Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Dünyada En Çok Konuşulan 10 Dil

Dünyada En Çok Konuşulan 10 Dil

Dünyada en çok konuşulan diller hangileri? Yeni bir dil öğrenmeye karar verenler için bu sorunun yanıtı önemli olabilir. Dünyada en çok konuşulan 10 dil listesinde neler var, bakalım dedik.  Farklı dilleri öğrenmek üzere kendine bir rehber arayanlar ya da e-ticaret yapanlar için Dünyada en çok konuşulan diller sıralaması önemlidir. Peki, gerçekten hangi diller daha fazla insan tarafından konuşuluyor.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

En Çok Konuşulan Diller Nasıl Belirlenir?

Dil nedir, en çok konuşulan dil nasıl belirlenir gibi soruların yanıtlarına vererek başlayalım. Dilin tam tanımını yapmadan önce yüce bilge Konfiçyus’un şu sözlerine kulak verelim mi?

“Konfüçyüs’a: “Bir ülkeyi idare etmeye çağrılsaydınız, yapacağınız ilk iş ne olurdu?” diye sormuşlar. O da: “İşe önce dili düzeltmekle başlardım. Çünkü dil bozulursa kelimeler düşünceleri iyi anlatamaz. Düşünceler iyi anlatılmazsa, yapılması gereken işler yapılamaz. Görevler gereği gibi yapılmazsa, töre ve düzen bozulur. Töre ve düzen bozulursa, adalet yoldan sapar. Adalet yoldan çıkarsa, şaşkınlık içine düşen halk ne yapacağını, işin nereye varacağını bilemez. Bunun içindir ki hiçbir şey dil kadar önemli değildir.” demiştir.

Dil; sözlü, manuel (imzalı) veya yazılı semboller sistemidir. İnsanlığın ulaştığı en önemli uygarlık gelişimidir. Bu sistem aracılığıyla bir sosyal grubun üyeleri ve kültürüne katılanlar kendilerini ifade edebilirler. Dilin işlevleri arasında iletişim, kimliğin ifadesi, oyun, yaratıcı ifade ve duygusal salıverme yer alır. Sizce dil nedir? Yorumlarınızı bekliyoruz. Peki, dilin popülerliği ya da dünyada konuşuluyor olma oranı neye bağlıdır?

Bir dilin popülerliği büyük ölçüde ne kadar kullanıldığı ve coğrafi konuma bağlıdır. Ayrıca, dünya dillerinin yayılımını nasıl ölçüldüğü toplam konuşmacılara mı yoksa anadili olanlara mı bakıldığına bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösterir. Dil ile geleneklerin ilişkisi çok köklüdür. Dünyadan İlginç Gelenekler yazısını da okuyabilirsiniz. 

En Çok Konuşulan Diller Hangileri?

İngilizcenin 1,1 milyardan fazla konuşmacı ile küresel nüfusun kabaca %15’i ile başta bulunması şaşırtıcı değil gibi duruyor. Aynı zamanda, ilk beş içerisinde Mandarin Çincesi, Hintçe, İspanyolca ve Fransızca da var.

  • Dünyada Kaç Kişi İngilizce Konuşuyor?

Shakespeare’in dili İngilizce… 

1,132 milyon kişinin konuştuğu Hint-Avrupa kökenli İngilizce dünyada en çok konuşulan dil olarak birinci sırada yer alıyor. Çince (Mandarin Çincesi) ve İspanyolcadan sonra ilk resmî dil olarak ise dünyanın en çok konuşulan üçüncü dili. İngilizce, ilk olarak 5. yüzyılda İngiltere’de ortaya çıkmış.  Bugün küresel bir lingua franca haline gelen İngilizce Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Karayipler, Avustralya, İrlanda, Kanada ve Yeni Zelanda’da yaşayan kişilerin çoğunluğunun anadili olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunların yanı sıra başta İngiliz Milletler Topluluğu üyeleri olmak üzere çok sayıda uluslararası organizasyon tarafından ikinci veya resmi dil olarak  kullanılıyor. 

Yazı sistemi latin alfabesidir.  İngilizce günümüzde küresel dil, iletişim dili veya dünya dili olarak da adlandırılır. Bugün bütün dünyada birçok meslek için gereklilik haline gelen İngilizce Birleşmiş Milletler’in de resmi dilidir.  

En İyi 7 İngilizce Öğrenme Programı

  • Mandarin Çincesi’ni Kaç Kişi Konuşuyor?

Mandarin, kelime anlamı Avrupalılar’ın Çin devlet memurlarını adlandırmak için kullandığı isim olarak karşımıza çıkıyor.  Basitçe Çince de diyebileceğimiz Mandarin Çincesi, Çin’de ve çevresinde yaşayan bir milyardan fazla kişi tarafından konuşulan binlerce ufak dilin tümüne birden verilen addır.  Bu bütün dilcikler tek bir dil sayılırsa Dünya’da en çok konuşulan dil olur.  Ancak söz konusu farklı dilcikler olduğu için 1,1 milyar kişinin konuştuğu Mandarin Çincesi dünyada konuşulan ikinci dil oluyor.    

Çin-Tibet dil ailesinden gelen Çince’nin kendine has bir yazı sistemi var.  Bu sistemin 3.500 yılı bulan bir tarihi vardır. Çin dilindeki karakterlerin her biri bir kelimeyi temsil eder.  1954 yılından önce geleneksel karakterle yazılan Çince sonrasında kolaylaştırmış ve basitleştirilmiş karakterlere dönüştürüldü. Bugün, ilkokulu bitirmek için 1.200 civarında karakter bilmek gerekirken eğitim almış bir Çinli okuyucu 5.000 ilâ 7.000 karakter bilir. Çince bir gazete okuyabilmek için en az 3.000 karakter öğrenmek gerekiyor.  Çince, Birleşmiş Milletlerin ana dillerinden biri olarak kabul ediliyor. 

  • Hintçe Ne Kadar Konuşuluyor?

Ağırlıklı olarak Hindistan’ın kuzey, merkez ve batısında konuşulan Hintçe, Hint-Avrupa dil ailesine mensuptur.  615 milyon kişinin konuştuğu Hintçe, fiilin sonda olduğu bir dil olması özelliği ile Türkçe’ye benzer.  Modern Hintçe, Türkçe ve Arapça’dan etkilenmiş Urduca’dan çok fazla kelime barındırır.  Bu anlamda -en azından Türkler için- öğrenmesi kolay bir dil olarak karşımıza çıkar.  Bu etkilerin Moğol ve Fars İmparatorluklarının etkisi olduğunu düşünülmektedir.  

  • İspanyolca’yı Kaç Kişi Konuşuyor?

534 milyon kişinin konuştuğu düşünülen İspanyolca, Hint-Avrupa dil ailesine mensuptur.  Kastilya Dili olarak da bilinen İspanyolca, ana dil olarak Çince’den sonra en çok konuşulan dildir. İspanyolca dünyada en çok ülkede resmî dil olarak kabul edilmiştir.  Resmî dil olarak İspanyolcayı kullanan ülkeler: 

İspanya, Küba, Arjantin, Bolivya, Kolombiya, Kosta Rika, Şili, Ekvador, Guatemala, Ekvator Ginesi, Honduras, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Uruguay, Venezuela.

Amerika Birleşik Devletleri’nin anayasası herhangi bir dili resmi olarak tanımamakla birlikte, ülkede İngilizce’den sonra en çok konuşulan ikinci dil İspanyolcadır. Özellikle güney bölgelerinde sadece İspanyolca bilerek kolaylıkla yaşayabilirsiniz.  

İspanyolca da tıpkı İngilizce gibi pek çok uluslararası organizasyon tarafından kabul edilen resmi dillerden biridir. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Amerikan Devletleri Örgütü, İbero-Amerikan Devletleri Örgütü, Afrika Birliği, UNASUR, Antarktika Anlaşması Sekreterliği, Latin Birliği, Karayip Ortak Pazarı ve NAFTA gibi bölgelerarası organizasyonlarda resmî dil olarak kullanılmaktadır.

  • Dünyada Kaç Kişi Fransızca Konuşuyor?

280 milyon kişinin konuştuğu Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesine mensuptur.  Avrupa’da Fransa ve Monako dışında Belçika, İsviçre ve Lüksemburg ülkelerinin belirli bölgelerinde, Afrika ve Amerika kıtası dahil, dünyanın 29 ülkesinde resmî dil konumundadır. 

Latince soyundan gelen Fransızca, söz dağarcığı ve grameri kaba Latince lehçesine benzemektedir.  Her Fransızca isim eril ya da dişil olarak ikiye ayrılır. Adlar cinsiyetten etkilenmediği için bir ismin formu cinsiyetini belirlemez.  Konuşma ve yazı dili Türkçeye benzemez.  Pek çok harf konuşurken söylenmez.  Bu anlamda Türkler için öğrenmesi ve konuşması zor bir dildir.  Fiil çekimleri için 16 zaman ve zaman kipi bulunmaktadır. 

  • Dünyada Kaç Kişi Arapça Konuşuyor?

274 milyon kişinin konuştuğu Arapça, Afro-Asya dil ailesine mensuptur.  Günümüzde Arap devletleri başta olmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki ülkelerde konuşulan Arapça, 22 ülkede resmi dildir. Arapça, Birleşmiş Milletler’de kabul edilen 6 resmî dilden birisi olma özelliğine sahiptir. Tüm lehçeleri ile birlikte değerlendirildiğinde 420 milyondan fazla kişinin Arapça konuştuğu tahmin edilmektedir.  Arapçanın standartlaştırılmış formu olan ve Kuran Arapçasını temel alan Fasih Arapça, Arap dünyasında yazı dili olarak kullanılan Arapça lehçesidir. 

  • Dünyada Kaç Kişi Bengalce Konuşuyor?

265 milyon kişinin konuştuğu Bengalce, Hint-Avrupa ailesine mensuptur.  Bengalcenin kökeni Güneydoğu Asya’nın Bengal olarak bilinen bölgesidir.  Bu bölge bugün Bangladeş’i ve Hindistan’ın Batı Bengal eyaletini ile Tripura ve Assam eyaletlerinin bir kısmını kapsamaktadır.

  • Dünyada Kaç Kişi Rusça Konuşuyor?

258 milyon kişinin konuştuğu Rusça, Hint-Avrupa dil ailesine mensuptur.  20. yüzyılda politik açıdan önemli bir dil olan Rusça da Birleşmiş Milletlerin resmi dillerinden biridir. Rusça dünya üzerinde en çok konuşulan 7. dildir. Latin alfabesi kullanmayan Rusça’da Kiril alfabesi kullanılır.  Bu durumun nedeni latin harflerinin Rus dilindeki tüm sesleri ifade etmek için yeterli olmamasıdır.  

  • Dünyada Kaç Kişi Portekizce Konuşuyor?

234 milyon kişinin konuştuğu Portekizce, Hint-Avrupa dil ailesine mensuptur.  İspanyolca diline çok yakın olmakla birlikte ondan daha yumuşak ve melodiktir. %70 ortak sözcüklere sahip olsalar da İspanyolcada kullanılmayan burundan seslere Portekizcede çokça rastlanır.

  • Dünyada Kaç Kişi Endonezya Dili Konuşuyor?

199 milyon kişinin konuştuğu Endonezya dili, Avustronezya dil ailesine mensuptur.  Endonezya’nın resmî dili olan Endonezyaca 1945’te Endonezya’nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra standartlaştırılmış bir Malayca şivesi olarak kabul edilir. Bugün Malayca ve Endonezyaca farklı diller olarak algılanmalarına rağmen aslında neredeyse aynıdırlar.

Dilin Önemini Vurgulayan Sözler 

Dil, dünyayı birbirine bağlayan müthiş bir buluş. Mitolojide de kadim dinlerde de dil ile ilgili çok önemli vurgular var. Yeri gelmişken bazılarını hatırlayalım…

  • Walter Lanoor:  ”Bir ülkenin kanunlarının çiğnenmesinden sonra en büyük suç, dilinin çiğnenmesidir.” 
  • George Orwell : ”Düşünce dili çürütürse, dil de düşünceyi çürütebilir.” 
  • Ahmet Hamdi Tanpınar – ”Dil, insanlığın kendisidir ve zihin hayatımız onunla vardır.” 
  • Khaled Hosseini: ”Kültür bir evse, dil de ön kapının ve içerideki bütün odaların anahtarıdır.” 
  • Mevlana: ”Dil, tencere kapağına benzer. Kıpırdadı da kokusu duyuldu mu; ne pişiyor anlarsın.

Yeni bir dil öğrenmek için vaktiniz varsa bu zamanı mutlaka değerlendirin. Beklemeden hemen başlayın. Yeni bir dil öğrenmek size inanılmaz kapılar açabilir. 

1 yorum