Dikili gezisi nasıl olmalı? Dikili’de ne yenir? Dikili’nin nesi meşhur? Dikili plajları nasıl? Dikili’de gezilecek yerler nereleri..
Dikili Gezi Rehberi
İzmir il merkezine 120 kilometre kadar uzaklıkta bulunan, Türkiye’nin Ege Bölgesi’ndeki İzmir şehrinin bir ilçesidir Dikili. Yaklaşık kırk bin kişilik bir nüfusu olan ilçe Ege Denizi kıyısında bulunuyor. İlçe, binlerce yıl öncesine uzanan tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor.
İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Dikili’ye Nasıl Ulaşılır?
İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Dikili arası yaklaşık 120 kilometre. Havalimanından ilçeye ulaşmak için pek çok farklı ulaşım imkanı tercih edilebiliyor. Yol bu denli uzun olduğundan ve yolculuk sırasında farklı ulaşım hizmetlerinden yararlanmak gerekebildiğinden, yolculuğun nispeten uzun, yani birkaç saat sürebileceğini de belirtelim.
Bu uzun yolculuğun daha konforlu geçmesini istiyorsanız, farklı şirketlerden özel araç tahsis edebilirsiniz.
Dikili’nin Nesi Meşhur?
Dikili’nin kumsalı meşhur. Ayrıca, Ege Bölgesi’nde pek çok yerde olduğu gibi, yeşilin, doğal güzelliklerin tarihi, kültürel zenginlikle birleştiği bir yer olan Dikili, kültürel turizm açısından da oldukça ünlü denebilir. Ek olarak, Dikili’nin kaplıcaları ve diğer termal kaynakları da meşhurdur.
Dikili’de Ne Yenir?
Dikili, İzmir ve genel olarak Ege Bölgesi’nin oldukça meşhur yöresel lezzetlerine katkı yapan bir ilçe. Bölgede nam salmış yerel tatlardan birkaçını sayacak olursak; keşkek, çığırtma, izmir pilavı, dibile, ege çöreği, halka lokma, sacda ot böreği ve topalak gibi birbirinden lezzetli tatlar sayılabilir.
Dikili’de Gezilecek Yerler Nereler?
Dikili doğa turizmi, termal kaynaklar, kaplıcalar ve saire açısından oldukça zengin olmasının yanı sıra, altı ila yedi bin yıl öncesine değin uzanan tarihiyle de kültür turizmi için öneme sahip.
Bu noktaların başında Bergama – Dikili arası karayolunda Dikili yol ayrımı yakınlarında bulunan ve tarihi M.Ö. 1200’lere kadar dayandırılabilen Aterneus Kalesi geliyor. Onun ardından Çandarlı Körfezi’nin kuzeyinde bulunan Çandarlı isimli yerleşim yeri geliyor. Buranın tarihi ise M.Ö. 5 ve 6. yüzyıllara değin izlenebiliyor. Ayrıca 13. yüz yılda yapılan ve ülkemizin en az zarar görmüş kalelerinden biri olan Çandarlı Kalesi de burada bulunduğundan, kültür turizmi ile ilgilenenler onu da ziyaret etmek isteyebilir.
Bunların yanı sıra Dikili doğa turizmi için de oldukça cazip. Nebiler Köyü’nde bulunan Nebiler Şelalesi ve Dikili Atatürk Botanik Bahçesi gezilecek noktalar arasında.
Dikili’de Ne Yapılır?
Dikili, şimdiye kadar anlattığımız üzre yaz aylarında deniz – kum – güneş tatili yapmak isteyenlere de, mağaralar, şelaleler gezerek doğal güzelliklerin tadını çıkarmak isteyenlere de, tarihi dokuyla temasta bulunarak kültür turizmi tercih edenlere de hitap eden bir yer. Dolayısıyla Dikili’ni bu cazip imkanlarından faydalanılabileceği gibi yörenin kendine has lezzetlerinden, kendine has kaplıcalarından ve saire de yararlanmak mümkün.
Dikili Hakkında Bilgiler
Dikili, ekonomisi tarıma ve turizme dayanan, İzmir’in sahil ilçelerinden biri. Doğa ve kültür turizminin yanı sıra Dikili Limanı da yerel halk için önemli bir geçim kaynağı.
Yorum ekle