Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Yaşam > Didim Tatili İçin İpuçları

Didim Tatili İçin İpuçları

Didim tatili için ipuçlarımız var: Didim’de denize girilecek yerler, Didim’de ne yenir ve Didim yazlık kültürü üzerine bir yazı oldu…

Didim Tatili İçin İpuçları

Aydın’ın şirin bir ilçesi olan Didim, turizm açısından özellikle yazlıkçı turizmi açısından en önemli merkezlerden biridir. Akdeniz ikliminden ötürü sadece yaz aylarında değil bahar ve kış aylarında da seyahat edilebilecek ve tatil yapılabilecek bir bölgedir.

İlçedeki ilk yerleşim izleri M.Ö 8000’lere kadar uzanmaktadır. 1071 Malazgirt Savaşı’nda sonra Karia sınırları içinde yer alan bölgeye Türkler hâkim olmuştur. 1413 yılında Osmanlı Devleti’nin egemenliğine giren Didim bölgesi 14. Yüzyılda meydana gelen deprem sonrası büyük ölçüde hasar görmüş ve uzun yıllar Rum köyü olarak kalmıştır. 1967 yılına kadar köy olarak kalan bölge turizmin artmasıyla Yenihisar adı ile ilçe olmuştur. 1999 yılında kökü Didymaion’dan gelen Yenihisar ilçesinin ismi Didim olarak değiştirilmiştir.

Didim’e Nasıl Gidilir?

Kara yolu ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

İstanbul’dan Didim’e 614 kilometre,

Ankara’dan Didim’e 688 kilometre,

İzmir’den Didim’e 160 kilometre,

Muğla’dan Didim’e 130 kilometre yol sürer.

Otobüs yolculuğunu tercih etmek isterseniz yaz sezonu boyunca rahatlıkla sefer bulabilirsiniz. Aydın’a doğrudan uçuş yapılamadığı için en yakınında ki iki havalimanını kullanabilirsiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nı kullanarak İzmir’e varıp yolunuza otobüs ile ya da İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama alternatifleri ile devam edebilirsiniz.  Diğer yandan Muğla Dalaman Havalimanı’nı kullanarak Dalaman’a varıp yolunuza yine otobüs ile veya Dalaman Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile devam edebilirsiniz.

Didim’e Ne Zaman Gidilir?

Didim, konumundan dolayı Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bir bölgedir. Ilıman ve sıcak bir iklime sahip olan Akdeniz iklimi ise kış aylarında ılık ve yağışlı, yaz aylarında ise sıcak ve kuraktır. Didim’de en kurak geçen ay Temmuz iken, en soğuk geçen ay ocaktır. İklimi sayesinde Didim’de yaz sezonu erken açılıp geç kapanır. Bu sayede nisan ayından kasım ayına kadar tatil keyfi yapmak mümkündür. Sadece yaz aylarında değil bahar aylarında da Didim’e tatil yapmak için gidebilirsiniz.

Didim’de Nerede Kalınır?

Konaklama seçeneği oldukça bol olan Didim’de, nasıl bir konaklama tercih edeceğinize göre seçenekler değişiyor. Beş ya da dört yıldızlı otel tercih etmek isteyenlere de bütçeyi aşmayıp butik otel arayanlara da seçenek sunuyor Didim. Konaklamak için en çok tercih edilen mevkiiler arasında Altınkum yer almaktadır. Mavi bayraklı plajıyla tatilcilerin gözde plajlarındandır. Kafa dinlemek için kalabalıktan uzak bir yer arıyorsanız Akbük sakinliğiyle tercih edilen plajlardandır.

Didim’de Gezilecek Yerler

Yaz ayları turist sayısıyla nüfusu 4 katına çıkan Didim, kültürel anlamda da doğal güzellikleriyle de yeterince dolu bir tatil beldesi. Didim’e kadar gitmişken gezilmesi gereken yerleri görüp dönmekte fayda var. Didim’e gidip de mutlaka görülmesi gereken yerler;

Didim Apollon Tapınağı

Listemizin başında bulunan Apollon Tapınağı geziye başlamak için en güzel seçenekler arasında. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için başvuruların yapıldığı Apollon Tapınağı Antik Yunan ve Roma döneminden günümüze kalan önemli bir yapıdır. Dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olma özelliğini taşır. Artemis Tapınağı’na kutsal bir yol ile bağlı olduğuna inanılan tapınak Didim’de en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelir.

Didim Milet Tiyatrosu

Helen Roma dönemi yapılarından biri olan Milet Tiyatrosu, 150 metre uzunluğunda, Roma İmparatoru Marcus Avrelius tarafından yaptırılmıştır. Tiyatronun en ön sıraları dönemin rahipleri ve devlet yöneticilerine ayrılırken halka açık toplantıların yapıldığı bir yer olarak öne çıkmaktadır. Helenistik dönemde kapasitesi 5.000’lerdeyken Roma döneminde genişletilerek 15 binin üzerine çıkartılmıştır. Nisan-Ekim tarihleri arasında ziyarete açıktır. Giriş ücreti 10 tl civarındadır. Müzekart sahipleri ücretsiz giriş yapabilirler.

Didim Akbük Koyu

Didim Akbük KoyuDoğal bir liman olan Akbük Koyu, yelken ve su kayağı gibi spor dalları için uygunken aynı zamanda balıkçılık yapmak içinde çok uygun. Aynı zamanda doğanın içinde kamp kurmak isteyen kamp severler için ve yatçıların ortak buluşma noktasıdır Akbük Koyu. İster yemyeşil Akbük ormanlarında trekking yapın ister masmavi sularında serinleyin. Akbük Koyu içerisinde bulunan ve 100 metre yürüme mesafesinde olan Saplı Ada ve Kömür Adası’nı da Akbük’e uğramışken gezinize ekleyebilirsiniz.

Prienne Antik KentiPrienne Antik Kenti

Büyük Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlar ile içeride kalmış bir antik yerleşim yeridir. Basamaklarla çıkılan kalıntılar sayesinde tapınak günümüzde de tüm görkemiyle görülebiliyor. Samson Dağı eteklerinde bulunan Priene, Didim’e yakın antik kentlerden biridir. Demeter Tapınağı, Athena Tapınağı, Zeus Tapınağı, Yukarı Gymnasion, aşağı Gymnasion, Bouleuterion, Agora, Büyük İskender’in Evi, Nekrapol ve konut alanları antik kentin önemli yapılarındandır.

 

Yorum ekle