Deprem anında araba kullanırken yapılması gerekenler neler? Deprem sırasında araç kullanırken ne yapılmalı? Depremde otomobil kullanıyorsanız neler yapabilirsiniz? Araç kullanırken deprem olduysa nelere dikkat edilmeli? İşte tüm bu soruların cevabını Yolcu360 ekibi olarak sizler için derledik.
Deprem Anında Araba Kullanırken Ne Yapılmalı?
Bilindiği üzere Türkiye bir deprem ülkesi. Dolayısıyla, ülkece deprem konusunda çok hassas ve dikkatli olmamız gerekiyor. Ülke olarak birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olan bir dönemden geçiyoruz. Hayatın ve doğa koşullarının gerçekleriyle yüzleşirken artık bu konuda daha çok bilinçli ve dikkatli olmamız gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyoruz.
Deprem çantası hazırlama rehberi ve deprem toplanma alanları yazılarımızdan sonra deprem konusunda dikkat etmemiz gereken başka bir hususa daha değindik. Deprem esnasında araç kullanıyorsak ne yapmalıyız? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Türkiye bir deprem ülkesi. Bu yüzden her türlü duruma hazırlıklı olmak zorundayız. Evet, bakalım depremde arabada ise neler yapabiliriz?
- Öncelikle sakin olun. Panik yaparsanız hatada yapabilirsiniz. Bu yüzden sakin olmanız gerektiğini kendinize sürekli hatırlatın.
- Araba kullanırken deprem olduğunu fark ettiğiniz an aracı yavaş bir şekilde sağa yanaştırın. Kontak anahtarınızı yerinde bırakarak otomobilden çıkın. Otomobilinizi köprü altlarına, ağaç ve direk yanlarına park etmekten kaçının. Köprülerde yıkılabilir. Aracı bırakıp yakınlarda görebildiğiniz açık bir alana gidin.
- Aracınız ile deprem esnasında otoyolda iseniz, tır ve kamyon gibi büyük araçlardan uzak durun. Tünel giriş ve çıkış yakınlarına arabanızı park etmeyiniz. Deprem esnasında tünelin çökme tehlikesi olabileceğini unutmayın. Eğer tünel içerisindeyseniz aracın hemen dibine çöküp ellerinizle başınızı koruyun. Araç içerisinde kesinlikle durmayın. Araç ezilse de sizi koruyabilir. Ancak aracın içerisinde kalırsanız kendinizi tehlikeye atabilirsiniz.
- Araba içerisinde de deprem çantası bulundurmalısınız. Battaniye, çadır, fener, düdük, pil, konserve, yara bandı, makas, gazlı bez, batikon ve cep radyosu gibi eşyaları bu çantanın içerisinde bulundurmaya özen gösterin.
Add comment