Direksiyon kutusunda yağ kaçağı nasıl anlaşılır araç kullanıcıları için cevabı aranan sorulardan biri. Yağ kaçağı önlenmezse daha büyük sorunlara neden olmaktadır. Direksiyon kutusunda yağ kaçağı tamiri çözüm yollarından biridir. Bu yazımızda direksiyon kutusunda yağ kaçağı neden olur, nasıl anlaşılır bunun gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.
Otomotiv endüstrisi son yıllarda büyük yol kat ederek ihtiyaçları karşılıyor. Direksiyon sistemi de bu büyümeye dahildir. Sürücü direksiyon ile hep irtibat halindedir. Bu nedenle direksiyon sistemi güvenlik ve rahatlık bakımından önem arz etmektedir. Teknolojik tasarımlarla birlikte güvenli sürüş, direksiyon sisteminden maksimum verim elde etme, aracın yol tutuş performansını arttırma, aracın idaresini kolaylaştırma gibi konularda otomotiv üreticilerine büyük rol düşmektedir.
Direksiyon Kutusu Nedir?
Direksiyon kutusu, direksiyon sisteminin en önemli parçalarından biridir. Araçların tekerleğinin kontrolünü sağlamakla görevlidir. Direksiyon kutusu, direksiyon simidinden gelen komutları tekerlere aktarır. Bu mekanizma sayesinde aracın tekerlerinin maksimum kontrolü sağlanarak daha güvenli sürüş yapabilirsiniz. Aksi halde aracın yönlendirme özelliği tehlikeye girer. Dolayısıyla seyir halindeyken arızanın meydana gelmesi çok büyük tehlike yaratır. Direksiyon kutusu arızaları dikkate alınmalı ve hemen bakım yaptırılmalıdır.
Direksiyon Kutusu Arızaları Nelerdir?
Araçların yön değiştirmesine yardımcı olan parçalardan biri de direksiyon kutusu. Direksiyon sertleşmesi, direksiyon arasında boşlukların meydana gelmesi yada araçta toparlanmada zorluk bu sorunlardan bazılarıdır. Direksiyon kutusu arıza ve problemleri sürücü ve yolcuların güvenliği için hemen yapılması ve özen gösterilmesi gereken konulardandır. Peki, arızalı direksiyon kutusunun işaretleri nelerdir?
Direksiyon Kutusunda Arıza Olduğunu Gösteren İşaretler Nelerdir?
Araçların kontrol sistemini gerçekleştiren direksiyon sistemi, pek çok parçadan oluşan büyük bir sistemdir. Sürüş esnasında en çok çalışan haliyle çabuk arızalanan parçası direksiyon kutusudur.
- Direksiyon Boşluğu: Araç sabit haldeyken direksiyonda oluşan boşluklar aslında normal diyebiliriz. Ancak harekete geçtiğinde oluşan ve devamlılık gösteren boşluklar arızaya işaret etmektedir. Sağ yada sol taraftaki 2 cm. boşluklar normaldir. Direksiyon boşluğunu ön tekerlerin kontrolü ile daha iyi anlamak mümkündür. Direksiyon çevrildiğinde ön tekerler geç hareket ediyorsa direksiyon kutusunda arıza var demektir. Mafsalda oluşan yıpranmalar, aşınmalar, rot başında meydana gelen boşluklar direksiyon boşluğunun ana sebeplerindendir.
- Direksiyonun Sertleşmesi: Hidrolik basınç direksiyonun daha hızlı ve yumuşak çalışmasını sağlar. Direksiyonun sertleşmesi; hidroliğin azalması, direksiyon pompasının arıza yapması, direksiyon kutusu içindeki sızdırmaz elemanların bozulması gibi unsurlar sebep olmuş olabilir. Böyle bir sorunla karşılaşılırsa hidrolik seviyesine bakılmalıdır.
- Direksiyonun Toparlanmasında Zorluk: Ön takımda oluşan problemle, standartlar dışında kullanılan lastikler, normal tork değerleri dışında sıkılan ön takım parçaları, direksiyon kutusundaki aşınmalar direksiyonun toparlanmasını zorlaştıracak etkenlerdir.
- Aracın Gezinmesi (Yolda Gezme): Aracın, yönlendirildiği istikametin dışına çıkma eğilimde olmasıdır. Aracın istenilen yönde gitmesi için sürücünün direksiyonu sürekli düzeltmesi gerekir. Direksiyon dişlisinin aşınması aracın bir tarafa çekmesine neden olur. Ne yazık ki tek çözüm direksiyon kutusunun değişmesidir.
- Hidrolik Kaçakları: Gevşek yapılmış bağlantı, yıpranmış bir conta hidroliğin eksilmesine neden olan mekanik sorunlardır. Direksiyon kutusundaki dişlilerin zarar görmemesi için bir an önce tamir ettirilmelidir.
- Hidroliğin Köpürmesi: Hidrolik yağının renginde değişme veya köpürme fark edilirse değişme zamanı gelmiş demektir. Yani yağın renginin değişmesi; sisteme su girdiğinin, yağın köpürmesi; direksiyon sisteminde hava biriktiğinin işaretidir.
Direksiyon Kutusunda Yağ Kaçağı Ne Anlama Gelir?
Kutunun yağ kaçırmasının birçok sebebi vardır. Kutunun suya maruz kalması, keçe ve contalarda oluşan yıpranmalar, tekerlerden alınan hasarlar veya aracın hor kullanılması başlıca sebeplerdendir. Direksiyon kutusu sökülmeden arızanın gerçek sebebini anlamak çok zordur. Örneğin; sürtünmeleri önlemek için kullanılan keçelerin yıpranması birden fazla nedene bağlıdır. Soğuk havalarda araç ilk çalıştığında yağ motorun içinde rahatça dolaşamayacağından saniyelik yağsız yağlama görülür. Dolayısıyla araç sahipleri de bunun önüne geçmek için motor yağı katkı maddesi kullanmaktadırlar. Ancak bu katkı maddeleri verim sağlamayacağı gibi direksiyon kutusunda birikerek daha fazla sürtünme ve aşınmaya sebep olacaktır. Ayrıca aracın yağsız kalmasına sebep olan yağ kaçağı farklı hasarlara da neden olabilir. Direksiyon pompasının bozulması bunlardandır. Yağsız kalan pompanın değişmesi gerekmektedir.
Direksiyon Kutusunda Yağ Kaçağı Nasıl Anlaşılır?
di
Direksiyon kutusunda yağ kaçağının anlamanın bazı yöntemleri vardır. Sürücülerin rahatlıkla anlayabileceği yağ kaçağı, ilk gözle kontrol ediliyor. Direksiyon pompasından geçerek yere sızan yağın geldiği nokta kolaylıkla tespit edilebiliyor. Ayrıca bir diğer yöntemde direksiyon hareket ettikçe hissedilen ağırlaşması. Bu ağırlaşmanın birçok sebebi olması yanında genel sebebi yağ kaçağı diyebiliriz. Bir başka yöntem ise, direksiyonu hareket ettirdikçe çıkan sesler. Direksiyonu sağ-sol yaptığımızda bir ses duyuyorsanız yağ kaçağı var diyebiliriz.
Direksiyon Kutusunda Yağ Kaçağı Varsa Ne Yapmak Gerekir?
Direksiyon kutusundaki arıza tamir ile düzelir boyuttaysa ilk önce tamiri düşünebilirsiniz. Yağ kaçağının nedenini anlamak için ilk yapılan işlem mekanizmanın komple yerinden sökülmesidir. Sızdırmaz tamir takımlarının ve dişlilerin kontrolleri yapılmalıdır. Ancak bu iki unsurun dışında hayati bir sorun varsa direksiyon kutusu değiştirilmelidir. Yağ kaçağından dolayı oluşan yağ eksikliği, aracın bazı bölgelerinde hasara neden olur. Yağ kaçağına neden olan sebeplerin önceden tespiti ve tamiri bu sorunların çıkmasına engel olur.
Direksiyon Kutusu Değişimi
Aracı istediğimiz yöne rahatça çevirmemizi sağlayan direksiyon, farklı parçaların bir arada çalıştığı sistemdir. Bu sistemde; direksiyon simidi, direksiyon kutusu, rot başı gibi belli başlı parçalar var. Direksiyon kutusu önemli parçalardan olup arıza yaptığında ya tamir ettirmeli ya da değiştirmelisiniz. Söz konusu parça, pahalı bir parçadır. Öncelikle değişimi değil tamir yolunu deneyebilirsiniz. Eğer tamiri mümkün değilse direksiyon kutusu değişimi yapmanız gerekiyor. Bu parçanın değişimi zor bir işlem diyebiliriz. Fiyatı diğer işlemlere göre biraz daha pahalı. Direksiyon kutusu değişim işlemleri için oto servisleri tercih etmenizi öneririz. Değişim esnasında kullanılan parçaların orijinal ve araçla uyumlu olmasına dikkat etmeyi unutmayın.
Direksiyon kutusu, motorlu araçların en önemli parçalarından biridir. Dolayısıyla değişimi maliyetli ve zahmetli olan bu parçanın arızası, araç sahiplerini endişelendirir. Ayrıca direksiyon kutusu değişmiş araçların ikinci el pazarında da değeri düşebiliyor. Tüm bu sebeplerle aracın böyle önemli parçalarına iyi bakmak, periyodik bakımları ve oto check-up’ları ihmal etmemek gerekir.
Bakımları tam bir kiralık araç mı arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Add comment