetik bakımdan aracın daha güzel görünmesini sağladığı gibi otomobil yüzeylerini dayanıklılık, sertlik ve çizilmezlik özellikleriyle bir araya getiriyor. Biz de sizler için Seramik kaplama nedir? Nasıl yapılır? diye merak edenler için adım adım bu işlemi anlattık. Gelin hep birlikte arabanızı hem daha şık gösterecek hem de birçok konuda daha sağlam hale getirecek seramik kaplama özelliklerini inceleyelim…
Seramik Kaplama Nedir?
Seramik kaplama nedir sorusundan başlayalım. Kaplama, pasta cilanın aksine daha uzun süre parlaklık ve uzun süre koruma sağlar. Araba yüzeylerini koruma altına alan nano teknoloji ile üretilen bir maddedir. Gümüş moleküllerinin, seramik, silisyum oksit, kil, cam, elmas, kuvars, feldspat gibi bileşenlerle elde ediliyor. Diğer cila ürünler aynı teknoloji ile üretilir ama yoğun miktarda cam içeriyor ve seramik kaplamaya göre dayanıklılığı daha düşüktür.
2022 Cam Filmi Cezası Ne Kadar? Cam Filmi Yasak Mı? yazımızı okumak için tıklayın.
Seramik Kaplama Nasıl Yapılır?
Araba yüzeylerini temizlemek, korumak ve parlaklığı yükseltmek amacıyla yapılan geleneksel yöntemlerden biri olan boya koruma ile seramik kaplama, iki farklı uygulama olarak öne çıkıyor. Fakat bu işlemler birbirini tamamlayıcı görevi görüyor. Boya koruma arabanın yüzeyini seramik kaplama uygulamasına hazırlar ve reçine, zift, çiziklerin giderilmesini sağlıyor. Pürüzlü yüzeylerin giderilmesini sağlayan boya koruma işlemi yapılmadan bu işleme geçilirse istenilen sonuç alınamayabilir. Bu nedenle kaplama işlemine başlamadan önce tıpkı pasta cila da yapıldığı gibi araba güzelce yıkanır.
Seramik kaplama işleminde daha sonra standart yıkama işlemi ile mümkün olmayan pürüzler, asfalt parçaları, böcek kalıntıları, çimento lekeleri gibi kirler için kil temizliği işlemi yapılır. Böylece arabanın yüzeyi tamamen pürüzsüz hale getirilir. Seramik kaplamanın ilk aşaması olan kalın pasta, sıvı bir zımparalama işlemidir ve yüzeydeki mikro çizikleri gidermek, matlaşan boyayı eski haline getirmek amacıyla yapılır.
Kaporta boyasına polisaj ile daha düşük devirde yapılan ince pasta işlemi ile aracın detaylı yüzey temizliği yapılmış olur. Arabanın orijinal parlaklık seviyesine ulaşmasını sağlayan cila, kapalı ve yüksek ışıklı bir ortamda yapılmalıdır ve 40 dakika sonra mikrofiber bezlerle yüzey iyice parlatılmalıdır.
Yapılan tüm işlemler, kusursuz bir kaplamanın kesinlikle atlanmaması gereken ön hazırlığı oluşturur. Bu işlem ortam sıcaklığının 10-25 derece arasında olduğu, aydınlık bir alanda yapılır. Bölge bölge yapılan uygulama için dairesel hareket yerine dikey tercih edilir. Tüm araba yüzeyine uygulanan seramik kaplama, 20 dakika sonra kurur ve ilk 24 saat içinde araba kullanıma hazır hale gelir.
Seramik Kaplama Ne İşe Yarar?
Arabanızı çiziklerden ve ufak hasarlardan korumak istiyorsanız, seramik kaplama aradığınız kusursuz görünümü veriyor. Profesyonel bir kaplama uygulaması, arabayı hem çevresel hasarlardan hem de aşınmalarda koruyor. Ayrıca boyadaki oksitlenmeler ve renk farklılığı yaratan durumlarda kaplama uygulaması tercih edilebiliyor. Bu işlem çamur, toz ve yağmur sonrası oluşan lekelerin yüzeyde tutunmasını da engeller ve yapılan temizliklerde daha iyi sonuç alınmasını sağlıyor.
Seramik Kaplama Nasıl Bir Koruma Sağlıyor?
Seramik kaplama, araba yüzeyindeki gözeneklere nüfuz eder. Uygulandığında artık arabanın sabi bir katmanı haline gelir ve uzun ömürlü bir koruma sağlar. Arabanın kullanıldığı süre boyunca, yüzeyin maruz kaldığı reçine, böcek kalıntıları, yağmur izleri, renk kayıpları gibi pek çok zararın önüne geçer. Seramik kaplama uygulaması, yaptırdıktan sonra başka bir işleme gerek kalmaz. Mükemmel görünüm, kalıcı parlaklık ve araç temizliğinde kolaylık sağlayan bu uygulama, arabanızı keyifle sürmenizi sağlar.
Seramik Kaplamanın İçeriği Nedir?
Kaplama işlemlerinde en fazla merak edilen konulardan biri de seramik kaplamanın içeriğidir. İncelendiğinde içeriğinde pek çok madde mevcuttur ve asıl olan özelliği nano teknolojisi ile birleştirilmiş olmalarıdır. Bu sayede araba gibi eşyaların üzerine uygulandığında sağlamlık, sertlik, zor çizilen bir madde olması sağlanmış olur. Peki, seramik kaplamanın içeriğinde neler var?
Seramik kaplama içeriği;
Kil
Cam
Kuvars
Kaolen
Oksit
Elmas
Gümüş
Silisyum
Feldspat
Seramik kaplamanın içeriği yukarıdaki maddelerden oluşuyor. Tüm bu malzemelerin teknolojik şekilde, nanoteknolojinin kullanımı ile birleştirilmesi sonunda seramik meydana gelir. Karışım sayesinde yapılan kaplamalarda tam anlamıyla istediğiniz güvenli ve kaliteli sonuç alınabiliyor.
Türkiye’de en çok tercih edilen kaplama çeşitleri şöyle:
Seramik kaplama
Kamuflaj kaplama
Sim kaplama
Folyo kaplama
Altın kaplama
Mat kaplama
Seramik Kaplama Fiyatları
Seramik kaplama işlemi hizmeti talep etmeden önce, detaylı bir araştırma yapmanızda fayda vardır. Çünkü firmalara göre bu işlemin fiyatı değişkenlik gösterir. Pek çok yerde uyguna gördüğünüz fiyatlar sizin için yanıltıcı olabiliyor. Çünkü bu tür tercihlerin sonucunda kaliteli bir hizmet ortaya çıkmayabiliyor. Seramik kaplama fiyatları 2022 yılı itibarıyla ortalama 1500- 4500 TL arasında değişebiliyor. Bu fiyatlar aracın boyutuna, zorluğuna ve kaplama türüne göre değişiklik gösteriyor. Ayrıca döviz kuruna endeksli olarak da fiyatlar değişebiliyor.
Seramik Kaplamada Dikkat Edilmesi Gerekenler
Seramik kaplama yapıldıktan sonra arabanın tazyikli su ile yıkanmaması öneriliyor. Ayrıca, asitli ve kimyasal temizleyici maddeleri kullanırken çok dikkat etmek gerekiyor. Bazı durumlarda bu gibi kimyasal maddelerde araba kaplamaları zarar görebiliyor. Bu da size ayrı bir masraf olarak yansıyabiliyor.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle