Yolcu360 Blog
deprem-toplanma-alani
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > En Yakın Deprem Toplanma Alanı: Deprem Toplanma Alanları Nasıl Öğrenilir?

En Yakın Deprem Toplanma Alanı: Deprem Toplanma Alanları Nasıl Öğrenilir?

Acil toplanma veya deprem toplanma alanları nasıl öğrenilir? İl il deprem toplanma alanları sorgulaması nasıl yapılır? Acil Durum Toplanma alanları neye göre belirlenir ve nerelerde olur? Deprem sonrası bilmeniz gereken her şey burada!

Deprem Toplanma Alanları Nasıl Öğrenilir?

Olası bir afet sonrasında toplanmaya uygun alanlar şehirlerce belirlenmiştir. Deprem toplanma alanları veya acil toplanma alanları özellikle deprem ülkesi olmamız sebebiyle herkesin bilmesi gereken alanlardır. Deprem toplanma alanları ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlar E-devlet üzerinden il, ilçe ve mahalle bilgilerini girerek sorgulama yapabilir. (https://www.turkiye.gov.tr) giriş yaparak “Acil Toplanma Alanı Sorgulama” başlığından bulunduğunuz il ve ilçedeki en uygun toplanma alanları bilgilerine ulaşabilirsiniz. Sırasıyla;

  1. E-Devlet ‘e T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın,
  2. Arama çubuğuna Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları veya deprem toplanma alanları yazın,
  3. Bulunduğunuz il, ilçe ve mahalle bilgilerini açılan ekranda bu alanları görebilirsiniz.
  4. Alanı önceden giderek mutlaka görün ve bu alanlara gidiş için alternatif rotalar bulun,
  5. Çocuklarınıza ve tüm aile bireylerine bu alanları mutlaka paylaşın. Bu alanlarda bulunan tabela üzerindeki karekodu okutarak da paylaşabilirsiniz.

Deprem toplanma alanları / Acil toplanma alanları nerelerde olur?

Olası afet gibi acil durumlarda ve depremde gidilecek toplanma alanları ilgili belediyelerce seçilmektedir. Peki deprem toplanma alanları nerelerde olur? Sırasıyla şu şekildedir;

  • Temel ihtiyaçlara yakın, 
  • Yapısal olmayan tehlikelerden uzak, 
  • İkincil tehlikelerden uzak, 
  • Engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun, 
  • Ulaşılabilir ve tahliye edilmesi kolay, 

Deprem toplanma alanları neye göre belirleniyor?

Afet ve acil durum toplanma alanları belirlenirken belli kriterler uygulanır. Bölgenin nüfus yoğunluğuna ve ulaşım kolaylığı başta olmak üzere acil toplanma alanları kriterleri şu şekildedir;

  • Nüfus yoğunluğu, 
  • Ulaşılabilirlik ve tahliye kolaylığı, 
  • Mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygunluğu, 
  • Yangın, su taşkını, tsunami, altyapı ve benzerleri gibi ikincil tehlikeler ile deniz, akarsu kenarları, sıvılaşmadan etkilenmeyecek ve fay hatlarından uzak alanlar olması, 
  • Mümkün olduğunca engebesiz düz araziler olması, 
  • Konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmemesi, 
  • Elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakınlığı gibi, seçim kriterlerine dikkat edilerek ve mümkün olduğunca kamuya ait uygun yerler seçilerek belirlenmektedir.

Kaynak: www.afad.gov.tr

İstanbul Deprem Toplanma Alanları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi beklenen İstanbul depremine yönelik; İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, bu kapsamda sürdürdüğü çalışmalarda 39 ilçenin Toplanma ve Geçici Barınma Alanlarını belirledi. Belirlenen Toplanma Alanları ve Geçici Barınma Alanları tespit edilerek http://sehirharitasi.ibb.gov.tr adresine işaretlenmiştir. Linkteki haritaya tıklayarak bu alanları görebilir veya e-devlet üzerinden ilçe ve mahalle seçimi ile ikamet ettiğiniz yerdeki acil toplanma alanlarını görebilirsiniz. Haritada dikkat etmeniz gereken; Toplanma Alanları yeşil, Kapalı Geçici Barınma Alanları mavi ve  Açık Geçici Barınma Alanları turuncu renkle işaretlendi.

İzmir Deprem Toplanma Alanları

İzmir deprem toplanma alanları da yine e-devlet üzerinden bulunduğunuz ilçe ve mahalleyi seçerek ulaşabilir veya AFAD’ın İzmir toplanma alanları için oluşturduğu ilçe ilçe listeye AFAD’ın hazırladığı bu bağlantı üzerinden de ulaşabilirsiniz. Bulunduğunuz ilçeyi sayfada bularak yanındaki indir butonundan o semte ait deprem toplanma alanlarına ulaşabilirsiniz. Excell şeklinde telefonunuza veya bilgisayarınıza indirdiğiniz tablo üzerinden tüm toplanma alanlarına ulaşabilirsiniz.  

Diğer tüm illerin acil toplanma alanlarını da E-devlet’in bu bağlantısı üzerinden gerekli bilgileri girerek görüntüleyebilirsiniz.

Deprem Çantası Hazırlama Rehberi için tıklayın

4 yorum