Yolcu360 Blog

Carroll Shelby Kimdir?

Otomotiv dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Carroll Shelby Kimdir? Carroll Shelby biyografisi için okumaya devam edin…

Carroll Shelby Kimdir?

Carroll Shelby Amerikalı bir otomotiv tasarımcısı, yarış pilotu ve girişimcidir. 1962’den itibaren Amerika ve İngiltere’de üretilen AC Cobra, veya Amerika Birleşik Devletleri’nde bilindiği ismiyle Shelby Cobra ve Ford Mustang, ki daha sonraları bu araç da Shelby Mustang olarak anılmıştır, ile etkileşimi dolayısıyla çok ünlenmiştir. 

Carroll Shelby Hakkında

Carroll Shelby, 11 Ocak 1923’te Leesburg, Texas’ta doğdu. Daha lisedeyken sürüş becerileri ile ön plana çıkan Carroll Shelby’nin pilotluk eğitimi ve hayatı 1941 yılında, o ordudayken başlamıştı. 1940 ylında liseden mezun olmuş ve Georgie Teknoloji Okulu, Havacılık Mühendisliği bölümünü kazanmış olsa da İkinci Dünya Savaşı dolayısıyla okula gitmemiş, orduya katılmıştır. Orduda uçuş eğitmeni ve test pilotu olarak görev yapan Shelby çavuş pilot rütbesiyle tezkere almıştır. 

Yarışçılığa bir amatör olarak başlayan Carroll Shelby, daha sonraları, 1956’da katıldığı bir yarışta, kullandığı Ferrari 375 GP ile 10:21.8 saniyelik bir rekora imza atacak şekilde ilerlemiştir. 1958-1959 bandında Formula 1’de yarışmıştır. Bu süreçte 8 dünya şampiyonasına ve birkaç şampiyona dışı yarışa katılmıştır. 

 

Yarışçılık kariyeri, 1959’da 24 Hours of Le Mans’ yarışını, İngiliz yarışçı Roy Salvadori ile beraber sürdükleri Aston Martin DBR1’la kazandıklarında zirveye ulaşmıştı. Bu yarıştan sonra yarışçılığı sağlık sorunları sebebiyle bırakmıştır. 

Yarışçılık Sonrasında Carroll Shelby

1959’daki zaferinin ardından, sağlık sorunları sebebiyle yarışçılığı bırakan Carroll Shelby, onu 60’ların en iyi spor araba üreticilerinden biri yapacak olan bazı atılımlarda bulundu. Bunlardan başlıcası, Los Angeles civarında açtığı bir sürüş okuluydu. Diğeri ise Shelby-American performans araçları ve ekipmanları üretim şirketini kurmasıydı. Shelby bu şirkette geliştirdiği ürünlerde ilk olarak, Ferrari GT serisinin yarışçılıktaki baskınlığını kırmayı hedefledi. Bunu yapmasında, biraz da zamanında bir Ferrari pilotu olarak yarışmak istemesi ve bunun Ferrari tarafından reddedilmesi yattığı da söylenir. Bu bağlamdaki uğraşlar, Shelby ile işbirliği yapmaktan çekinmeyen Ford’un da katılımıyla AC Cobra nın ortaya çıkmasıyla sonuçlandı. 

Shelby-American Ford ortaklığı 60’ların sonuna değin aktif şekilde devam ettiyse de, daha sonraları Shelby, ortaklığının Dodge ve Oldsmobile gibi Amerika’nın ünlü otomotiv markalarıyla devam ettirdi. Shelby’nin Dodge ile çalışmaya başlaması ise, daha önceleri onun Ford’la beraber çalışmasına ön ayak olmuş olan ve o sıralarda Chrysler’da bulunan Lee Iacocca’nın ricası neticesinde olmuştur. Shelby ve Dodge işbirliği de aktif olarak 1996’ya değin sürmüştür.

2004 yılı itibariyle Shelby’nin Ford’la ortak projelerine devam ettiğini görüyoruz. 2004 senesinde, 60’ların Cobra’sına yapılan birkaç modern dokunuş ile dizayn edilmiş yeni bir Ford Shelby Cobra’nın ortaya çıkışı ve eleştirmenlerden oldukça iyi yorumlar alması, Ford ve Shelby işbirliğinin halen verimli olduğunun bir göstergesi. 

Carroll Shelby Niçin Otomotiv Sektörünün Önemli Bir İsmidir?

Carroll Shelby, yarışçılığı bırakıp da performans araçları ve bu araçların parçalarını üretmeye başladığından bu yana, sektörün en göze çarpan ve en çok dikkat çeken tasarım, ürün ve başarılarından bazılarını ortaya koymuştur. 

Kişisel Yaşamı ve Vefatı

Carroll Shelby 89 yıllık yaşamı boyunca toplamda 7 kez evlenmiş ve 6 kez boşanmıştır. İsveçli eşi Lena Dahl 1997’de bir trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Amerikan otomotiv sektörünün, performans araçlarının ve yarışçılığın efsane isimlerinden Carroll Shelby, yıllardır mustarip olduğu kalp rahatsızlıkları dolaysıyla 10 Mayıs 2012 yılında hayata gözlerini yummuştur. 

Yorum ekle