Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > ‘Yeni araba kokusu’ hakkında şaşırtıcı gerçekler!

‘Yeni araba kokusu’ hakkında şaşırtıcı gerçekler!

Yeni araba kokusu bazıları için bir tutku. Hatta öyle sürücüler var ki kullandığı otomobil eski olsa bile yeni araç kokusu satın alıp bu saplantıdan yine de vazgeçmiyor. Peki yeni araba kokusu nedir ve hakkındaki ilginç gerçekler neler? Gelin burnunuzu kaşındıracak bir yolculuğa çıkalım…

Her yeni araba aynı kokmaz!

Nasıl ki her yemeğin kendine has bir kokusu varsa, her araba markasının da kendisine özgü bir kokusu var. Nasıl olur? demeyin. Pek çok büyük otomobil markası, bunun için özel çalışmalar geliştiriyor. Yeni araba kokusunu yaratmak için kullanılan malzemeler her markada aynı formül listesinde yer alabiliyor. Fakat burada önemli olan araçların yapımında kullanılan materyaller ile bu kokuların nasıl harmanlandığı. Örnek verecek olursak arkadaşınızın üstünde çok beğendiğiniz bir parfümün kendi teninizde çok farklı koktuğunu hissedebilirsiniz. Arabalar için de aynı şey geçerli.

İşte bu özel harmanı yakalamak isteyen Audi, 22 yıldır bir “burun ekibi”yle çalışıyor. Üçü bayan olmak üzere 6 “burun”a sahip olan Audi ekibi, üretilen modellerin “doğal” ve “müşterilerin kendilerini rahat hissedecekleri” bir kokuya sahip olmalarına uğraşıyorlar. Direksiyondan vites başlığına kadar her ayrıntıyı koklayan bu ekibin ekmeğini burnundan çıkardığını söylersek yanlış olmaz.


Burun yetmezse elektronik burun var!

Yeni araba kokusunu sağlayabilmek adına bazı markalar kesenin ağzını sonuna kadar açabiliyor. 25 yıldır araç içinde kullanılması muhtemel pek çok maddenin kokusunu araştıran Ford,  100 bin dolar değerinde bir elektronik burun kullanıyor. Hepsi farklı bileşenlere cevap veren 12 kimyasal sensöre sahip sistem, bir defada 48 farklı bileşeni koklayabiliyor. Yani araç kokusu deyip geçmeyin uğrunda girilen masrafları akıl almıyor.

Araç kokusu konusunda bazı firmalar ise işi tamamen ticari satış boyutuna taşımış durumda.  Türkiye’de de satılan Citroen C4 ve C4 Picasso, Peugeot 207 gibi modeller, istenirse bu sistemle alınabiliyor. Değişik parfüm seçeneklerinden birini alıp, koku haznesine kokuyor ve aracınızda yeni araç kokusunu, özel parfümüyle sağlayabiliyorsunuz.

Koklarken iyi de peki ya sağlık?

Pek çok otorite yeni araç kokusunun arabayı daha dikkatli kullanmaya teşvik ettiğini iddia etse de, yeni araba kokusunu uzun süre koklamak pek de sağlıklı değil. 50’den fazla kimyasal bileşenin ortaya çıkarttığı bu koku, uzun zaman içerisinde bağışıklığı tahrip edip kansere varana kadar kötü hastalıklara sebep olabiliyor.

Kokusuz otomobil üretmek biraz zor. Ancak bunu en aza indirmek için çalışmalar sürüyor. Örneğin Toyota, hibrid modeli Prius’un iç mekanını, fazla koku yapmayan ve zarar vermeyen bileşimler içeren malzemelerle oluşturmayı başarmış.

Yeni araba kokusu nasıl giderilir?

Çoğu kişi arabayı uzun süre havalandırmanın yeni araç kokusunu gidermek için yeterli olacağını düşünür ancak özellikle kış aylarında bu pek de mümkün olmuyor.  Öncelikle arabanıza temiz hava akışını sağlamanız gerekmekte. Yani mevcut havanın içeride sürekli dolaşmasının önüne tek tuşla geçmeniz gerekiyor.

Bunun yanı sıra araç koltuklarının altına bir kap içerisinde karbonat ya da sirke koyabilirsiniz. Bu şekilde koku farklı kimyasallar tarafından emilecektir. Mangal kömürü de yine araç içerisindeki yeni araba kokusunu emen materyallerden.

İster yeni araba kokusu ister favori araç parfümünüz, aracınızdaki koku nasıl olursa olsun önceliğiniz sürüş emniyetini sağlamak olsun. Yolcu360 araç kiralama olarak keyifli sürüşler dileriz…

Yorum ekle