Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Dünyanın İnanılmaz 10 Batığı | Dünyadaki Batık Gemiler

Dünyanın İnanılmaz 10 Batığı | Dünyadaki Batık Gemiler

Gemi enkazı dendiğinde aklınıza ilk ne geliyor? Büyük ihtimalle karaya oturmuş ya da bir su kütlesinin dibine batmış olarak bulunan ve genellikle harap olmuş bir geminin kalıntıları gözünüzde canlanıyordur. Hatta öyle ki Birleşmiş Milletler okyanus tabanında 3 milyondan fazla batık olduğu tahmin ediliyormuş. Bu gemi enkazları bazen kazara olsa da bazende bilinçli bir şekilde orada yer alıyor. Sonuçta her zaman hayalet bir geminin kalıntılarını göremiyorsunuz. Böyle bir şeye yakın olduğunuzda gidip gezmek ve görmek istersiniz. Yani bir nevi turistik bir alan diyebiliriz. 🙂 Batık gemiler gizemli ve ilginç olduğundan herhalde oldukça ilgi çekiciler. E öyleyse hazırsanız dünyanın inanılmaz 10 batığı / dünyadaki batık gemiler listesine Yolcu360 ekibi ile birlikte göz atın.

Amerikan Yıldızı / Kanarya Adaları Fuerteventura

18 Ocak 1994 yılında United States Lines okyanus gemisi SS American Star, şiddetli bir fırtına sırasında Playa de Garcey’e karaya oturmuş. Bir yıl içinde ikiye ayrılmış ve sonra arka yarısını kaybetmiş. 2007 yılına kadar ciddi şekilde kötüleşen geminin geri kalanı liman tarafına doğru çökmüş ve yavaş yavaş olsa da tamamen sular altında kalmış. 2008-2012 yılları arasında kalıntıların çoğu yüzeyin altına düşmüş.

Dimitrios / Gytheio / Yunanistan

Dünyanın inanılmaz 10 batığı listesindeki Dimitrios (daha önce “Klintholm” olarak da biliniyormuş), 1950 yılında inşa edilmiş. 965 tonluk kargo kapasitesine sahip 67 metrelik küçük bir yük gemisi olma özelliğine sahip. Ancak Dimitrios, 23 Aralık 1981’den beri Gythio yakınlarındaki Valtaki plajında mahsur kalmış.

SS Robert Cornydon / Uganda Albert Gölü


SS Robert Coryndon, Orta Afrika’daki Albert Gölü’nde bir İngiliz yolcu ve kargo vapuru olarak yer alıyormuş. Gemi, 1930 yılında inşa edilmiş. İngiliz, Mısır, Doğu Afrika ve Güney Afrika’daki ekonomik ve politik çıkarları birbirine bağlayan demiryolu, nehir vapuru ve göl vapuru hizmetleri planının bir parçası olarak hizmet veriyormuş. 1962 yılında batmış ve 2009’a kadar hala kurtarılamamış. 2012 yılının başında ise enkazı kaldırılmış ve suyun üstünde sadece kıç kral direkleri görülebiliyormuş.

Panagiotis / Yunanistan Zakynthos Kasabası

Panagiotis, Yunanistan’ın birçok adasından biri olan Zakynthos (Zante) sahilindeki beyaz kumlarda yatan bir gemi enkazı. Gemi enkazı sayesinde her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayarak popüler bir turistik cazibe merkezine dönüşmüş. 1937’de İskoçya’da yapılmış olan gemi, 1980’de muhtemelen kaçak sigara taşırken ve Yunan Donanması tarafından kovalanırken karaya oturmuş.

MV Plassey / İrlanda / Aran Adaları

MV Plassy veya Plassey, 1940 sonlarında başlatılan bir buhar trolüydü. 8 Mart 1960’ta Galway Körfezi’nden yelken açarken şiddetli bir fırtınaya yakalanmış ve Inisheer, Aran Adaları’nda Finnis Rock isimli kayaya oturmuş. Birkaç hafta sonra ikinci bir fırtına ile gemi kayadan ayrılarak karaya oturmuş.

MV Sygna / Avustralya / Stockton Beach

MV Sygna 53.000 tonluk bir Norveç dökme yük gemisi olarak hizmet veriyormuş. Gemi, 26 Mayıs 1974’te büyük bir fırtına sırasında karaya oturmış. Enkaz, Yeni Güney Galler’deki Stockton Plajı’nda bulunuyor ve yerel bölge için bir simge ve dönüm noktası durumunda.

Costa Concordia / İtalya Isola del Giglio

13 Ocak 2012 yılında bu devasa yolcu gemisi karaya oturmuş ve bu esnada 32 can kaybı gerçekleşmiş. Günümüzde en büyük yolcu batığı olma özelliğine sahip.

SS Sapona, Bahamalar / Bimni Adası

Dünyanın inanılmaz 10 batığı listesinde yer alan SS Sapona, 1926’da bir kasırga sırasında Bimni yakınlarında karaya oturmuş olan beton gövdeli bir yük vapuru. Geminin enkazı suyun üstünde kolayca görülebilir ve oldukça popüler bir dalış noktası. 2. Dünya Savaşı sırasında, batık ABD Ordusu Hava Kuvvetleri ve ABD Donanması tarafından hedef uygulama için kullanılmış.

Eduard Bohlen / Namibya İskelet Kıyısı

Eduard Bohlen, 5 Eylül 1909’da Namibya’nın İskelet Kıyısı kıyılarında, yoğun bir sisten dolayı karaya oturmuş olan bir gemi. Şu anda, enkaz kıyıdan çeyrek mil uzakta kumda yatıyor.

MV Jessica / Galapagos Adaları


Dünyanın inanılmaz 10 batığı arasıda olan Jessica, Galápagos Adaları’nda ki bir petrol sızıntısına karışmış bir petrol tankeri. 16 Ocak 2001 akşamı Jessica, Puerto Baquerizo Moreno limanının girişinde Wreck koyunda karaya oturmuş. Gemi karaya oturmadan önce 600 ton (160.000 galon) mazot ve dökülmeye başlayan 300 ton (80.000 galon) akaryakıt taşıyormuş. Sızan mazot olayı takımadalar tarihinin en kötü çevre felaketlerinden biriymiş.

Dünyadaki Hayalet Kasabalar yazısı için tıklayınız.

Yorum ekle