Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Günübirlik Gaziantep gezisinde ne yenir ve ne yapılır?

Günübirlik Gaziantep gezisinde ne yenir ve ne yapılır?

Gezgin olmak bazen pek çok farklı deneyime açık kapı bırakmaktır. Gaziantep gibi bir günde tamamının gezilmesi zor bir şehirde, Mesut Khan sizler için şehir turunu bir güne sığdırmaya çalıştı. Gaziantep’te bir gün nasıl geçirilir, bir günde Gaziantep’te neler yenir, nerelere gidilebilir hepsini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Aman dikkat! Günübirlik Gaziantep turu başlıyor!

Bu turda her şeyden denemeye çalışacağız. Onun için “1 porsiyon daha” demek yasak. Azar azar tadacağız . Bir şeyler kaçırıp üzülmektense, tadımlık ziyaretler yapacağız. Bu mottoyla, Sabah 6:30 da Sabiha Gökçen havalimanından kalkan uçağımıza yetişiyoruz. 1saat 15 dk kadar süren yolculuk sonrası tarih ve buram buram yemek kokan Gaziantep’e varıyoruz. İndirimli olarak kiraladığımız araçla ilgili formları hızlıca doldurup şehre giriş için hazırlanıyoruz.

Gaziantep için ilk soru şu: güne nasıl bir kahvaltı ile başlamak istiyoruz. Ciğer mi? Beyran mı? Şehirlerde zaten yaptığımız zeytin peynirli kahvaltı bulunmaz mı tabi ki bulunur.

Petek pastanesi bunun için güzel tercih. Ya da tost tutkunu birisiyseniz sosyal medya fenomeni Tostçu Erol da güzel olabilir. Madem Gaziantep’e geldik o zaman onlar gibi yapalım diyoruz…

Ciğerle başlangıç. Bunun için benim tavsiyem Köşk Ciğer Salonu. Ciğer kavurması çok başarılı. Küçük ekmek arasında iyi gidiyor. İsterseniz 1 kavurma 1 ciğer şiş de olabilir. Mezeler de yanında bonus olarak geliyor, ıskalamayın.

Ciğerden sonra katmer!

Şehirde çok isim yapmış bazı mekanlar var ve bunlardan biri Katmerci Zekeriya Usta. Ancak fazla turistik. Yine de gidilebilir kalabalık ve sıra beklemeyi göze alanlar. Aynı tada daha kolay ulaşmak isteyenlere; Katmerci Abdo Usta diyorum. Mekan güzel ferah. Katmeriniz gözünüzün önünde zarf gibi açılıyor. Fıstığı şekeri istediğiniz kadar koyabilir. Kaymak kahvaltıda yediğimiz manda kaymağı değil. Süt ile irmiği karıştırıp kullanılan bir kaymak. Tabi kalori hesaplaması yapmayalım isterseniz. Sıcak katmerin yanında bir çay bardağı soğuk süt çok iyi gider. İsterseniz yarım porsiyon billuriye de ekleyebilirsiniz katmerin yanına. Fıstığa bulanmış yumuşacık kadayıf tatlısı diyeyim.

Bu arada Abdo Usta’ya gelmeden çok yakın bir noktada kadayıfçı var. Çiğ kadayıf yapıyor. Taze taze alıp eve döndüğünüzde dondurup bayramda kullanabilirsiniz.

Kahvaltımızı yaptık tatlımızı yedik şimdi bir kahve zamanı öyleyse. Gezimizde 2 kere kahve molası vereceğiz. Bunların ilki kahveci Seddar Bey. Pişirimi orijinal kendilerinde sır. Fincanda pişirdiklerini söylüyorlar. 1 kahve fincanında 2 farklı Türk kahvesini hayal edin. Ettiyseniz şimdi hayallerinizden birini gerçeğe dönüştürün. Lezzeti de bir o kadar güzel.

Bu mekana çok yakında 1 tl müze girişiyle Antep Mutfak Sanatları Müzesini Gezebilirsiniz. Yöresel yemeklerin yapılışı halkın yaşam şeklini gösteren küçük bir müze. Müzeden de çıktık yolumuzun üzerinde tarihi Zincirli Han var. İçeriden baharat nar ekşisi fıstık alabilirsiniz. Han içinde zeka oyunları satan bir dükkan var. Bakış açınıza zekanıza güvendiğiniz seviyede oyuncaklar satın alabilirsiniz. Tavsiyem 6 parçalıdan yukarıya çıkmamanız. Güzel farklı bir hediyelik için doğru adres diyebilirim. Baharat fıstık salça gibi alışverişinizi yapıp dükkanda bekletebilir veya arabaya yerleştirebilirsiniz.

Zeugma Antik Müzesi’ni Görmeden Olmaz

Bizi şu an çingene kızı bekliyor. Zeugma Antik Müzesi’nde buğulu gözleriyle sizi kendisine yaklaştıkça daha da derinden etkileyecek. Yediklerimizi eritme  vakti aynı zamanda. Gaziantep’ten ve Antakya’dan bir çok kalıntı bu müzede toplanmış. İlgiyle gezmeye kesinlikle değer.

Müze büyük olunca gezdikten sonra insan acıkıyor haliyle… Öyleyse Gaziantep’te kebabı nerede yesem diye kime sorsanız Halil Usta diyecektir. Küşlemeci Halil Usta, Türkiye’nin dört bir yanından gelenlerle her gün dolup taşıyor.

Duvarlar ünlü isimlerin fotoğraflarıyla dolu. Garsonun dediğine uyun ve karışık kebap söyleyin. Hepsinden azar azar kebap ve küşleme yanına da kaşık salatası ve soğuk ayran. Bu kadar dolup taşmasına rağmen Halil Ssta kasada sizinle sanki yıllardır görüyormuş gibi samimi ve içten. Fiyatlar Gaziantep ortalamasına göre yüksek bittabi.

Gaziantep lahmacununu bilmeyen umarım yoktur. Varsa da onlar da mutlu olsun diye Çulcuoğlu diyorum. Biraz salaş ama ilgi alaka yüksek. Fiyatlar daha uygun. Ortaya bir karışık kebap söylenebilir. Ya da lahmacuna geldik madem… malzemesi bol incecik çıtır çıtır bir lahmacun geliyor. Şanslıysanız şef garson lahmacunun arasına köz patlıcanı doğruyor baharatını limonunu ekliyor… Sonra roketi uzaya fırlatması size kalıyor.

 

Gaziantep denince baklava akla geliyor ama hala yemedik. Kebap sonrası tam sırası şimdi. Çok büyük söz değil aslında ama Gaziantep’te kötü baklava yapan da pek yok. Zaten ismini duymadığınız bir baklavacıya girin kg’si ne kadar diye sorduğunuzda elinde ikramla gelecekler bedava deyip yedirecekler. Önce ağzınızı tatlandırmalılar. Sonra parasını düşünürsünüz. Benim tercihim Koçak Baklava. Temiz güzel ikramları var. Ortam da yemek için güzel. Fıstıklı şöbiyet ekstra tavsiye.

Akşam oldu. Artık 700 yıllık tahmis kahvesine gitme vakti. Haftasonları müzik ekibi de geliyor. Dinleyip eğlenebilirsiniz. Kışın ortasında soba olması da ayrı güzel. Telefonlar bir yandan şarj edile dursun, meşhur Menengiç kahvesinden içmek lazım.

 

Peki ya beyran ve yuvalama?

Bu plana ve tercihlere göre en önemli 2 yeri ve yemeği kaçırıyoruz. Birincisi Beyran Aşı. Çorba demek haksızlık olur. Tandırda tel tel olan et, pirinç, baharatlar ve et suyu ile servis ediliyor. Acı olsun demeyin gerçekten çok acı olur sonra ne yediğinizi anlayamazsınız. Az acı deyip karizmayı çizdirmemek bence en doğrusu. Bunun için iyi adreslerin başında Metanet ve Kelebek geliyor. İkisi de tercih edilebilir. Ayrıca sarımsağı da bol oluyor dikkat. İkinci çoğunlukla es geçilen yuvalama yemeği. Çorba demek gerçekten haksızlık olur. Bunun için  Aşina güzel adres. Aşina tüm Gaziantep yöresel yemekleri için güzel bir adres. Fiyat ortalamanın biraz üstünde. Lezzet yine tavanda.

Ve sıra fıstıkta…

Eylül-Ekim gibi Gaziantep’te yaş fıstık mevsimi. Mutlaka alın. Avuçlarınızda bir tutam mutluluk demektir. Kalorisi az sağlıklı bir atıştırmalıktır kendisi. Fıstığı da yediyseniz artık üstüne bir soda içip akşam uçağıyla dönüş yolculuğuna hazırlanma vakti. En uygun fiyatlara kiraladığınız aracınızı havalimanında teslim edip evinizin yolunu tutabilirsiniz. Bir başka lezzet yolculuğunda buluşmak üzere…

 

 

Yolcu360 Blog

Add comment