Yolcu360 Blog

Carlos Ghosn Japonya’dan Kaçtı!

Dünyanın en büyük otomobil üreticisini yaratan Carlos Ghosn, 19 Kasım’da Japonya’da tutuklanmıştı. Tutuklama, otomobil endüstrisinin en güçlü yöneticilerinden biri olarak kabul edilen bir adam için göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir düşüştü. Aynı zamanda tutuklama; küresel bir ticaret savaşından, elektrikli arabalara geçişten ve geleneksel olmayan otomobil üreticilerinin rekabetinden kaynaklanan zorluklarla karşı karşıya olan bir endüstri için tehlikeli bir sarsıntıya sebep oldu. Peki, Carlos Ghosn neden Japonya’dan kaçtı? Carlos Ghosn neden kaçtı? Carlos Ghosn nerede? Carlos Ghosn nasıl kaçtı? Carlos Ghosn suçu nedir? İşte bu soruların cevabı Yolcu360 ekibi tarafından Carlos Ghosn Japonya’dan kaçtı başlığı altında verildi.

Carlos Ghosn Japonya’dan Kaçtı!

Renault-Nissan-Mitsubishi İttifakının eski patronu, hayatının geri kalanını özgür bir insan olarak yaşayacağı veya hapishanede öleceği anlamına geleceğini bildiği bir şey yaptı. Yaklaşık 80 milyon sterlinlik mali suiistimal suçlamalarıyla ev hapsinde olmasına rağmen, gece yarısı özel bir jetle Japonya’dan kaçtı.

Nissan’ı, İngiltere’nin en büyük otomobil fabrikasını inşa eden bir dünya şampiyonuna dönüştüren Ghosn, Kasım 2018’de tutuklanmıştı. Tutuklanma nedeni ise on milyonlarca sterlin gelirini eksik bildirmekle suçlanmasıydı. Fakar Ghosn, suçlamaları reddediyor. Tokyo’da bir dondurucu hücrede 130 gün hücre hapsinde tutulduktan sonra ev hapsinde tutulmuş. Ancak geçen Aralık ayında, 66 yaşındaki Carlos Ghosn, özel jetle İstanbul’a ve oradan da Beyrut’a kaçmış.

Kaçış nedenini ise şu şekilde ifade etmiş ”Suçlu bulunsam 15 yıla kadar hapisle karşı karşıya kalacaktım. Bir seçim yapmam gerekiyordu: adaletsizlikle dolu sefil bir hayat mı yaşayacaktım yoksa bir risk mi alacaktım?”

Yapılan açıklamalarda Ghosn, suçlamaların Nissan yöneticileri tarafından potansiyel olarak Renault ile tam bir birleşmeye girmesini engellemek için yapıldığını iddia etti.

Nissan ise Ghosn’un kaçma kararını “son derece üzücü” bulduğunu söyledi. Ayrıca firma şöyle bir açıklama yaptı:

Nissan, sağlam ve kapsamlı bir iç soruşturma yoluyla Ghosn tarafından çok sayıda suistimal eylemini keşfetti. Şirket, yönetici olarak hizmet vermeye uygun olmadığına karar verdi ve onu tüm ofislerden uzaklaştırdı. Dahili soruşturmada, Ghosn’un tazminatının yanlış beyan edilmesi ve kişisel menfaati için şirketin varlıklarının zimmetine el konulması da dahil olmak üzere çeşitli suistimal eylemlerine dair tartışılmaz kanıtlar bulundu.”

Nissan, Japonya’da suçlanmanın yanı sıra, Ghosn’un davranışının ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından da hileli olarak belirlendiğini ifade etti. Buna ek olarak, kendisinin de Fransız makamları tarafından soruşturulmakta olduğunu belirttiler ve Nissan’ın yargı ve düzenleyici makamlarla işbirliğine devam edeceği söylendi.

Nissan Juke 2020 Özellikleri ve Fiyatı için tıklayınız.

Carlos Ghosn Kimdir?

Carlos Ghosn, 64 yaşındaki multimilyoner Renault’nun eski başkanı ve aynı zamanda Nissan’ın CEO’suydu. 1999’da Renault ve Nissan’ın stratejik bir ittifak kurdurması ve Nissan’ı yeniden canlandırması ile tanınır.

Aynı zamanda Ghosn; Fransa, Lübnan ve Brezilya pasaportuna sahip.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle