Elektrikli araç üretimi son yıllarda oldukça artış gösterdi. Bu artışa rağmen günümüzde hala pek çok kişi elektrikli arabaları ütopik bir tasarım zannediyor. Ancak durum pek de öyle değil. Artık pek çok araba markasının neredeyse hepsi en az bir tane elektrikli ya da hibrit aracı piyasaya sürüyor. Elektrikli araçlar konusunda kafalarda oldukça fazla soru işaretleri ve merak edilenler bulunuyor. Elektrikli arabalar hakkında tüm merak edilenleri içeriğimizde bulabilirsiniz.
İçindekiler
- 1 Elektrikli araba nedir?
- 2 Elektrikli Araba Hangi Parçalardan Oluşur?
- 3 Elektrikli araba motoru nasıl çalışır?
- 4 Elektrikli araç nasıl şarj edilir?
- 5 Elektrikli bir arabayı şarj etmek ne kadar sürer?
- 6 Kaç çeşit elektrikli araç var?
- 7 Elektrikli arabalar yeni mi çıktı?
- 8 İlk elektrikli araba ne zaman üretildi?
- 9 Elektrikli arabalar otomotiv sektörünün sorunlarını çözer mi?
- 10 Elektrikli arabaların daha ucuz olduğu doğru mu?
- 11 Elektrikli arabaların daha çevreci olduğu doğru mu?
- 12 Elektrikli arabaların performansı nasıl?
- 13 Elektrikli arabalar daha mı ucuz?
- 14 Elektrikli araba modelleri az markada mı var?
- 15 Elektrikli araba ve hibrit araba arasında ne fark var?
- 16 Elektrikli arabalara inanmayan markalar var mı?
- 17 Kiralık Elektrikli Araba Fiyatları Nasıl?
Elektrikli araba nedir?
Reklamlarda ve haberlerde oldukça sık karşımıza çıkan elektrikli araçlar popüler araçlar arasında yer alıyor. Elektrikli araçlar en basit tanımıyla benzin yerine elektrik kullanan araçlara denir. Bu araçlar benzinli araçlar gibi içten yanmalı motor kullanmazlar. Bunun yerine elektrik motoru kullanırlar. Günümüzde bu sistem sadece arabalarda değil uçaklarda, teknelerde, kamyonlarda, trenlerde de kullanılmaktadır.
Son yıllarda oldukça sık adını duymaya başladığımız hibrit arabalar da elektrikli araçlardır. Elektrikli arabalara göre pek çok avantajı bulunan hibrit arabalar aynı zamanda çevre dostu araçlardır.
Elektrikli Araba Hangi Parçalardan Oluşur?
Elektrikli araç ve arabaların en temel parçaları aşağıdaki gibidir:
- Elektrik motoru
- Çevirici
- Pil
- Şarj cihazı
- Denetleyici
- Şarj kablosu
Elektrik motoru
Elektrikli araçların temel parçası olan elektrik motorları güvenli ve sağlam özelliklere sahiptir. Çamaşır makineleri, kurutucular, meyve sıkacakları, diş fırçaları gibi pek çok yerde kullanılır. Elektrikli araç motorlarında alternatif akım kullanılır.
Enversör (Invertör)
Bir invertör doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) dönüştüren bir elektronik cihazdır. Elektrikli araçlarda, araç bataryalarında, rüzgâr tribünleri ve güneş enerjisi sistemlerinde kullanılır.
Pil
Elektrikli araç pilleri, elektrikli araçların enerji depolama sistemleridir. Elektrikli araç ve arabalar, hazır elektrik enerjisini depolamak için bir pil kullanır. Elektrikli araçlarda kullanılan piller, modüller halinde gruplandırılmış birkaç pil hücresinden oluşur. Elektrikli araçlarda kullanılan pillerin birçoğu lityum bazlıdır. Lityum iyon piller, yüksek enerji yoğunluğu ve uzun ömürleri sayesinde elektrikli araçlarda tercih edilen bir teknolojidir.
Şarj cihazı
Elektrikli araç şarj cihazları, elektrikli araçların bataryalarını şarj etmek için kullanılır. Bu cihazlar elektrikli aracın bağlı olduğu güç kaynağından elektrik alır ve doğru akımı alternatif akıma çevirerek aracı şarj eder.
Kontrolör
Kontrolör, elektrikli aracın çalışmasını yöneten ve denetleyen yani tüm bileşenlerini kontrol eden parçadır. Bu parça, elektrikli araçların beyni gibidir. Elektrikli aracın hızını, ivmesini, frenleme gücünü ve diğer işlevlerini düzenler. Bu parça, araçtaki pilden aldığı bilgileri kullanarak aracın şarj durumunu kontrol eder.
Şarj kablosu
Şarj kablosu bir elektrikli araç veya araba satın aldığınızda size araçla birlikte verilen kablodur. Bu kabloyu elektrikli aracınızın şarj portuna bağlayarak aracınızı tüm şarj istasyonlarında şarj edebilirsiniz.
Elektrikli araba motoru nasıl çalışır?
İçten yanmalı motorlardan farklı bir şekilde çalışan elektrikli araç motorlarının çalışma prensibi şu şekildedir:
Elektrik kaynağı: Genellikle batarya paketleri tarafından sağlanan elektrikle çalışan elektrikli araçlar bu batarya paketleri sayesinde aracın enerji depolamasını sağlar.
Kontrol ünitesi: Elektrikli araçlarda motorun kontrolü, bir kontrol ünitesi ya da güç elektroniği sistemi tarafından sağlanır. Bu kontrol ünitesi, bataryadan gelen doğru akımı, aracın hareket etmesi için gerekli alternatif akıma dönüştürür.
Elektrik motoru: Elektrikli araçlarda genellikle alternatif akım (AC) motor kullanılır. Bu motorlar, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür. Bu durum da tekerleklere güç sağlar.
İnverter: Bir invertör, doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) dönüştüren bir elektronik cihazdır. İnverter, motor kontrol ünitesi tarafından kontrol edilerek motorun hızını ve gücünü ayarlar.
Redüktör: Redüktörler sanayide, robotlarda, saatlerde ve elektrikli motorlarda oldukça sık kullanılmaktadır. Redüktörlerin en büyük avantajı enerji tasarrufu sağlamalarıdır. Redüktör, motorun yüksek devirlerini düşük devirlere uygun hale getirir ve torku artırır.
Tekerlekler: Motor ve redüktörden gelen güç tekerleklere iletilir. Bu iletim aracın hareket etmesini sağlar. Elektrikli araçlar genellikle ön tekerlekten çekiş veya dört tekerlekten çekiş sistemine sahiptirler.
Elektrikli araç motorlarının pek çok avantajı bulunur. Örneğin içten yanmalı motorlardan daha az hareketli parçaya sahip olduğu için daha az sürtünme, daha sessiz çalışma ve daha yüksek verimlilik sağlar. Ayrıca, elektrikli araçlar, rejeneratif frenleme adı verilen bir özellik sayesinde frenleme sırasında enerjiyi geri kazanabilmektedir. Bu kazanım da iyi bir enerji verimliliği sağlamaktadır.
Elektrikli araç nasıl şarj edilir?
Elektrikli araçları şarj etmek oldukça kolay ve pratiktir. Elektrikli araç kullanımları konusunda ilk sıralarda yer alan İngiltere’den pek çok noktada şarj istasyonu bulunmaktadır. Elektrikli araçlar yaygınlaştıkça bu tür şarj istasyonları ülkemizde de yaygınlaşacaktır.
Elektrikli bir arabayı şarj etmek ne kadar sürer?
Elektrikli araç ve arabalar üç farklı hızda şarj edilebilmektedir. Bunlar yavaş, orta ve hızlı şeklindedir. Bu araçların şarj edilebilmesi için üç farklı istasyon ve şarj cihazı kullanılmaktadır. Bu cihazların her biri araçları farklı sürelerde şarj ederler. Şimdi bu üç farklı hızı inceleyelim:
Yavaş – 3kW ölçüsünde olan bu şarj seçeneği, genellikle aracınızı gece boyunca şarj etmek için kullanılır. Şarj süresi: 8-10 saattir.
Orta – 7Kw ile 22kW arasında olan bu şarj istasyonları, açık alanlara, süpermarketlere, otoparklara kurulmaktadır. Şarj süresi: 3-4 saattir.
Hızlı – Bu şarj cihazları 43 kW ölçüsündedir. Ev tipi hızlı şarj cihazları, hızlı şarj özelliğine sahip tüm elektrikli araçlarla uyumludur. Şarj süresi: 30-60 dakikadır.
Kaç çeşit elektrikli araç var?
Günümüzde hali hazıra üretilen üç elektrikli araç çeşidi vardır. Bunlar pilli elektrikli araçlar, pilli hibrit elektrikli araçlar ve hibrit elektrikli araçlardır.
-
Pilli Elektrikli Araçlar
Pilli elektrikli araçlar şarj edilmiş bir pille çalışan araçlardır. Bu araçlar klasik içten yanmalı motorlu araçlara göre daha çevre dostu ve enerji verimliliği yüksek araçlardır. Elektrikli araçların pek çok avantajı vardır. Bunlar çevre dostu olması, daha az gürültüye sahip olması, daha düşük işletme maliyeti olması ve yenilenebilir enerji kullanması şeklinde sıralanabilir
-
Pilli Hibrit Araçlar
Pilli hibrit elektrikli araçlar daha küçük bir pil yapısına sahiptir. Dolayısıyla elektrikle çalışma kapasiteleri daha düşüktür. Bu araçlarda bir pil, elektrikli motor ve dizel motor bulunur. Eğer araçta pil biterse, içten yanmalı motor devreye girer ve araç benzin kullanarak çalışmaya devam eder.
-
Hibrit Elektrikli Araçlar
Hibrit elektrikli araçların hem bir içten yanmalı motoru hem de bir elektrik motoru bulunur. Bu araçlar enerji verimliliği sağlamak için iki güç kaynağını kullanır. Bu araçlar, pilli hibrit araçlara çok benzerler. Ancak hibrit araçlarda elektrik sadece rejeneratif frenleme sistemi ile üretilir. Hibrit araçların temel amacı, yakıt tüketimini azaltmak ve çevresel etkileri en aza indirmektir.
Günümüzde artan çevresel endişeler ve enerji kaynaklarının sınırlı olması gibi faktörler nedeniyle elektrikli araçlar büyük öneme sahiptir. Elektrikli araçlar günümüzde şehir içi ulaşımında, binek araçlarda, ticari araçlarda ve hatta kamyonlara kadar kullanılmaktadır. Gelecekte, gelişen ve sürdürülebilir öneme sahip teknoloji ve altyapı desteğiyle birlikte, elektrikli araçların popülaritesinin daha da artması ve daha yaygın bir şekilde kullanılması beklenmektedir.
Elektrikli arabalar yeni mi çıktı?
Elektrikli araba teknolojisi bugün yaygın olarak kullandığımız benzinli-dizel motorlu araba teknolojisinden çok daha eski. Zira, önce buharla çalışan motorlu taşıtlar, sonra elektrikle çalışan motorlu taşıtlar ve sonra da benzinle çalışan içten yanmalı motorlu taşıtlar icat edildi. Dizel ise bu saydıklarımıza göre çok çok yeni bir teknoloji. Yani elektrikli arabalar yeni çıkmadı. Bundan tam 130 yıl önce çıktı.
İlk elektrikli araba ne zaman üretildi?
İlk elektrikli araba 1800’lü yılların sonunda üretildi. Ancak menzili çok kısa olan bu elektrikli otomobil aynı zamanda performans konusunda da çok başarısızdı. Üstelik çok ağır bir motor taşıyordu.
Elektrikli arabalar otomotiv sektörünün sorunlarını çözer mi?
Elektrikli arabaları mucize gibi görmek çok doğru değil aslında. Bu teknoloji geliştirilmeye çok açık ve bizi ulaşım konusunda çok başka noktalara taşıyabilir. Ancak bugün için gerçek bir mucize sunmuyor. Neden mi? Çünkü menzilleri kısa, performans konusunda da genel olarak yetersizler. Ayrıca batarya teknoloji çok pahalı.
Elektrikli arabaların daha ucuz olduğu doğru mu?
Herkes, elektrikli arabaların nedense, benzinli ya da dizele göre daha ucuz olduğunu düşünüyor. Oysa elektrikli aracın bataryası ve bu teknoloji çok pahalı olduğu için bir de henüz içten yanmalı motor teknolojisi gibi seri üretim olmadığı için elektrikli arabalar biraz pahalı. Ancak gelecek bir kaç yıl içinde bu durum tersine dönebilir.
Elektrikli arabaların daha çevreci olduğu doğru mu?
Elektrikli arabalar, dizel ve benzinli araçlara göre çok çok daha az karbon salınımı yapıyor. Ancak bunların da bataryaları çevre için inanılmaz ölçüde zararlı. Bugün sınırlı sayıda elektrikli araba üretildiği için bu durum göz ardı ediliyor ama yakında dünyada yaşayan 8 milyar insan için elektrikli araba üretildiğinde atık bataryalar için de dev bir çözüm yaratmak gerekecek. Yani yakıt tüketirken çok çevreciler ama bataryaları pek de iyi niyetli sayılmaz.
Elektrikli arabaların performansı nasıl?
Elektrikli arabaların bataryası çok ağır ve içten yanmalı motorun devir gücüne-tork gücüne-motor gücüne ulaşamıyorlar. Bu nedenle performans arayanlar için henüz bu teknoloji yeterli, değil. Ama gelişecektir. Bu arada BMW, Mercedes gibi markaların performans odaklı hybrit modelleri var.
Elektrikli arabalar daha mı ucuz?
Elektrikli araba fiyatları nasıl sorusu sıklıkla soruluyor. Bugün için elektrikli araba fiyatları çok ucuz sayılmaz. Zira hem seri üretim konusunda kısıtlılar hem de batarya teknolojisi çok pahalıya maal oluyor. Ancak vergi indirimleri ve yakıt konusunda sundukları ekonomi ile aradaki farkı absorbe edebiliyorlar.
Elektrikli araba modelleri az markada mı var?
Bugün neredeyse her markanın en az bir tane elektrikli ya da hybrit modeli var. Örneğin Toyota’nın elektrikli otomobilleri ülkemizde ve dünyada en çok satanlar listesinde. BMW’nin, Mercedes’in, Audi’nin, Volvo’nun ve daha pek çok markanın elektrikli ya da hybrit modelleri var.
Elektrikli araba ve hibrit araba arasında ne fark var?
Elektrikli araçlar, elektrikli motorla çalışırken hybrit araçlar bir içten yanmalı motorla elektrikli motorun birlikte çalışması ile performans sunuyor.
Elektrikli arabalara inanmayan markalar var mı?
Mazda markası, geçtiğimiz günlerde 2030’lardan sonra dünyada hala benzinli motora yönelineceğine dair ciddi bir araştırma yapmış. Marka, elektrikli modeller de üretiyor bugün ama gelecek yatırımlarını içten yanmalı motor teknolojisini geliştirmek üzere yapılandırıyor. Mazda yetkilileri, “alışılmışa meydan oku” sloganıyla Mazda Skyactiv X modelini piyasaya sürerken geleceğin sanılanın aksine benzinli motor teknolojisinde olduğunu açıklamıştı.
Kiralık Elektrikli Araba Fiyatları Nasıl?
Elektrikli araç kiralamak üzere yolcu360.com üzerinden fiyat araştırması yapabilirsiniz. Elektrikli Toyota Yaris ya da kiralık Toyota Hybrit modelleri gibi farklı ihtiyaçlara özel çözümler bulabilirsiniz. Yyolcu360 ile en uygun fiyatlı kiralık elektrikli araç seçeneğine de hızlıca erişebilirsiniz.
Evet