Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Ekoturizm Nedir? Türkiye’nin Ekoturizm Rotaları

Ekoturizm Nedir? Türkiye’nin Ekoturizm Rotaları

Turizm deyince aklınıza ilk ne geliyor? Turistik bir gezi planlarken nelere dikkat ediyorsunuz? Gelin son yılların yükselen trendi ekoturizmi tanıyalım. Ekoturizm, turizme farklı bir açıdan bakarken turistik seyahat kriterlerinizi yeniden gözden geçirmenize neden olabilir. Peki ekoturizm nedir?

Ekoturizm, adından da anlaşılacağı üzere doğanın en iddialı dostlarından biri. Alternatif turizm türü olarak öne çıkıyor. Neden Kitle turizmi değil de alternatif turizm tercih ediliyor? Kitle turizminin doğal kaynakları amansızca kullanımı ve bilinçsiz seyahatler doğal ve kültürel mirasın deforme olmasında büyük rol oynuyor. Küçük işletmeler ve yerel halk için için sürdürülebilir çözümleri olmaması nedeniyle de alternatif turizm türleri öne çıkmaya başladı.

Ekoturizm hem çevreyi en iyi şekilde korumaya odaklanıyor hem de yöre halkı için farklı kazançlar sağlıyor. Ekoturistlerin ziyaretleriyle bölgede yaşayanlar yeni bir dil öğrenmekten yeni bir hobi edinmeye kadar karşılıklı kazanım sağlayabiliyor. Ayrıca ekoturizm küçük işletmelerin varlığını sürdürmesini önemsiyor. Bu sayede hem küçük işletmeler varlığını sürdürebiliyor hem de doğal ve tarihi miras korunuyor.

Bavul Hazırlama Rehberi: Seyahat Öncesi İpuçlar İçin Tıklayın.

Ekoturizm Nedir? Çevreye olan zararı en aza indirin

Seyahatlerimizde çevrenin zarar gördüğüne bir şekilde şahit olmuşuzdur. Bir bölgede gezerken belki de gözlerimiz yerli halkı aramıştır. Oysa gittiğimiz yerde ne korunmuş bir doğa ne de yerel halktan bir iz görürüz. İşte ekoturizm tam olarak bu noktalara odaklanıyor. Ekoturistler için doğal güzellikleri görmek kadar onlara zarar vermemek ve korumak da önem kazanıyor.

Ekoturizm sayesinde doğa gezilerinde çevreye verebileceğimiz zarar minimum düzeyde tutuluyor. İnsanlar olarak kimi zaman doğaya verdiğimiz zararın farkında bile olmuyoruz. Ekoturizm ise bütün bunların karşısında çevre dostu bir tutuma sahip.

Ekoturizm rotaları aslında alışıldık bir geziden çok daha fazlasını kapsıyor. Bölgenin tarihi, kültürel ve doğal mirasını tanımanın yanında bunların korunmasına da destek olunuyor. Hem bölgeye değer katmak hem de bilinçli bir gezginlik serüveni sizce kulağa nasıl geliyor?

Turistik olarak değer kazanması sebebiyle pek çok bölge zarar görme ve bozulma tehdidiyle karşılaşabiliyor. Sadece doğal güzellikler değil, bölgede yaşayan yerli halk da kültürel bir mirasın taşıyıcıları rolünü üstleniyor. Bu sebeple ekoturizm için bölgedeki beşeri yaşamın doğallığını koruması önem taşıyor.

Ekoturizm bölgede yaşayanlar için de olumlu kazanımlar hedefliyor. Ekonomik olarak yerel halkı kalkındırmayı amaçlıyor. Halkın ekonomisini geliştirirken kültürlerini de tanımak ve tanıtmayı önceliyor.

Neden Ekoturizm?

Ekoturizm kısa vadede kar elde edip çıkar sağlamak yerine belli ilkelere bağlı kalarak hareket ediyor. Tek bir amacı olmadığı gibi pek çok yönden olumlu katkısı var. Turizme bakış açınızı geliştirerek bir gezgin olarak neler yapabileceğiniz noktasında size yeni bir bakış kazandırmaya aday.

Ekoturizm Nedir? Ekoturizm türleri:

Bambaşka bir hayatı deneyimlemek için yol sizi çağırıyor! Seyahatte bölge hayatını deneyimlemek, yerlilerinin hayatına olumlu katkıda bulunmak için ekoturizmi tercih edebilirsiniz. Bölgeye ve orada yaşayan halka katkı sunacak faaliyetlere katılmak için bir gün daha beklemenize gerek yok. Harika deneyimler sizi bekliyor!

Ekolojik bir konaklamaya ne dersiniz? Bu tür bir konaklama ile çevreye olabildiğince az zarar veriliyor. Doğal yapı olduğu gibi korunuyor ve konaklama alanlarındaki yapıların malzemelerine kadar özen gösteriliyor. Eko konaklama ile doğal kaynakların kullanımına ve çevresel etkilere olabildiğince dikkat ediliyor. Konaklarken bile doğaya ve yerel halka dost bir tutum gözetiliyor.

Çevreye en az zararı vererek yürüyün, yüzün veya tırmanın. Ekolojik aktivite seçenekleri hayli fazla. Bu türdeki bir ekoturizm farklı aktiviteler yaparken doğaya saygılı davranıyor. Balona binmek, kuş gözlemlemek de ekoturizm aktivitelerine dahil!

Karşınızda agriturizm! Kırsal bölgelerdeki hayata destek olun. Bu türden bir deneyim ile bölgenin hayatına katılır ve seyahati farklı bir biçimde deneyimlersiniz. Böylece kırsal bölgedeki gündelik işlere yardımcı olurken bölgeyi de daha iyi tanırsınız. Bir ekoturist olarak kırsal bir bölgeyi daha yakından tanımak ve yerel hayata katılmak öğretici ve keyifli olabilir.

Ekoturizm Nedir? Neden ekoturizmi tercih etmelisiniz?

Turizm ağını daha farkındalık dolu bir noktaya taşımaya davetlisiniz. Kaynaklarımızı kullanırken doğaya ve yaşayan kültüre karşı acımasız olmamak noktasında bizi adeta uyarıyor. Her şeyin hızla tükendiği ve tüketildiği dünyamızda ekoturizm bizlere değer katıyor. Böylece bilinçsiz ve bencilce doğanın kullanılmasının karşısında duruyor.

Seyahat edenler için yepyeni bir deneyim sunuyor. Bu sayede gezdiğiniz yerdeki yerel ve doğal hayatı, ekonomik çemberi daha yakından görebiliyorsunuz. Hatta bu yapının içinde yer alarak ekoturizm katkı sağlayabiliyorsunuz. Sorumluluk sahibi seyahatseverler olmanın zamanı gelmedi mi?

Ekoturizm sayesinde turistik bölgede yaşayan halk, etkinliklerden ve bölgedeki hayatlarından soyutlanmıyor. Ekoturist olmak her yönüyle kazanım dolu bir deneyim olmaya aday.

Türkiye’de Ekoturizm

Türkiye ekoturizm konusunda geniş imkanlar barındırıyor. Doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla her bir köşesi keşfedilmeye aday güzelliklerle dolu. Üstelik bütün bu güzellikler bozulma ve tahrip edilme tehlikesiyle de karşı karşıya. Ekoturizm rotası olarak belirlenen bölgeler ise bu tehlikeden kendini korumak konusunda daha şanslı bir konumda.

Kuşları gözlemleyin, eşsiz kareler yakalayın veya dalış yapın… Ekoturizm faaliyetleri ile doğaya minimum zarar vererek eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Karşınızda Türkiye’den ekoturizm rotaları!

Kazdağları

Efsanelere konu olmuş, mitolojik tanrıların bile yaşamında yer alan Kazdağları’ndayız. Oksijenin en temizi, havanın en güzeli, mis kokulu çiçekler, endemik türler burada. Kazdağları’nın yemyeşil doğası içerisinde çadırınızı kurup doğal hayatın keyfini çıkarabilirsiniz.

Karain Mağarası

Ekoturizm demişken olmazsa olmazlardan biri ise mağara turizmi olarak karşımıza çıkıyor. Antalya’nın denizi güneşi kumu bir yana mağaraları da turistleri cezbediyor. Çeşit çeşit mağaraya ev sahipliği yapan Antalya’da Karain Mağarası ayrı bir değer taşıyor. Avcı ve toplayıcı hayattan izler barındıran Karain mağarası dünya tarihini aydınlatıyor.

Kızılırmak Deltası | Kuş Cenneti

Samsun Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti Gezisi İçin Tıklayın.

Hazır olun, Türkiye’nin en büyük deltalarından birine ekoturist olarak gidiyoruz! Burada yüzlerce kuş türü hayatını sürdürüyor. Bölgedeki biyolojik çeşitlilik büyüleyici. Aynı zamanda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kuş türleri için de bölge muhteşem bir yaşam alanı niteliğinde.

Kızılırmak Deltası’ndaki kameralar sayesinde görüntü izleme merkezinden bölgenin görüntülerini izleyebiliyorsunuz. Ayrıca kuş gözlem kulelerinden kuşları gözlemleyebilirsiniz.

Kartepe

Kartepe Nerede? | Kartepe Gezisi yazısı için tıklayın!

Kartepe deyince aklınıza gelen tek şey kayaksa bu bölgeyi yeterince tanımıyorsunuz demektir. Ekoturizm rotaları arasında yer alan Kartepe aslında bambaşka güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Ormanya, macera ve heyecan dolu doğasıyla ziyaretçilerine göz kırpıyor.

Ekoturizm meraklıları için Türkiye zengin bir kaynak oluşturuyor.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Yorum ekle