Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Gece Araba Sürerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gece Araba Sürerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Araç kullanmak, gündüz bile son derecede dikkat gerektiren eylem olmakla birlikte gece araç kullanırken bu dikkat daha fazla önem kazanıyor. Önemli noktaları, neleri yapıp neleri yapmayacağınızı bildiğiniz takdirde dikkatinizi en üst seviyede tutmanız da mümkün.

Gösterge Paneli Işığını Düşük Tutun

Sürücülerin dikkatini dağıtan ve yolu görmelerini engelleyen durumlardan ilki gösterge paneli ışığının gerekli olandan fazla olması. Gösterge paneli ışığının seviyesini size uygun olarak en minimumda tutmanız gerekiyor. Aksi durumda, panelden gelen ışık gözünüzü rahatsız ederek yolu görememenize veya dikkatinizin dağılmasına sebep olabiliyor.

Daha Dikkatli Olun!

Sürücü koltuğunda otururken iç ve dış etkenlere karşı tetikte olun ve dikkat kesilin. En ufak hatanın hayati sorunlar çıkarabileceğini unutmayın! Özellikle ormanlık alanlarla çevrili yollarda ya da dağ yollarında, yola aniden hayvan fırlayabilir. Aynı sorun, şehirlerde insanlar için de geçerli. Siz yeterince dikkatli olsanız bile yaya ya da karşıdaki sürücü sizin kadar dikkatli olmayabilir. Olası kazalardan kaçınmak için dikkatinizin açık ve yerinde olması hayati açıdan önem taşıyan bir nokta.

Farlarınızın Ayarı Önemli

Far ayarınızın gerekenden düşük ya da dengesiz olması da problem yaratabiliyor. Far ayarlarınızın doğru yapıldığından emin olmanız, ayarları periyodik olarak kontrol etmeniz gerekiyor.


Sis Lambaları Alçakta Olmalı

Farlara oranla daha güçlü bir ışık yaydıkları için sadece sis olan zamanlarda kullanmayı düşünmeyin, gece görüşünüzü son derece rahatlatacak olan sis lambalarını gece yolculuklarınızda kullanmayı ihmal etmeyin. Yalnız bu noktada, sis lambalarının ayarı da önem kazanıyor. Sis lambaları ayarının görüşünüzü etkileyecek şekilde yüksekte olmaması gerekiyor. Parlama ya da yansıma yapıp gözünüzü alabilir, dikkatinizi dağıtabilir.

Dış Aynalarınız Temiz Olmalı

Kirli aynalar ışığın farklı şekillerde ve farklı yönlere doğru kırılmasını sağladığı için, gece yolculuklarınızda gözünüzü kamaştırma sorunu yaratabiliyor. Bunun devamında belirsiz siyah şekiller gözünüzün önüne gelmeye başlıyor ve büyük sorun yaratıyorlar. Dikkatinizin dağılmaması için aracınızın dış aynalarının mutlaka temiz olması gerekiyor.

Diğer yandan, aynaların ayarı da önemli. Düzgün yapılmayan dış ayna ayarlarıyla arkadan gelen araçlara olduğu şekilde dikkat edemeyebileceğiniz gibi alışık olmadığınız tipte bir yansıma ya da parlama yaratarak dikkatinizi dağıtabilir. Kazaya davetiye çıkarmamak için dış ayna ayarlarını da size en uygun şekilde yaptığınızdan emin olmanızı öneririz.

Uykulu Araç Kullanmayın

Aslında bu konuda uyarı yapmaya gerek dahi yok ama belirtmeden de geçmeyelim. Gece yolculuklarının en büyük sorunu yorgunluk ve uykuya çok yakın olmamız ile alakalı. Siz siz olun, yorgun ya da uykusuzken gece yolculuğu yapmamaya özen gösterin.

Yorum ekle