Yolcu360 Blog
egzozdan çıkan dumanın rengi ve anlamı
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Egzozdan Çıkan Dumanın Rengi ve Anlamı

Egzozdan Çıkan Dumanın Rengi ve Anlamı

Egzozdan çıkan dumanın rengi ne anlama geliyor? Egzozdan siyah duman çıkıyorsa ne olur? Egzoz duman rengi incelemesi için ihtiyacınız olan ipuçlarına baktık. Egzozdan çıkan dumanın rengini yorumluyoruz…

egzozdan çıkan dumanın rengi siyah ise

Egzozdan Çıkan Dumanın Rengi

Motorlu araçlarda yakıt tüketimi sonucunda ortaya çıkan gaz dumanla egzozdan atılır. Egzoz çıkışından atılan dumanın rengi ise araçtaki bazı sorunların işaret eder.

Motorlu araçların egzoz çıkışındaki dumanın rengi, çok önemlidir. Alanında uzman bir eksper, dumanın rengine göre aracın motoru ve motora bağlı aksamın durumu hakkında net yorum yapabilir. Hekimlerin idrar rengine göre yorum yapması gibi teknisyenler de egzoz rengine göre önemli tespitler yapabilir. Peki, egzoz dumanının rengi neyi ifade eder? Egzoz duman rengine göre motorun durumunu yorumlamak üzere aşağıdaki bilgileri inceleyebilirsiniz.

egzozdan çıkan dumanın rengi

Egzozdan Çıkan Dumanlar Ne Anlama Gelir?

Egzozdan genellikle üç farklı renkte duman çıkar. Siyah duman, beyaz duman ve mavi duman. Bu üç duman renginin de farklı anlamları olabilir. Otomobil uzmanları ve makine mühendisleri çıkan dumanın rengine göre aracın durumunu nasıl yorumluyor, bakalım…

Egzozdan Çıkan Dumanın Rengi: Egzozdan Siyah Duman Çıkıyorsa Ne Anlama Gelir?

Siyah duman, yakıt ve yakıt ile ilişkili parçalara işaret eder. Egzozdan siyah duman çıkıyorsa sorun var, demektir. Yanma odasına silindirin içine gereğinden fazla yakıt gönderildiği anlamına gelir. Yanmamış olan yakıt yüzünden egzoz dumanında siyah renk oluşur. Kaçıran enjektör varsa genellikle bu durum ortaya çıkar. Oksijen sensöründe sıkıntı varsa muhtemelen yakıt ayarlanamıyordur.

Dizel otomobillerde DPF denilen partikül filtresinde sorun varsa yine gaza yüklenince siyah duman atar. DPF eksikliği kurum tutmayı engellediği için siyah atar. Otomobilin emiş sisteminde bir sorun varsa yine siyah duman atabilir. Dizel arabada yazılım yapılmışsa ve yazılımda hata varsa siyah duman atma olabilir. Filtrelerde tıkanma olması da siyah dumana neden olabilir.

Egzozdan Çıkan Siyah Duman Neye İşaret Eder?

  • Enjektör sorunu
  • Egzoz sistemindeki oksijen sensöründe sorun
  • DPF’te sorun
  • Yazılım hatası
  • Yakıt filtresinde sorun

Bu konularda önlem almak çok önemli. Siyah dumanı görmezden gelirseniz ilerleyen dönemde ağır masrafla karşılaşabilirsiniz. Özellikle enjeksiyon sorunu varsa ve zamanında çözülmezse büyük masraf kalemleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle aracınızı çalıştırdığınızda çıkan dumanın rengini dikkate alın!

egzozdan çıkan dumanın rengi beyaz ise

Egzozdan Çıkan Dumanın Rengi: Egzozdan Beyaz Duman Çıkıyorsa Neye İşaret Eder?

Beyaz duman, su buharına işaret eder. Egzozda beyaz duman varsa su ile ilgili bir sorun var demektir. Aracınızı ilk çalıştırdığınızda mutlaka beyaz duman çıkacaktır. Soğuk çalıştırmada hafif beyaz duman normalse de devamında görülmemelidir. Peki, bu ilk çalıştırmadaki beyaz duman neden olur?

Cold Start’ta Beyaz Duman Normal

Aracı ilk çalıştırdığınız anda kısa bir süre beyaz duman çıkar. Çünkü yanmanın doğası gereği yakıt yandığı zaman su buharı çıkar. Böylece buhar egzozdan çıkar. Atılan buhar ise beyaz dumandır. Muhtemel ve normaldir. Ancak aracı çalıştırdıktan sonra hala beyaz duman çıkıyorsa bazı sorunlar göz önüne alınmalıdır. Peki, bu sorunlar neler?

İlk Çalıştırma Dışında Beyaz Duman neye İşaret Eder?

Beyaz duman, cold-start dışında soruna işarete eder. Motor ısındığında beyaz duman çıkmamalı. Çıkıyorsa yanma odasına su karışıyordur. Peki, yanma odasına su neden karışır? Üst kapak contasının işlevini yerine getiremiyor olması muhtemel sebeplerdendir.

Beyaz dumanda üst kapak contası ilke akla gelen noktadır. Normalde bu contanın amacı suyun karışmadan motor etrafındaki ceketlerden geçerek motorun soğutulmasına destek olmaktır. Ancak contada sorun varsa su ceketlerden geçerken motora gider. Motorda hararet görebilirsiniz. Zamanla blok çatlar. Komple motor bloğunu değiştirmeye kadar uzanan büyük bir sorun sizi bekliyor demektir. Motor bloğunda çatlak varsa yine su motora temas ediyordur. Bu da motor bloğu değişimine gereksinim duyulan çok masraflı bir durumdur. Beyaz dumana dikkat!

EGR sistemine su girerse yine beyaz duman görebilirsiniz. Modern otomobillerde egzoz gazını tekrar silindir içine gönderen EGR sistemi kaynaklı beyaz duman da olabiliyor. Motor suyu ile birlikte soğutulan EGR sisteminde sorun varsa motor suyu silindire tekrar gider.

  • Yanma odasına su karışımı
  • Üst kapak contasında sorun
  • Hararet sorunu
  • Motor bloğunda çatlak
  • EGR sorunu

egzozdan çıkan dumanın rengi mavi ise

Egzozdan Mavi Duman Çıkıyorsa Neye İşaret Eder?

Mavi duman, yağ yakmaya işaret eder. İlk çalıştırma anında mavi duman, sürekli mavi duman ya da gaza yüklenince mavi duman gelmesi gibi sorunlar için aşağıdaki konuları dikkate alabilirsiniz.

  • Kısa süreli bir park halinden ilk çalışma anına taşıdığınızda mavi duman çıkıp kesilirse muhtelemen subaplarda sorun var. Subap keçeleri kontrol edilmelidir. Subap keçesi aşınması yağ yakmaya neden olur. Basit bir keçe değişimi ile sorun çözebilirsiniz. Dizel araçlarda bulunan kızdırma bujilerinin düzgün çalışmaması da mavi dumana neden olur. Egzozun mavi duman atmasının nedeni genellikle buji kaynaklıdır. Neden bu ise bujiyi değiştirerek dizel araçta mavi duman sorununu çözebilirsiniz.
  • Sürekli mavi duman geliyorsa yağ yakma sorunu vardır. Pistonlar, yağ segmanları, karter havalandırma valfi, külbütör kapağı kontrol edilmelidir. gerekiyorsa değişim sağlanmalıdır.
  • Sadece gaza yüklenince mavi duman geliyorsa turbo motorda sorun vardır. Turbo bakımı ile genellikle sorunu çözebilirsiniz.

Egzozdan çıkan dumanın rengine göre arıza tespiti tahmininde bulunabilirsiniz. Dumanın ne zaman çıktığı, rengi ve yoğunluğunu dikkate almanız yeterli. Siyah duman yakıt ile, beyaz duman su ile ve mavi duman da yağ ile ilişkilendirilir. Beyaz ve siyah dumanın işaret ettiği sorunlar sınırlı olsa da mavi duman, çok farklı sebeplere sahiptir.

yolcu360 blog arama banner

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle