Çorum’da gezilecekler yerler listesinin en başında Hattuşaş var. Çorum ve çevresindeki ziyaretinizde bu eşsiz tarih mirasını mutlaka görmelisiniz. Peki, Hattuşaş Antik Kenti nerede? Hattuşaş Antik Kentine nasıl gidilir sorusunun yanıtı ve bölge hakkında bilgi için okumaya devam edin.
Hattuşaş Antik Kenti Gezisi
Hititler’in başkenti Hattuşaş, Anadolu için yüzyıllardır önemli bir merkez olarak bilinmektedir. Antik Kent Çorum’da Boğazkale’de yer almaktadır. İlçeye 4 kilometre mesafede olan bu antik kent uzun yıllar birçok önemli medeniyetin uğrak noktalarından oluşmuştur. Ancak özellikle Hititlerin merkez şehri olması nedeni ile bu dönemde ayrı bir öneme kavuşmuştur. Tarihin izlerinin görülebildiği bu kentte pek çok yapı kalıntısı görmek mümkündür. Bugün arkeolojik kazılar ile hala ortaya çıkarılan kentte pek çok önemli tapınım alanı, sur ve kaleler görülebilmektedir.
Antalya Aspendos Antik Kenti Gezisi yazımız için tıklayın.
Hattuşaş Kazı Çalışmaları
Şehirde yapılan ilk kazı çalışmaları 1834 yılına ait olsa da bugün bu çalışmalar çok daha yoğun bir biçimde devam etmektedir. Kentteki en önemli kalıntılar arasında yazılı kayıtlar yer almaktadır. Hattuşaş Antik Kenti içerisinde birçok yazılı kalıntı bulunmuş ve bunlar okunarak aslında Hititlerin yaşam tarzları hakkında da bilgi edinilmiştir. 400 yıl kadar Hitit İmparatorluğu’na başkentlik yapan şehir dönem dönem önemini kazanarak bugüne kadar gelebilmiştir. Ancak özellikle bugün kalıntıları ve şehrin pek çok alanını görmek mümkündür. Pek çok açıdan gelişmiş bir kent olan bölge, bugün izleri ile milattan önceki yüzyıllara gitme imkanı sunmaktadır.
Hattuşaş Antik Kenti Konumu
Kent, Anadolu’nun tam ortasında yer almaktadır demek mümkündür. Anadolu’nun merkezinde bulunan Çorum ilinde yer alan Hattuşaş Antik Kenti, bu ilin Boğazkale ilçesinde yer almaktadır. Burası aynı zamanda Yozgat’a yakın bir yerdedir. Hattuşaş Antik kent, Boğazkale ilçesine 4 kilometre mesafede iken Çorun merkezine 80 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kalıntılar, geniş bir alana yayılmaktadır ancak turistler için uygun bir giriş alanı ve güzergah yer almaktadır. Bu nedenle Bölgeyi gezmek çok daha pratik bir hal almaktadır. Kazı alanı, Aşağı Şehir ve Yukarı Şehir olarak iki alana yayılmaktadır. Elbette bunun dışında da kent dışı yaşam görüldüğünden şehrin yayılım alanı oldukça geniştir. Hattuşaş Antik Kenti nerede sorusu sorulduğunda bu nedenle geniş bir yayılımdan söz etmek mümkün olmaktadır.
Hattuşaş Antik Kenti Hakkında
Tüm bölge, oldukça eski bir tarihi geçmişe sahiptir. Kent, oldukça eski bir tarihe dayansa da en görkemli zamanlarını milattan önce 17. Ve 13. yüzyıllar arasında yaşamıştır. Bu dönemde 400 yıl kadar Hitit İmparatorluğu’na başkentlik yapmış önemli bir merkezdir. Geç Tunç Çağı’nda görkemli yılları ile bilinen Hattuşaş Antik Kenti sonrasında önemini yitirmiş ve bu sayede kalıntılar da bugüne kadar gelmiştir. Özellikle yoğun bir yerleşim alanı görmemiş olması bu dönemki kalıntıların bugüne ulaşmasını sağlamıştır.
Kent için ilk uygarlığın Hattiler olduğunu söylemek mümkündür. Hattiler, Hititlerin atası olarak nitelendirilse de buna dair kesin bir kanıt yok. Hattilerin ardından bölgede bir Asur etkisi görülmüştür.
Asur ticaret kolonileri ile birlikte Asurlular geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Sonrasında Hititler bir devlet olarak ve ardından da imparatorluk olarak bölgede hakimiyet kurmuşlardır. Kentin esas oluşum süreci ve bugüne kalan kalıntıları da bu döneme aittir. Hititlerin Kuzeyden geldiği düşünülse de net bir bilgi bulunmamaktadır. Hitit etkisi yoğun zaman sürse de ardından Hititler Güney Doğu Anadolu’ya çekilmiş ve bölgede Frigler hakimiyet kurmuştur.
Daha sonra Galat ve ardından Roma hakimiyetine giren Hattuşaş Antik Kenti ilerleyen yüzyıllarda Bizans ve Osmanlı etkisinde uzun yıllar var olmuştur. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parçası olan Hattuşaş Antik Kenti içerisinde tüm bu uygarlıklara dair kalıntılar yer almaktadır. Bu tarihlendirme yoğun kazılar ile ortaya çıkmış ve buradaki kalıntılar müzeye yerleştirilmiştir. Hattuşaş Antik Kenti 1986 yılından beridir UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Ortalama 2.5 kilometreye sahip olan kent alanı bugün görülmeye uygun hale getirilmiştir.
Hattuşaş Antik Kenti’nde Görülecekler
Hattuşaş Antik Kenti’nde görülecek şeyler listesi uzun. Hele de tarihe meraklı iseniz. Hattuşaş Antik Kenti özellikle 17. Ve 13.yüzyılda yer alan yapı kalıntıları, belgeler ve daha nicesi bulunmaktadır. Bunların hepsini görmek için müze yer aldığı gibi kentin kendisi de görülebilmektedir. Bunun dışında da kent gezilebilmekte ve pek çok şey yerinde görülebilmektedir. Özellikle yapı kalıntıları öne çıkmaktadır.
Aşağı Şehir kent için önemli bir alandır. Burada yerleşim milattan önce 19.yüzyıldan itibaren başlamaktadır. Burada yazıtlar da ele geçmiş ve şehrin kurucusu hakkında bilgi edinilmiştir. I.Hattuşili bu şehrin kurucusu olarak bilinmektedir. Ancak özellikle Yukarı Şehir önemli olmuştur. Çünkü burada tapınaklar ve kutsal alanlar yer almaktadır. 1 kilometrekarelik bir alan üzerinde yer alan bu şehre girmek için 5 tane birbirinden ayrı kapı bulunmaktadır. Aynı zamanda surlar yer almakta ve iki şehri birbirinden ayırırken tüm şehirleri dışarıdan korumaktadır. Oldukça eğimli bir arazide olan bu kentte yukarı ve aşağı ayrımı da buna bağlı olarak belirlenmektedir.
Hattuşaş Antik Kenti kapıları oldukça önemlidir. Bu kapılar dünya çapında ünlüdür. Bu kapılar 5 tane olup 4 tanesi fazlasıyla öne çıkmaktadır. Aslanlı Kapı, Kral Kapısı, Yer Kapı ve Sfenksli Kapı isimli bu kapılar oldukça sanatsal ve görkemli tasarımlara sahiptir. Örneğin Aslanlı Kapı iki yanında aslan protomlarının yer alması nedeni ile bu adı almıştır. Benzer bir durum Sfenksli Kapı için de geçerli olmaktadır. Kapılar taş malzemeden yapılmıştır ve surların devamı niteliğinde tasarlanmıştır.
Bir diğer önemli yer ise Yazılıkaya olmaktadır. Bölge tarihi ile bir bütün olan Yazılıkaya kentin biraz daha dışındadır. Kentin 2 kilometre kadar dışında yer alan Yazılıkaya bir tapınaktır. Açık hava tapınağı olarak da adlandırılan tapınak, farklı bir ibadet anlayışı hakkında bizleri bilgilendirmektedir. Burada tanrıların ve tanrıçaların taşlar üzerinde kabartmaları bir sıra şeklinde ve birbirini tamamlayacak biçimde bulunmaktadır. Hattuşaş Antik Kentinden çıkan kalıntıları görebilmek için Çorum Müzesi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne gitmek gerekmektedir.
Hattuşaş Antik Kentine Nasıl Gidiliyor?
Tüm alan, pek çok insanın gitmek istediği ve merak ettiği bir yerdir. Bu nedenle Hattuşaş Antik Kentine nasıl gidiliyor sorusu sorulmaktadır. Şehir içi ulaşımla bölgeye gitmek biraz zahmetlidir. Ancak aracınızla kolayca ve konforlu bir şekilde gezi planı yapabilirsiniz. Diğer yandan araç kiralama ile de bölgeyi gezebilirsiniz.
Bir açık hava müzesi olarak alan, haftanın her günü açık bir kenttir. Sabah 8’de açılan antik kent 16.30’da kapanmaktadır. Gün boyu ziyarete açık olan kente giriş ücretlidir. Müze Kart’a sahip olanlar ile 65 yaş üstü ve 18 yaş altındaki kişiler için giriş ücretsizdir. Hattuşaş Antik Kenti tüm gün keyifle gezilip incelenebilecek adeta yaşayan bir tarihi kenttir. Böyle olmasında Müze çalışanların vizyoner yaklaşımı da etkili olmuştur.
Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Yorum ekle