2016’nın Ocak ayında alınan karar ile ehliyetlerde yeni bir dönem başladı. Yeni tip ehliyetler, çip özelliği ile destekleniyor. Peki yeni ehliyette neler değişti? Ehliyet numarasının yeri, MOPED sürücü yaşı, ehliyet sınıfları farklılaştı ve engelli vatandaşlarla ilgili düzenlemeler yapıldı. Yeni sürücü belgelerinde güvenlik ön planda tutuluyor. Ayrıca çipli ehliyetlerle birlikte kategoriler değiştirilerek, AB ülkelerindeki kategorilere göre düzenleme yapıldı. 25 milyon vatandaş için ehliyetlerini yenileme tarihi 31 Aralık 2022’de son buluyor. Sizde ehliyet numarası nedir ve ehliyet belge numarası nerede yazıyor merak ediyorsanız, yazımız yardımcı olacaktır.
Ehliyet Numarası Nedir?
Ehliyet no ya da ehliyet numarası olarak karşılık bulan numara, belge numarasını tanımlıyor. Bu numara, araç sürücülerinin farklı kurumlardaki işlemleri sırasında gerekli olabiliyor. Çünkü sürücü belge numarası ile ehliyetin sürücüye ait olduğu netleşmiş oluyor. Peki sürücü belge numarası ile yapılması gereken işlemler neler? Kayıp, çalıntı bildirimleri, ceza sorgulama ve araç kiralama işlemleri sırasında ehliyetin kişiye ait olduğunu göstermek adına ehliyet no gerekli oluyor.
Yeni Ehliyet Numarası Nerede Yazıyor?
Eski sistemde de yer alan ehliyet belge numarası, yeni ehliyetlere göre daha kolay bulunuyordu. Eski ehliyette yer alan veriliş tarihi bilgisi ile verildiği il/ilçe bilgisinin arasındaki bölümde ehliyet belge numarası kolaylıkla görünüyordu. 6 haneli bir numara olan belge no, yeni ehliyette farklı bir yerde konumlandırılıyor. Bunun yanı sıra yanında o numaranın, ehliyet belge numarası olduğunu gösteren bir yazı bulunmuyor. Yeni ehliyet belge seri no nerede yazar sorusunun yanıtı, 5. sıra ile karşılık buluyor.
Çipli ehliyetlerde yer alan diğer bilgilerden de kısaca bahsedelim. Sürücü belgesinin birinci satırında isim yazıyor. İkinci satırda ise soy isim yazarken, üçüncü satırda doğum tarihi ve doğum yeri belirtiliyor. Dördüncü satır, dört ayrı kısma ayrılıyor. Bu kısımda yer alan ve 4a denilen bölümde; sürücü belgesinin veriliş tarihi yazıyor. 4b ile karşılık bulan kısımda ise sürücü belgesinin geçerliliğinin biteceği tarihi görmek mümkün oluyor. 4c’da ehliyetin verildiği yerin plaka koduna yer verilirken, 4d yazan bölümde de ehliyet sahibinin T.C. kimlik numarası yer buluyor. Altıncı sırada sürücü belgesi sahibinin fotoğrafını görmek mümkün oluyor. Yedinci satırda, ehliyet sahibinin imzası mevcut. Dokuzuncu sırada ise sürücü belgesinin sınıfını görebilirsiniz.
Ehliyet üzerinde yazan bilgiler, eski ehliyete göre oldukça karmaşık bir şekilde sunuluyor. Sürücü belgesinde daha çok bilgi ve detaya yer veriliyor.
Ehliyet Hakkında Merak Edilen Sorular
Ehliyet hakkında merak edilen sorular genel olarak, başvuru ya da kaybolması üzerine oluyor. Biz ikisini de ayrı ayrı ve kısaca ele alalım.
Ehliyetim Kayboldu? Yeni Ehliyet Numarası Nasıl Öğrenilir?
Ehliyetiniz kayboldu diyelim ve ehliyet numaranızı öğrenmeniz gerekiyor. Bu durumda izleyebileceğiniz iki yol var. Birincisi e-Devlet üzerinden online olarak öğrenmek. İkinci ise Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurmak. e-Devlet üzerinden ehliyet numarası sorgulamak için; şifreniz ile girdiğiniz e-Devlet sayfası üzerinden “Sürücü belgesi bilgileri sorgulama” başlığı ile işlem yapmak mümkün oluyor.
Ehliyetim Kayboldu. Ne Yapacağım?
Sürücü belgesinin kaybolması halinde, Nüfus Müdürlüğünden randevu almak ve yeni bir ehliyet başvurusu yapmak gerekiyor.
Yeni Ehliyet Numarası ile Araç Kullanılır mı?
Sürücülerin merak ettiği bir diğer soru da; araç kullanmak için ehliyet belge numarası yeterli mi? Trafiğe çıktığınızda yeni ya da eski ehliyetinizin yanınızda olması gerekiyor. Sadece ehliyet belge numarası ile araç kullanmak söz konusu değil. Aksi halde, ehliyetsiz araç kullanımından dolayı cezai işlem yapılabilir.
Ehliyet Yenileme İşlemi İçin Gerekenler
Çipli sürücü belgelerini almak ve eskileri ile vedalaşmak için 2022’ye kadar süre tanınıyor. Yine de son günlere bırakmak biraz riskli olabilir. Ehliyet yenilemek için gerekli belgeleri sizleri için listeledik! İşte yeni ehliyet için gerekli evraklar:
- Kimlik belgesi
- Sağlık raporu
- Sürücü belgesi için kağıt ve harç tutarı
- Vakıf katkı payı
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Kan grubuna dair belge
- Adli sicil belgesi
Belgelerini tedarik etmiş kişilerin, evrakları ile birlikte şahsen nüfus müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.
Yeni Ehliyette AB Dönemi
Yeni sürücü belgesinde yapılan düzenlemelerde; AB standartları ile uyum öne çıkıyor. Daha önce 9 olan ehliyet sınıfları, bu standartlar doğrultusunda 18’e çıktı. Yeni ehliyetlerin arka yüzünde, sürücünün hangi araçları kullanmaya izni olduğu belirtiliyor.
Eski ehliyetlerde zorunlu durumlar haricinde yenilemenize gerek yoktu. Ancak yeni ehliyetlerde; 5 ile 10 sene arasında değişen zaman dilimlerinde yenileme zorunluluğu var. Binek araç sürücüleri belgelerini yenilemek için 5 senede bir direksiyon sınavına girmeleri gerekecek.
Artık otomatik araç sürücüleri, özel bir ehliyet alabiliyor. Bu sürücülere B1 sınıfı ehliyet veriliyor. Çipli ehliyetler sayesinde stajyer sürücü kavramı ile tanışıyoruz. Stajyer sürücülere K sınıfı ehliyet veriliyor. Stajyer sürücülerin, eskilere oranla trafikte daha dikkatli olmaları bekleniyor. Bu bağlamda onlara daha fazla sorumluluk yükleniyor. Stajyer sürücülerinin trafikteki durumları, ceza puanları ile takip edilecek. Farklı sebeplerden 50 ceza puanını dolduran sürücünün ehliyeti iptal edilebilecek.
Yeni ehliyetlerin özellikleri arasında arttırılan güvenlik önlemleri de dikkat çekiyor. Ehliyetlerdeki fotoğraflarla oynanmasının önüne geçmek için lazer baskı kullanılıyor. Fotoğrafın arka planında güvenlik işareti var. Ayrıca bu güvenlik işareti hologram ile destekli. Yeni ehliyetlerde karmaşık bir tasarım tercih ediliyor. Özel tasarım mürekkep, renk değiştiren görseller, kızılötesi boya ve daha pek çok yenilik, sürücü belgelerinde kullanıcıları bekliyor. Görüntü açısından da AB ülkelerindeki sürücü belgelerine benzerlik gösteren ehliyetler, taklit edilemiyor.
Yeni Ehliyet Bilgilerini Online Sorgulama: Yeni Ehliyet Numarası
e-Devlet’in kullanımı ile ehliyet bilgilerine online olarak ulaşmak, oldukça kolay bir hale geldi. Yeni ehliyet için başvuru yaptıysanız, internet üzerinden hızlı ve pratik biçimde işleminizin durumunu sorgulayabilirsiniz. Bu sorgulamayı yapmak için kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz yeterli oluyor. Benzer bir sorgulamayı, ilk kez ehliyet alacağınız zaman da yapabilirsiniz. Başvuru sonuçlarını online olarak öğrenebilirsiniz.
Bu aşamada ilk kez sürücü belgesi almak için yapılacakları da kısaca listeleyelim;
- Öncelikle ehliyet kursuna kayıt olmalısınız. Kurs boyunca teorik ve uygulama dersleri veriliyor. İki hafta süren teorik derslerin ardından, sınav yapılıyor. Sınavı başarılı şekilde geçen sürücü adayları, direksiyon dersine başlıyor.
- Direksiyon ders sayısı sizin ihtiyacınıza göre şekillenir. Bu aşamanın sonucunda da direksiyon sınavı oluyor. Gözetmen eşliğinde yapılan sınav sonrasında, başarılı olmanız halinde ehliyet almaya hak kazanıyorsunuz.
Sürücü belgenizi yeni alacaksınız ekstra bir yenileme ya da değiştirme işlemi yapmaya gerek kalmıyor. Eski ehliyetlerin yenilenme işlemi de gerekli evrakların tamamlanması ile tek gün içinde gerçekleştirilebiliyor. Yakın zamanda ehliyetler ve kimlikler aynı kart olacak. Ancak bu işlen için hem sürücü belgenizi hem de nüfus cüzdanınızı yenilemelisiniz. Tek tek yenileme işlemi yapılmayan kartların birleştirilmesi söz konusu olmuyor.
Otomotiv Dünyası ile İlgili Güncel Bilgiler için Yolcu360 Blog!
Otomotiv dünyasıyla ilgili son haberler için Yolcu360 Blog’u takipte kalın! Yeni model araç incelemelerinden trafikle ilgili en çok sorulara, tüm güncel konular blogumuzda siz bekliyor!
Tüm Kiralık Araç İhtiyaçlarınız için Yolcu360!
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa süre içinde dilediğiniz aracı rezerve edebilirsiniz. İhtiyaçlarınız için zengin filtreleme seçeneği ve ödüllü Misafir Merkezimizle 7/24 yanınızdayız! Ayrıca Mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılar üzerinden indirebilirsiniz.
Add comment