Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Gökçeada gezi rehberi: Kuzey Ege’nin huzurlu adası / İmroz

Gökçeada gezi rehberi: Kuzey Ege’nin huzurlu adası / İmroz

Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada doğası ve huzurlu atmosferi ile her yıl binlerce turisti ağırlamakta. Kuzey Ege’nin incisi olan ve Çanakkale’de yer alan Gökçeada, köyleri, plajları, doğal güzellikleri ve tarihi yerleri ile 7’den 70’e herkesi kendisine hayran bırakır. Gökçeada yani diğer adıyla İmroz, keçileri ve bakir doğasıyla huzurlu bir tatil arayanlar için ideal bir seyahat rotası. Gökçeada gezi rehberi sizin için yazarımız Elif Omput tarafından yazıldı…

Gökçeada gezi rehberi

Kulağınızı tırmaladı değil mi bir yerlerden tanıdık geldi. Rüzgarın aşkla sardığı, Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada’ya merhaba deyin. Kim inanır ki bu adanın bir zamanlar sürgün adası olduğuna. Şimdilerde ise büyük şehirlerde nefes almakta güçlük çekenlerin gizli kalmış cenneti. Zamanla birlikte devirlerde gelişiyor elbet 1970 yılında İmroz artık Gökçeada olmuştu. 92 kilometrelik sahil şeridi ile eşsiz koyları olan Gökçeada’nın huzur arayanların durağı olması zaten kaçınılmaz bir durumdu. Bilen bilir elbet gündoğumu nasıl ki Nemrut dağından izlenirse batışı da en güzel İmroz’dan izlenir. Hazırsanız Gökçeada turuna birlikte başlayalım…

Gökçeada gezi rehberi için gezilecek yerler

  • Gökçeada’nın Tuz Gölü ve Sörf Okulu

Biz İmroz’da 2 gün geçirdik gitmeme vesile olan erkek kardeşimdi. Gökçeada 2011 yılında dünyada “Cittaslow” ilan edilen ilk ve tek ada; yani huzuru tescillenmiş tek ada diyebiliriz. Mart ayında ziyaret etmemize rağmen hava gerçekten keskin bir soğuğa sahipti tabi bunun en büyük nedeni rüzgardı. Ah şu rüzgar demeyin; çünkü buzun üstünde kayanların nasıl bir tutkusu varsa, rüzgarla dans eden sörfçülerin öyle bir tutkuya sahip olduklarına eminim.

Yerli ve yabancı yüzlerce sörfçüye ve dalgıca ev sahipliği yapan ada bu alanlarda oldukça gözde bir yer. Yazın o güzel kıyılarda rengarenk rüzgar sörfü ve kite sörf yapan ziyaretçileri görebilirsiniz. Adanın Eşelek bölgesinde yer alan Sörf Okulu’nun hemen dibinde bir de Tuz Gölü var.

Yaz aylarında bu gölün etrafında siyaha boyanmış insanlar görürseniz şaşırmayın çünkü, göldeki tuz tabakasının altından çıkan çamurun şifalı olduğuna inanılıyor. Biraz ağır bir kükürt kokusu yayan bu çamura sıvandıktan sonra denize girip temizlenmek, İmroz ritüelleri arasında.

  • Kaleköy

Gökçeada Kaleköy gezi rehberi adına söyleyebileceğim tek şeyşahane bir manzarası olduğu. Kaleköy özellikle gün batımını seyretmek için çok güzel bir yer. Fotoğraf çekmeyi sevler için de ideal bir yer olan Kaleköy, birçok fotoğrafçıya da ev sahipliği yapıyor. Çekim yapmaya ilginiz varsa Gökçeada’da en iyi fotoğraflar nerede ve nasıl çekilir? yazımıza göz atabilirsiniz.

  • Tepeköy Çınaraltı

Gökçeada gezi rehberi duraklarınızdan biri de Tepeköy Çınaraltı olmalı. 600 yaşındaki çınaraltının dibinde soluklanabilir, hemen yakınında yer alan çay bahçesinde çay içebilirsiniz. Adanın en güzel manzarasına yine burda şahit olabilirsiniz.

  • Peynir Kayalıkları

Peynir kayalıkları’na ismi üst üste dizilmiş peynir kalıplarına benzediği için halk tarafından verilmiş. Gökçeada gezi rehberi listenize dahil edebileceğiniz bu kayaklıkların bir de hikayesi var.
Efsanenin odak noktası sayısız keçi ve koyuna sahip olan zengin, inatçı, cimri ve yaşlı bir kadın üzerine. Yaşlı kadın cennete gidebilmek amacıyla bir çok yuvarlar kalıp peynir yapmış ve bunları üst üste sıralamış. Ancak hiçkimseyle bu peynirleri paylaşmamış. Tanrı ona kızdığı için cezalandırmak amacıyla 1 Mart günü yaşlı kadının üzerine yağmur, kar ve şiddetli rüzgarlar göndermiş. Kadın ve peynirler donmuş ve taşa dönüşmüş.

Gökçeada gezi rehberi : Gökçeada Köyleri

Gökçeada gezi rehberi için en güzel yerlerden biri de Gökçeada köyleri. Ben ada da birkaç köyü ziyaret ettim elbet hoşuma giden ve bende hüzünlü bir hava bırakan Dereköy (Çamaşırhane) çok güzeldi. Öyle sistemli ve nizami bir çamaşırhane inşa etmişler ki tarihe göğüs gerip günümüze kadar gelmiş. Köyü adim adım gezdikten sonra soluğu zeytinli köyde aldık orda tabi ki şahane birer Dibek kahvesi içtik ve gezmelere devam ettik.

Her yıl 15 ağustosta Tepeköy de Meryem Ana Panayırı düzenleniyor, yaklaşık bir hafta adada bayram havası esiyor. Ada’dan ayrılırken yanıma 4 çeşit kahve, süt reçeli ve keçi sütü sabunu aldım. Yani eğer gönlünüz organik tarımdan yana ise fazlası ile memnun kalacaksınız.

İmroz’a gidince mutlaka görmeniz gereken köyler:

  • Tepeköy
  • Zeytinli köyü
  • Bademli köyü
  • Dereköy

Çanakkale araç kiralama seçenekleri ile Gökçeada gezi rehberi için gideceğiniz yerleri rahat ve kolay bir şekilde keşfedebilirsiniz.

Gökçeada / İmroz ‘da nerede ne yenir?
Gökçeada gezi rehberi kapsamında akşam yemekleri için tercih edebileceğiniz mekanlar:
  • To Steki Tis Angelikis

Muhteşem lezzetleriyle bir Rum tavernası olan Angelikis, Tepeköy meydanına bakan avlusuyla muhteşem bir işletme. Oğlak tandır ve ciğer en iddialı yemekleri.

  • Parea

Zeytinliköy yolu üzerinde olan Parea’yı da deniz mahsülleri için tercih edebilirsiniz. Yemeğe gitmeden önce mutlaka mekanı arayıp, istediğiniz balığın siparişini vermeyi unutmayın.

Gökçeada gezi rehberi kapsamında kahvaltı için tercih edebileceğiniz mekanlar:

  • Mustafa’nın Kayfesi

Kaleköy’de yer alan Mustafa’nın Kayfesi feribota en yakın mekan olduğu için eğer adaya sabah gelirseniz direkt uğrayabileceğiniz bir mekan.

Öğle yemekleri için tercih edebileceğiniz mekanlar:

  • Ecem Mantı Salonu

Mantı seviyorsanız bu mekanı kesinlikle bir öğle yemeğinde değerlendirin. Yine Kaleköy civarında olan Ecem Mantı Salonu aynı zamanda pek çok yemek ve kahvaltı seçenekleri sunan bir aile işletmesi.

Gökçeada Koyları ve Plajları

Gökçeada gezi rehberi kapsamında yaz tatili için tercih edebileceğiniz koy ve plajlar:

  • Laz Koyu
  • Aydıncık Sahili
  • Kaşkaval Burnu
  • Kuzu Limanı
  • Gizli Liman
Gökçeada / İmroz ‘a nasıl gidilir?

İstanbul’dan Gökçeada’ya nasıl gidilir? sorusunun en net cevabı Gökçeada’ya gitmek için öncelikle Çanakkale’ye gitmeniz gerektiği. İstanbul araç kiralama olanaklarından faydalanarak, Tekirdağ–Keşan– Gelibolu yolu üzerinden gidebilirsiniz veya Sabiha gökçen havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atıp, Gebze – Yalova – Karacabey hattını takip edip D200’ü kullanarak Bandırma–Biga–Lapseki rotasını tercih edebilirsiniz. Çanakkale merkezine geldiyseniz iskeleye yönelip Gökçeada – Çanakkale arasında işleyen arabalı deniz feribotlarını kullanabilirsiniz. Çanakkaleyi keşfedip, öyle Gökçeada’ya geçerim diyorsanız Çanakkale Havalimanı araç kiralama opsiyonlarını inceleyebilir, Geyikli-Yeni İskele arabalı deniz feribotlarını kullanabilirsiniz. Ankara veya İzmir’den gelecek olan seyahat severler, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama veya İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fırsatlarını yakalamak ve fiyat karşılaştırması yapmak için yolcu360.com sistemini kullanabilir.

 

Yolcu360 Blog

Add comment