Yolcu360 Blog
dünyanin-en-büyük-golleri-0

Dünyanın En Büyük 15 Gölü

Dünyanın göz alıcı büyüklüğe sahip göllerini keşfediyoruz. Amerika’dan, Afrika’ya kadar dünyanın en büyük 7 gölü.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Kapladıkları alan itibari ile hayranlık uyandıran dünyanın en büyük gölleri sıralaması:

Gölün İsmi Bulunduğu Ülke Genişlik (Hacim)
Hazar Gölü Azerbaycan 371.000 kilometrekare
Superior Gölü ABD-Kanada 82.100 kilometrekare
Victoria Gölü Tanzanya-Uganda-Kenya 68.800 kilometrekare
Huron Gölü ABD-Kenya  59.600 kilometrekare
Michigan Gölü ABD 58.000 kilometrekare
Tanganyika Tanzanya-Kongo Cumhuriyeti 32.600 kilometrekare
Baykal Gölü Rusya 31.500 kilometrekare
Great Bear Lake Kanada 31.000 kilometrekare
Malawi Gölü Mozambik-Tanzanya 29.500 kilometrekare
Great Slave Lake Kanada 27.000 kilometrekare
Erie Gölü Kanada-ABD 25.700 kilometrekare
Winnipeg Gölü Kanada 24.514 kilometrekare
Ontario Gölü Kanada-ABD 18.960 kilometrekare
Ladoga Gölü Rusya 18.130 kilometrekare
Balkhash Gölü Kazakistan 16.400 kilometrekare

 

Göz alıcı duruşları ve devasa boyutları ile dikkatleri üzerine çeken dünyanın en büyük göllerini inceliyoruz. Yüz ölçümlerinin büyüklüğü kadar her yıl ağırladıkları turist sayıları da epey yüksek. Bu göllerin çoğu birden fazla koldan nehirle beslenerek uzun ve geniş bir alana yayılmayı başarmışlar. İşte dünyanın en büyük 7 gölü listemiz: 

  • Hazar Gölü

dunyanin-en-buyuk-golleri.jpg

Dünyanın en büyük tuzlu gölü olarak bilinen Hazar Gölü, 371.000 kilometrekarelik alanı ile Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran sınırlarına komşudur. Hatta Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Hazar ile göz göze olan bir zirve bulunmaktadır. Kız Kalesi olarak adlandırılan bu zirveden dünyanın en büyük 7 gölünden biri olan Hazar’ı seyredebilirsiniz. Hangi ülke sınırından gelmiş olursanız olun, Hazar Gölü’nün kıyısında yürüyüş yapmak bambaşka bir özgürlük. Bunun yanı sıra göl üzerinde jet ski, motorlu kayık gibi aktiviteleri de gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca gölün özellikleri itibariyle Mersin balığı ve ördek yetiştiriciliği de yapılmaktadır. 

  • Superior Gölü

dunyanin-en-buyuk-golleri-.jpg

Kanada-Amerika sınırında yer alan Superior Gölü, 82.100 kilometrelik alanıyla tatlı su göl ailesinin üyesidir. Buz tuttuğu kış aylarında ise gölün manzarası muhteşemdir. Kanada’nın adeta cenneti andıran ünlü gölü Superior’un kıyısından teknelerle gezintiye çıkabilirsiniz. Ardından yemyeşil doğasından ruhunuzu dinlendiren zamanlar geçirebilirsiniz. Superior Gölü boyunca da devam eden Agawa Kanyon Tren Turları’na katılırsanız pizza ve canlı müzik eşliğinde doğanın gücüne hayran kalabilirsiniz. Bunun yanı sıra Superior Gölü yakınlarından yer alan Duluth’taki Superior Gölü Demiryolu Müzesi’ni de gezebilirsiniz. Göl çevresinde kamp yapmaya müsait alanları kadar birbirinden güzel manzaralara sahip villalar ile de sizlere konaklama imkanı sunuyor. Göle ulaşım için özellikle Wisconsin, Toronto, Michigan veya Ontario eyaletlerini tercih edebilirsiniz.  

  • Victoria Gölü

dunyanin-en-buyuk-golleri-1.jpg

Doğu Afrika toprakları içerisinde yer alan Victoria Gölü, dünyanın en büyük 7 gölü listemizde bulunuyor. 68.800 kilometrekarelik bir alana yayılan bu gölün kıyı özellikleri ise oldukça sıradışı. Kıyı özellikleri her ne kadar birbirinden farklı olsa da uçurumları, bataklık alanları ve düz çıplak arazileri benzerlik gösteriyor. Bu sebeple gölün çevresinde yer alan hayvan türlerinde de çeşitlilik görüldüğünü söyleyebiliriz. Daha önce karşılaşmadığınız sürüngenleri, çeşit çeşit balıklar ile burası adeta doğanın kalbi. Ayrıca safariye çıkmadığınız zamanlarda bile vadi içerisinde pek çok vahşi hayvan ile karşılaşabilirsiniz. Tanzanya, Uganda ve Kenya üzerinden ulaşımın gerçekleştiği Victoria Gölü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Huron Gölü

dunyanin-en-buyuk-golleri-2.jpg

Sizi çevresi adalarla süslü bir göle davet ediyoruz. Burası Kanada-Amerika sınırları içerisinde yer alan Huron Gölü. Genellikle fırtınanın hakim olduğu bu göl, mevsimsel olarak da donmaya eğilimli. 59.600 kilometrekarelik bir alana yayılan devasa bir göl. Çevresinde pek çok adanın yer aldığını söylemiştik. Bunlardan ulaşım açısından en kullanışlı olan, kendine ait bir havalimanına sahip Mackinac Adası üzerinden Huron Gölü’ne erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca yapacağınız bu feribot gezinizde bölgenin kalesini, parkını, el değmemiş o muhteşem tarihi yapılarını da keşfedebilirsiniz. Thunder Koyu’nda batık gemilere düzenlenen turlara katıldığınızda tertemiz suların içinde yer alan, gizli kalmış bu tarihi görünce gözlerinize inanamayacaksınız. 

  • Michigan Gölü

dunyanin-en-buyuk-golleri-3.jpg

Huron Gölü’ne komşu olan Michigan Gölü, dünyanın en büyük 7 gölü listemizde yerini alıyor. Kapladığı 58.000 kilometrekarelik alanı ile göz kamaştırıcı bir genişlikte. Kızılderililerin dilinde “büyük su” anlamına “Michigan” sözcüğünden ismini aldığı biliniyor. İster gölün manzarasını doyasıya çıkarın, ister doğanın sakinliğinde biraz olsun dinlenin. Hatta dilerseniz Michigan Gölü’nde su kayağı yapma imkanına bile sahipsiniz. Ya da kano ile göl gezisi de düzenleyebilirsiniz. Çevresinde golf oynayabilir, güneşin batışını huzurla seyredebilirsiniz. 

  • Baykal Gölü

dunyanin-en-buyuk-golleri-4.jpg

Baykal Gölü, 1.285 metre ile dünyanın en derin gölü olarak biliniyor. Bunun yanı sıra kapladığı 31.500 kilometrekarelik alan ile dünyanın en büyük 7 gölü listemizde de yerini alıyor. Sibirya’nın güney kısmında bulunan göl, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alıyor. “Sibirya’nın Mavi Gözü” olarak da adlandırılmaktadır. Tektonik bir kırılma sonucu oluşan Baykal Gölü, dünyanın en yaşlı göllerinden biri olarak kabul ediyor. Baykal Gölü, gerek ülkemiz gerek dünyamız için epey değerli. Rusya ve Moğolistan ülkelerine yakın bir bölgede konumlanıyor. Göle dair anlatılan hikayeler de oldukça dikkat çekiyor. Bir rivayete göre göldeki buzlar eridiğinde biri cesaret edip göle, bot ile açılmaya kalkışırsa ortaya çıkacak olan dalgaların koca gemileri yutabilecek boyutlara geleceğine inanıyorlar.

Nitekim bu efsanenin geçmişi büyük hükümdar Cengizhan dönemine kadar uzandığı biliniyor. Göle dair bir başka efsane ise şöyle: Baykal Gölü’ne bağlı olan 336 adet küçük nehrin her birinin Baykal’ın çocukları olduğunu söyleniyor. Baykal’ın kızı “Yenisey” adlı bir nehre aşık oluyor. Bunu duyan Baykal çok sinirleniyor. Kızını lanetli bir kayaya hapsediyor. Shaman isimli bu lanetli kaya ise Baykal’ın kızını tek seferde yok ediyor. Ortaya yeni bir nehir çıkıyor. Yeni oluşan bu nehre de “Ankara” ismi veriliyor. Her ne kadar efsane olduğunu bilsek de günümüzde Rusya sınırları içerisinde “Angara Nehri”nin mevcut olduğunu unutmamak lazım.  

  • Ontario Gölü

dunyanin-en-buyuk-golleri-5.jpg

Ontario, Kanada’nın 10 eyaletinden birisi. Kanada’nın en büyük şehri olan Toronto ise Ontario’nun başkenti. Burada yer alan Ontario Gölü ise bulunduğu bölgenin ve dünyanın en ihtişamlı su yollarından biri. Devasa gemiler bile yaz kış demeden yılın hemen hemen her döneminde tüm göl boyunca ilerleyerek iç kısımlara kadar girebiliyorlar. Ontario Gölü’nün barındırdığı sular Saint Lawrence adı verilen nehir yolu yardımıyla Atlantik Okyanusu’na ulaşıyor. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada sınırı tam gölün ortasından geçmektedir. Bu sebeple gölün ABD ile Kanada sınırları içerisinde yer aldığını söyleyebiliriz.  

 

Yorum ekle