LPG araç arızaları kullanıcıların korkuyla yaklaştığı konular arasında. Peki, LPG’li arabaların arıza sorunları neler, Lpg’li araçlar tehlikeli mi?
İçindekiler
- 1 LPG Sigortası Atma
- 2 Arıza Lamba Yakma Sorunu
- 3 Gaz Göstergesi Arızası
- 4 LPG’ye Geç Geçme Arızası
- 5 Vitesi Boşa Alınca Aracın Stop Etme Arızası
- 6 LPG’li Araçlarda Rolanti Arızası (Sıralı Sistem)
- 7 LPG Sisteminin Gaz Bitince Benzine Geçmeme Sorunu
- 8 LPG Sisteminin Kendiliğinden Gazdan Benzine Geçme Arızası
- 9 Aracın Gaz Yememe Arızası
- 10 Araçtaki Gaz Kokusu
- 11 LPG Arıza Göstergesi Nedir?
- 12 LPG Arızası Nasıl Anlaşılır?
LPG Araç Arızaları Nelerdir?
Araçlarda benzin ve dizelden sonra sıklıkla tercih edilen LPG’dir. Benzinli otomobillerde dönüşümü yapılarak kullanılan LPG sistemi, ekonomik kullanımı ve yakıt faydası sayesinde sürücüler tarafından beğeniliyor. Ülkemizdeki benzin fiyatlarını yakından takip ediyoruz. Hepinizin de bildiği üzere yükselen benzin fiyatlarına karşı araçlara LPG taktırmak kaçınılmaz oluyor. Pek çok benzinli araca sonradan monte edilen LPG sistemi birtakım arızalara sebep olmaktadır. İşte en sık karşılaşılan 110 LPG’li araç arızası:
LPG Sigortası Atma
En sık karşılaşılan 10 LPG’li araç arızası listemizin ilk sırasında LPG sigorta atma bulunuyor. LPG sistemi bağlanırken aracın elektrik tesisatına LPG’nin çalışma şeklini kontrol edecek elektrik bağlantıları yapılır. Uygulama sırasında ya da daha sonra kullanımlar sebebiyle LPG sigortası atabiliyor. Fakat bu durumun birkaç sebebi bulunmaktadır. LPG sigortası atma sebepleri şunlardır:
- Düşük amperli sigorta (Tavsiye edilen 10 amper)
- LPG kablo tesisatının su alması ve tesisat kablolarında gevşeklik
- Kesici valflerinde kısa devre
- LPG düğme arızası
Arıza Lamba Yakma Sorunu
LPG sistemi genellikle araçların üretiminde gelmediği; sonradan araçlara uygulandığı için birtakım sorunlara sebep olmaktadır. Arıza lamba yakma sorunu da bu sorunlardan biridir. Yakından inceleyelim:
- Araca uygun olmayan LPG enjektörü ve enjektör nozulları kullanılması
- Enjektör sisteminin ve kablo tesisatının doğru yapılmamış olması
- LPG ayarının doğru yapılmaması
- Aracın beyin arızasından dolayı yakıt karışımını doğru yapamaması
Gaz Göstergesi Arızası
Gaz göstergesi arızasının temelde 4 sebebi vardır:
- LPG şamandırası arızalı ise gaz göstergesi doğru çalışmaz
- LPG sensör camında arıza varsa bu da gaz göstergesinin arızası olabilir
- Sensör kablosundaki sorun da gaz göstergesi arızasının nedenidir.
- LPG anahtarında yüksek ya da düşük akımdan kaynaklanan arızadan dolayı gaz göstergesinde problem meydana gelebilmektedir.
LPG’ye Geç Geçme Arızası
Sıralı sisteme sahip LPG’li aracınız varsa ilk etapta benzinde çalışır. Ardından gaza geçiş yapar. Fakat bazen geçişi yapamayabilir. Bu durum en sık karşılaşılan 10 LPG’li araç arızasından biri olan LPG’ye geç geçme arızası olarak nitelendirilir. Sebepleri ise şunlardır:
- LPG ayarı yapılırken geçiş ısısı yüksek olarak yapılmışsa motor ısınana kadar geçiş gerçekleşmeyebilir.
- Motor suyunun eksik olması, su termostat arızası, devirdaim pompasının regülatöre gerekli suyu gönderememesi de arıza sebebidir.
- Son olarak da regülatör ısı sensöründe sorun olduysa ısı seviyesini doğru göstermeyebilir. Bu durum aracın beynine yanlış sinyal gönderip LP’ye geçişi geç yapabilir.
Vitesi Boşa Alınca Aracın Stop Etme Arızası
Aracı boşa aldığınız zaman araç stop ediyorsa bunun başlıca sebepleri bulunmaktadır.
- Aracın LPG’ye geçiş ısısının düşük olması, aracın stop etmesine sebep olabilir.
- Bunun yanı sıra regülatör arızası, map sensörü arızası, LPG enjektör arızası da vitesi boşa alınca stop etme arızası yaratabilmektedir.
- Gaz kelebeği kirlenmişse rolantide düzensizlik yapabilir.
LPG’li Araçlarda Rolanti Arızası (Sıralı Sistem)
En sık karşılaşılan 10 LPG’li araç arızasından biri de rolanti arızası. Peki sıralı sistemin uygulandığı birçok araçta sıkça karşılaşılan bu sorun nasıl gerçekleşiyor? Genellikle ilk çalıştırmada araç stop edecekmiş gibi olur. Titremeye başlar ardından da stop eder. Sebepleri şöyle sıralanmaktadır:
- En sık karşılaşılan sebep mevsimsel değişimlerdir. Ülkemizde dört mevsimi yıl boyunca yaşanmaktadır. Nitekim öyle bölgeler var ki yazın çok yüksek sıcaklıklar yaşanırken, kışın eksi derecelere ulaşmaktayız. Bu yüzden LPG ayarınızı mevsimsel geçişlerde kontrol ettirmeniz kesin çözüm olacaktır.
- İlk çalıştırma esnasında motor ısısının düşük olması ve rölanti dengesizliği yaşanır. Bu durumun başlıca etmeni LPG regülatöründen kaynaklanır.
- Bunun yanı sıra LPG beynindeki arıza, enjektör değişimi sonrasında nozulların küçük açılması da rolanti arızasına sebep olmaktadır.
LPG Sisteminin Gaz Bitince Benzine Geçmeme Sorunu
Sıralı sisteme sahip araçlarda benzin ve LPG geçişi otomatik olarak gerçekleşmektedir. Nitekim aracın LPG tankındaki gazı biterse araç direkt benzine geçiş yapar. Fakat bazen bu geçişi gerçekleştiremeyebilir. Gaz bitince benzine geçmeme sorununun iki temel sebebi vardır:
- LPG sisteminin montajı sırasında mutlak basınç sensörünün devre dışı bırakılması
- Mutlak basınç sensörünün arızalı olmasından kaynaklanmaktadır
LPG Sisteminin Kendiliğinden Gazdan Benzine Geçme Arızası
En sık karşılaşılan 10 LPG’li araç arızası listesinde yer alan bir diğer madde ise LPG sisteminin kendiliğinden gazdan benzine geçme arızasıdır. Bu durumun sebepleri ise şöyledir sıralanıyor:
- LPG sisteminin beyninde arıza
- Mutlak basınç sensörünün bağlantı hortumunun aşınmasından dolayı araç beynine yanlış basınç verisi göndermesi
- İklimsel değişimlerden kaynaklı regülatör basıncındaki değişim
- Mutlak basınç sensörünün arızası
Aracın Gaz Yememe Arızası
Sıralı sistem LPG’li otomobile sahipseniz gaz pedalına bastığınızda gereken gücü alamadığınız anlar olabilir. Bu durumun temel sebepleri şunlardır:
- Gaz ayarı kısık olduğu zaman aracın gaz yememe arızası meydana gelir
- Regülatör arızası, lpg enjektör nozul çaplarının doğru olmaması veya yanlış takılması da bu arızaya sebep olur
- Motordan kaynaklanan sebeplerden de araç gaz yememe sıkıntısı yaşayabilir
Araçtaki Gaz Kokusu
En sık karşılaşılan 10 LPG’li araç arızası listemizin son maddesi ise araçtaki gaz kokusu. Bu durumun pek çok sebebi olmakla birlikte araca binen yolcuları oldukça tedirgin etmektedir.
- Araçtaki gaz kokusunun en temel sebeplerinden birisi LPG sistemindeki bağlantılarda olan gevşemedir
- LPG regülatöründeki oluşan arıza da araçta gaz kokusuna sebep olur
- Egzoz ya da manifold’da kaçak varsa bu sorun yaşanabilir
- Kullanılan LPG yakıtı katkılı ya da yağlıysa LPG bağlantı noktalarının yağlanmasına ve ardından da gaz kokusuna neden olabilir
LPG Arıza Göstergesi Nedir?
LPG Arıza Göstergesi, LPG’li araçlardaki sorunlar konusunda uyaran sistemin görünen yüzüdür. Aracınızdaki olası büyük bir sorunda bu gösterge yanarak sizi uyarır. Genellikle 3 farklı sebep arıza göstergesinin uyarı vermesine sebep olur. Bunlar; LPG kit montajının veya kalibrasyon parametrelerinin yanlış yapılması, LPG enjektörlerinde arıza oluşması veya daha en başında araca uygun LPG kitinin takılmamış olmasıdır.
LPG Arızası Nasıl Anlaşılır?
LPG’li araçlarda oluşan arızalar genellikle fark edilebilen arızalardır. Araçta koku duyulması, aracın stop etmesi, rölanti sorunu, motorun geç çalışması gibi fark edilebilen arızaların dışındaki tüm arızalarda LPG Arıza Göstergesi sizi zaten uyaracaktır.
Yorum ekle