Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Buldan: Denizli’nin yeni seyahat rotası / Buldan gezi rehberi

Buldan: Denizli’nin yeni seyahat rotası / Buldan gezi rehberi

Buldan, Denizli’den yolu geçen herkesin mutlaka uğraması gereken noktalardan biri. Daha önce Denizli gezi rehberi ile bu güzel şehri size tanıtmıştık. Şimdi Buldan’ı mercek altına alıyoruz. Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan sizler için gezdi gördü ve yazdı Buldan’ı…

Buldan’ın tarihi

Buldan Denizli’ye yaklaşık 1 saatlik uzaktaki tarih kokan, kumaşı ve ipeği ile yüzyıllardır adından sıkça bahsettiren küçük ilçe. Yolcu360‘tan Denizli Havalimanı araç kiralama fiyatlarına göz atıp, bu güzel şehri baştan başa gezerek Buldan’a ulaşabilirsiniz.

Buldan M.Ö. 2000 yıllarına kadar dayana eski bir tarihe sahip. Zamanında Frikler, Lidyalılar, Hititliler ve Romalılar burada medeniyetlerini yaşatmış. Geçmiş antik dönemlerde bir çok medeniyetlerin değerlerini koruyabilmiş olan kentte gördüğüm tarihi konaklarıyla hala geçmişin izlerini yaşatabilmekte. Son dönemde ise büyük bir yangına maruz kalmış ve kentin yüksek kesimlerinde hızla yaygınlaşan yangın şehre çok yaklaşmış.

Buldan’ın büyük değeri: Dokuma

Buldan’da en çok geçmişi yansıtan değeri ise dokumasıdır. Dokumanın tarihi o kadar eski ki Ertuğrul Gazi’nin içliği, Barbaros Hayrettin Paşa’nın şalı ve Padişah Genç Osman’ın gömleği Buldan’da dokunmuş. Öyle ki ne kadar değerli ve eski bir geçmişe sahip olduğunu anlayabilirsiniz.

Tüm ürünler halen Topkapı sarayında sergilenmektedir. İlçenin geçim kaynaklarından biri dokuma ve kent merkezinde bir çok uygun fiyatla alabileceğiniz mağazalar mevcut. Ama dokumanın el emeği göz nuru ise elde tezgahlarda dokunan ürünler ise kentin göz bebeği..

Tarihi Buldan evleri

Dokuma haricinde ise kentin en dikkatimi çekeni ise özellikle Hamam boğazı sokağında restore edilen Buldan evleri oldu. Hafif rampa sokakta biraz yürüyünce inanın gözümde tarih canlandı. Mimari demişken Buldan’ın bir çok meşhur konakları var. Evliyazadeler, Allar, Beyler, Eklemeli, Tarakçı, Ragıp Bey ve Yazıcıoğlu konağı aklıma gelen ilk isimler. Ama ziyaret etme imkanı bulduğum Evliyazadeler Konağı harika mimarisi ve özellikle tanınmış geçmişi ile ilgi çekmekte. Konak Rahmetli Adnan Menderes’in eşinin doğduğu konakmış. Kendisi de buraya sık sık ziyarette bulunmuş. Burada harika ipek ve kumaşlardan satın alabilir, hatta üst katları ve bahçesinde mola verebilir ve kahvenizi yudumlayabilirsiniz, yolunuz düşerse bir uğrayın derim.

Buldan’da mutlaka görmeniz gereken yerler

Kentte son ziyaretimizi ise kentin zirvesinde Süleymanlı yaylasında aldım soluğu. Gölün doğa ile kucaklaşarak harika bir manzara sunması burayı bence çok özel kılıyor. Özellikle yazın burası kalabalık ve zaman geçirebilecek için doğası ile insanı huzurlu kılan bir yer fakat biraz daha derlenip toplanarak ve yolları yapılarak bence kent turizmine kazandırılması gerekildiğini düşünüyorum. Şehrin diğer önemli ziyaretgahlarından biride eski yerleşimin olduğu Tripolis antik kenti. Antik kent şehirden yaklaşık 15 dakikalık uzak mesafede fakat kendi aracınız haricinde oraya pek ulaşım yok. Kent benim hoşuma gitti güzel misafirperver insanların olduğu sıcak bir kent.

Ayrıca Belsamı ziyaret ederek el emeği göz nuru dokumaları bir görmenizi öneririm. Kentten ayrılmadan Buldan simidi ile Zafer gazozu içmenizi öneririm nefis. Keşfetmeniz dileğiyle…

 

Yolcu360 Blog

Add comment