Yolcu360 Blog
direksiyon-neden-donmez
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Direksiyon Arızaları: Direksiyon Neden Dönmez?

Direksiyon Arızaları: Direksiyon Neden Dönmez?

Araç sahibi olan çoğu kişinin başına gelmiştir direksiyon sertleşmesi. Tam aracınıza bindiniz zaman direksiyonun dönmediğini fark edersiniz. Hiçbir yere dönmeyen bu direksiyon artık sertleşmiştir. Direksiyon arızaları arasında en sık karşılaşılan sorunlardan biri de direksiyonun dönmemesi. Peki direksiyon sertleşmesi durumunda ne yapıyorsunuz? Direksiyonlar neden sertleşir? Gelin cevabını birlikte arayalım.

Direksiyon Sertleşmesi Nedir?

Genellikle elektrikli direksiyon simidi olan araçların başına geliyor bu olay. Elektrikli direksiyon sertleşmesinde alternatör veya akünün yeterli akımı verememesi sebebi ile direksiyon normalden daha zor hareket eder ve sürüş güvenliğini tehlikeye sokabilir. Sürücü her ne kadar direksiyonu döndürse de direksiyon dönmez. Tabii haklı olarak sürücüyü paniğe sokan bir durumdur bu. Sürücü kontağı bir kere açıp tekrar kapattıktan sonra yine eski haline dönmemişse tamamen sertleşmiştir.

Bir başka direksiyon arızası olan direksiyon kutusundaki yağ kaçağı yazımızı okumak için tıklayın.

Elektriklinin yanında bir de hidrolik direksiyon sertleşmesi vardır. Hidrolik direksiyon sertleşmesinin sebebi ise daha çok mekanik arızalardan kaynaklanmasıdır. Direksiyon hidroliğinin azalması veya motora bağlı kayışın kopması, işlevini yitirmesi sonucu direksiyon sertleşebilir.

direksiyon-neden-donmez-2

Direksiyon sertleşmesinin Temel Sebepleri

  1. Arızanın asıl sebebi direksiyon sistemindeki mekanik bağlantılarla alakalı olabilir.
  2. Hidrolik – elektrikli direksiyon sisteminde meydana gelen bir sorun olabilir. 
  3. Daha farklı noktalardan kaynaklanan bir sorundan ötürü de olabilir: süspansiyon – lastik basıncı gibi.
  4. Araç eğer ön takımına darbe vs almışsa ve bundan kaynaklı yamulma vs. olmuşsa  direksiyonun hareketi zorlaşır. 
  5. Aracın rot ayarı bozulması da direksiyon sistemini doğrudan etkileyen bir faktör.
  6. Ön lastiklerin hava basıncı azalmışsa, lastiğin biri inmişse veya patlamışsa direksiyon dönmez.
  7. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun dönmesine engel olabilir.
  8. Direksiyon dişli kutusundaki mekanik sorunlar nedeniyle dönmeyebilir.
  9. Hidrolik direksiyon sistemlerinde hidrolik modül veya hidrolik pompa ve hidrolik pompa kayışı sorunlarından dönmeyebilir. 
  10.  Aracın hidrolik yağı bitmiş veya azalmış olabilir.
  11. Amortisör arızası ve kaster açısının fazla olması da benzer bir duruma neden olabilir.
  12. Elektrikli direksiyonu olan araçlarda sigorta atmış olabilir, kablo kopması, soket çıkması gibi basit arızalar olabilir, elektrik motoru bozulmuş olabilir
  13. Motor kaputunu açtığınızda genellikle sarı kapaklı ve üzerinde direksiyon işareti olan kapağın altındaki hazneden yağ seviyesini kontrol etmelisiniz. Haznedar minimum seviyesinin altında ise araca uygun hidrolik sıvısı ile(DOT 4, 5 gibi çeşitleri vardır.) eklemesi yapılmalıdır. Yağ tamamlandığında sistemde başka arıza yoksa direksiyon eski haline dönecektir.
Hıza Dikkat

Araçlar, direksiyon sertliğini sabit konumda tutacak şekilde dizayn edilmemiştir. Direksiyonların durumu araç hızı ve manevra durumlarında sertlik ayarları değişmektedir. Bu durumun nedeni güvenlik açısından gerekli olmasıdır.

Hemen her araç için geçerli olan bir şey vardır. Hız ne kadar artarsa direksiyon da o kadar sertleşir. Bunu bariz olarak deneyimleyebileceğiniz noktalar ani hızlanmalar ve patinaj’a düşerek kalkışlarda çok rahat hissedilir. Direksiyon aniden sertleşerek döndürülmesi çok zor bir ağırlığa kadar ulaşır. Bu gibi durumlar hızlı giderken yada hızlı manevra yaparken normaldir.

Çok yüksek hızla giden aracın direksiyonunun aniden çok yumuşaması da risk teşkil edebilir. Bu yüzen araç üreticileri hıza göre ayarlanan sistemlerle bu güvenlik açığını kapatmayı hedeflerler. Eğer sadece hızlı giderken yada ani hızlanmalarda direksiyonunuz sertleşiyor ise normal bir durum olabilir. Fakat yine de normal bir durum mu arıza sebebi mi bir araç uzmanının teyit etmesinde fayda vardır. Bazı arızalarla da karıştırılabilmektedir.

Akü Ömrünün Bitmesi Direksiyon Sertleşmesine Sebep Olur Mu?

Yeni araçların neredeyse tamamında elektrikli direksiyon sistemi bulunuyor. Elektrikli direksiyon sistemi gücünü aküden ve alternatörden alır. Kendisini artık tam olarak şarj edemeyen kapasitesi düşmüş akünün voltajı da azalacaktır. Bunun sonucu olarak da direksiyon pompasına yeterli güç erişemez. Bu durum sonrasında da aracınızın direksiyonu sertleşebilir.

Direksiyon Arızaları: Direksiyon Sertleştiğinde Ne Yapılır?

Araçlardaki direksiyon mekanizması gücünü doğrudan motordan alıyor. Motorun durması mekanizmaya giden enerjinin kesilmesi anlamına gelir. Özellikle acemi sürücülerin çok yaşadığı bir şeydir bu. Aracı kaldırırken stop ettirmeye çalışır. Bu da direksiyonun sertleşmesine sebep olur. Aracı kontrollü şekilde tekrar çalıştırmaya başlayınca bu durum ortadan kalkacaktır.

Eğer araç seyir halindeyken direksiyon sertleşmesi yaşanırsa araçta ciddi bir sorunun olduğu anlamına gelir. Yokuş aşağı giderken vitesi boşa atarsanız direksiyon sertleşebilir. Ya da benzer şekilde direksiyon ile ilgili arızaların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle yokuş aşağı giderken vitesi boşa atmak yerine daha küçük bir vitese geçmek daha uygun olabilir.

Direksiyon Arızaları: Direksiyon Sertleşmesiyle Oluşan Kazalar

Bazı araçlarda sürekli tekrar eden bir direksiyon sorunu vardır. Bunlardan özellikle Hyundai Era Marka araçlarda direksiyon eps sorunları kroniktir. Bu gibi arızalarda seyir halinde giden araç aniden direksiyonu döndüremeyecek kadar sertleşebiliyor. Bu durum istemsiz kaza ve ölüm riskini de beraberinde getirebiliyor. Örneğin yolda sabit hızla giderken manevra yapmanız ya da dönmeniz gereken bir şey oldu. Direksiyonun sertleşmesi durumunda arabayı durdurmaktan başka bir şey yapamazsınız. Trafikte aniden duran araç diğer araçlarla da çarpışacaktır. Arkadaki araç direksiyonu sertleşen araca çarpar. Ya da direksiyonu bozuk araç dönemediği için önündeki araca çarpar böylece zincirleme kaza olur. 

Bu sebeple hafif sertleşme dahi olsa mutlaka araç kontrolü için uzmana göstermeniz gerekir. Bunlar ister elektrikli direksiyon ister hidrolik direksiyon olsun. Her türlü arıza durumunu ihmal etmemek can ve mal güvenliğiniz açısından son derece önemli ve gereklidir. Sürüş güvenliğinizi riske atacak arızalar varken trafiğe çıkmamak sizin faydanıza olacaktır.

Bakımları Tam Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle