Yolcu360 Blog
alinda-antik-kenti-1

Alinda Antik Kenti Gezisi 

Alinda Antik Kenti gezi planları yapıyorsanız, bölgede hem öğretici hem de keşfetmenin keyfini sunan çok sayıda detay var. Tarihe, arkeolojiye ilgi duyanlar için Alinda Antik Kenti turu içeriğine baktık. Alinda Antik Kenti nerede gibi sorulara detaylı yanıt verdik.  Alinda Antik Kenti’ne nasıl gidilir ve daha fazlası için okumaya devam edin. 

Knidos Antik Kenti yazımız için tıklayın.

Alinda Antik Kenti Gezisi ve Tarihi

Alinda Antik Kenti, Aydın ili içinde yer almaktadır ve bölgenin en eski yeşimlerinden biri olarak bilinmektedir. Bölgeyi şöhretli bir kent haline getiren de Karia Kraliçesi Ada olmuştur.  Kentte pek çok antik kentten farklı olarak mermer değil granit taş tercihi görülmektedir. Pek süslü mezarların olmaması da Alinda Antik Kentine diğer kentlerden ayıran unsurlardan olmaktadır. Kent hakkındaki en eski bilgileri milattan önce 14.yüzyıla kadar götürmek mümkündür. Ancak gerçek bir kent haline gelişi için milattan önce 4.yüzyıla gidilmektedir. Özellikle Hitit devrinde de varlığı hakkında bilgi sahibi olan kentin bilgileri genelde bununla sınırlıdır. 

Kent hakkında en erken bilgiler İmparator 2.Mursilis dönemine ait olmaktadır. Bu süreçte kentin adından İalanti olarak bahsedilmektedir. Aynı zamanda Mısır yazıtları da bu bilgileri güncellemektedir. Kentin daha yakın tarihteki bilgileri de kısıtlıdır. Buna karşın kent harap olsa da hala kalıntılar görülebilir haldedir. Kent özellikle İskender devrinde önemli bir hal alırken sonrasında yine hakkındaki bilgiler oldukça az olmaktadır. Kent buna karşın 18.yüzyılın ikinci yarısında Avrupalı gezginlerin ilgisini çeken bir kent haline gelmiştir. Kentte gezilip görülecek pek çok unsur bulunmaktadır. Bunlar arasında surlar, su kemerleri, agora ve tiyatro gibi pek çok kalıntı yer almaktadır. 

  • Alinda Antik Kenti Konumu

Alinda Antik Kenti konumu itibari ile bugün Aydın ilinde yer almaktadır. Aydın ilinde yer alan kent, Karpuzlu ilçesine bağlıdır. Karpuzlu ilçesi eski adı ile Demircidere olarak bilinmektedir. Kente Karpuzlu yolu olarak nitelendirilen yol üzerinden ulaşmak mümkündür. 

Aydın-Muğla güzergahında yer alan kentin kahverengi tabelası da yönlendirme açısından kolaylık sağlamaktadır. Antik kent bugün dahi Karpuzlu ile iç içe olduğundan aslında iki farklı yerleşimi bir arada görme imkanı sunmaktadır. Alinda Antik Kenti aslında Alinda ören yeri olarak da bilinmektedir ve çok geniş yeşillik bir alana yayılmaktadır. Burası Yaylakavak Barajı’nın yataklarından biri olan Karpuz Nehri’ne bakmaktadır. Kentin arkasında ise köy başlamakta ve bölgeye yayılmaktadır. 

Ören yerinin bütününde bir kent olduğu düşünülmektedir. Ancak kalınılar daha çok köy ile ilişkili olan ve ören yerinin giriş bölümünde yer almaktadır. 

  • Alinda Antik Kenti Tarihi 

Alinda Antik Kenti tarihi hakkında her dönem için bilgi sahibi olamıyoruz. Bölgenin tarihi ile ilgili bilgiler, belirli dönemlere aittir. Kent hakkında ilk bilgi de Hitit devrine tarihlendirilmektedir. 13.yüzyıla tarihlenen bu bilgilerde kentin o dönemdeki adı hakkında da bilgiler bulunmaktadır. Alinda Antik Kenti’nin Hitit devrindeki ismi İalanti olarak belirtilmektedir. Sonrasındaki en yakın bilgiler ise milattan önce 340 yılına aittir. Halikarnassos ve çevresinde yer alan Karia yönetiminde yaşanan kargaşalar öne çıkar hale gelmiştir. Özellikle anaerkil yapı nedeni ile aile içi evlilik yapan bu topluluk Mausolos’un ölümü ile birlikte birtakım tartışmalara da sahip olmuştur. Mausolos’un karısı Artemisia, Ada, Idriaus ve Piksodaros kardeştir.

Ölüm sonucunda tahta Artemis çıkmıştır. Artemisia sonrasında kardeşler arasında yaşanan taht kavgası sonucunda Ada’nın tahta oturması gerekirken Piksodaros ele geçirmiştir. Kardeşi Ada’yı da Alinda Antik Kentine sürerek ondan kurtulmaya çalışmıştır. Kent tarihinde Ada, oldukça önemlidir çünkü bölgeyi daha iyi bir hale getiren ve tarih kaynaklarında yer edinmesini sağlayan kişi olarak da bilinmektedir. 

Büyük İskender devrinde İskender Alinda kentini kuşatmıştır. Kenti almak için uğraşsa da Ada yönetimindeki kent buna müsaade etmemiştir. İskender pes etmiş ve Ada için de yeni bir alan doğmuştur. Kraliçe Ada, kenti İskender’e açmış ve pazarlık yapmıştır. 

Ada’nın bu dönemde oldukça yaşlı odluğu ve Büyük İskender’i bir oğlu gibi karşıladığı düşünülmektedir. Karşılık olarak ise Karia’yı istemiştir. İskender bunu kabul etmiştir ve sonrasında da Perslerin yaşadığı diğer kentler için yola çıkmıştır. Halikarnassos’u alan İskender, kent yönetimini Ada’ya bırakmıştır. Ancak bu olaydan sonra da kent uzun yıllar öne çıkmamış ve adı anılmamıştır. Kentin yoğun bir Hellenleşme yaşamadığını da belirtmek gerekmektedir. Karia kültürünün devam ettiği görülmektedir. Kentin bir dönem Aleksandrai olarak anıldığı da bilinmektedir. Kent, önemini Grek ve Roma döneminde sürdürmüştür. 

Milattan sonra üçüncü yüzyıla kadar ise kent, kendi parasını basacak kadar iyi bir  ticari hacme ve öneme sahip olmuştur. Bizans döneminde ise Aphrodisias’a bağlı piskoposluk merkezi haline gelmiştir. 

  • Alinda Antik Kenti İçerisinde Yer Alanlar

Alina kenti içerisinde yapı kalıntıları bulunmaktadır. Bu kalıntılar birbirinden farklı dönemlere tarihlendirilmektedir. Alinda Antik Kenti içerisinde ilk dikkat çeken sur olmaktadır. Bu surlar kenti Büyük İskender’den dahi koruması ile ünlü olmaktadır. 

Sur duvarlarında bölgede var olan granit taşları tercih edilmiştir. Bu taşlar düzgün bir biçimde yerleştirilmiştir ki bugün hala sağlam kalan kuleleri bulunmaktadır. Bunun yanında su kemerleri de kentte yer almıştır. Tam olarak korunmasa da bir bölümünün korunduğunu belirtmek mümkündür. Yuvarlak kemerlere sahip su kemerleri bir sıra halinde sıralanmaktadır. Bunun dışında kentte agora da bulunmaktadır. Agoraya ek olarak şehirde bir stoa ve tiyatro yapısı da bulunmaktadır. Stoa üst katta düzenlenmiştir ve pazar alanı olarak kullanılıyor olmalıdır. 

Alinda Tiyatrosu ise eğimli bir alanda doğal bir biçimde oturulmuştur. Cavea güneydoğu yönüne bakar şekildedir ve oldukça iyi korunduğunu belirtmek gerekmektedir. Akropol hakkında ayrıntılı bir bilgi olmamak ile birlikte iki adet tapınağa dair planlar elde edilmiştir. Temeli dışında sağlam bir bölümü kalmamıştır. Nekropolün ise güney etekte olduğu düşünülmektedir. Mezar süslemeleri diğer bölgelere nazaran oldukça azdır. 

  • Alinda Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Alinda Antik Kenti’ne nereden gidilir konusunda farklı bilgiler verebiliriz. Kent, oldukça ilgi çekici bir konumdadır ve içerisinde öne çıkan pek çok önemli alan da bulunmaktadır. Konum itibari ile kolay ulaşılamayan bir yer değildir. Ancak yine de merkezden uzaklığı nedeni ile Alinda Antik Kenti’ne nasıl gidilir sorusu sorulmaktadır. 

Kente gidiş süreci Aydın merkezden başlamaktadır. Aydın merkezden Alinda’ya gidiş kolaydır. Aydın ilinin Karpuzlu ilçesine gelmek yeterli olacaktır. Özellikle kent Aydın-Muğla karayolu üzerinde yer almakta olup 30.kilometrede görülmeye başlamaktadır Hali hazırda Alinda Antik Kenti için ana yolda bir kahverengi tabela yer almakta, bu da yönlendirmeyi daha kolay bir hale getirmektedir. 

Kent içerisinde bugün görülebilecek pek çok yapı kalıntısı yer almakta olup bölge aynı zamanda doğa harikası bir araziye de sahiptir. Bunun yanında antik kentin köy ile adeta iç içe olması köyde vakit geçirme imkanı da sunmaktadır. Alinda Antik Kenti girişi ücretsizdir. Yaz sezonunda sabah 8 de açılan antik kent 19’unda kapanmaktadır. Kış sezonunda ise yine 8 ‘de açılan kent saat 17’de kapılarını kapatmaktadır. 

Aracınız yoksa kente gelebilmek için bir araç kiralamak kenti çok daha keyifli bir şekilde gezmenizi sağlayacaktır. Merkezden kiralık araç yardımı ile konforlu ve hızlı bir biçimde gelerek yolda vakit kaybetmenizin önüne geçilmektedir. En iyi kalitedeki kiralık araçlar ile güvenli bir sürüş imkanı sunulmaktadır. Alinda Antik Kenti’ne gelirken kiralık araç ile köye uğrayabilir ve burada da uzunca vakit geçirebilirsiniz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle