Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Büyük Patlama Teorisi (Big Bang) Nedir?

Büyük Patlama Teorisi (Big Bang) Nedir?

Büyük Patlama Teorisi (Big Bang Theory), evrene dair merak ettiğimiz pek çok soruya cevap veriyor. Gelin sırlarla dolu bu kapıyı birlikte aralayalım.

Büyük Patlama (Big Bang)

Dünyanın var oluş sebebi her çağda merak edilmiştir. Bizden önce hayat var mıydı? Dünyada yaşam nasıl meydana geldi? Tüm bu sorular her dönemde akılları kurcalamıştır. 

Antik Çağlardan 1920’li yıllara kadar bilim insanları Dünyanın oluşumuna dair mantıklı bir cevap aradı. 1920 yıllarına gelindiğinde ise nihayet iki bilim insanı “Big Bang Theory”sini ortaya attı. 

Peki bu teorinin içeriği neydi? Big Bang evrenin oluşumunu açıklamada yeterli miydi? Biraz yakından inceleyelim. 

Büyük Patlama Teorisi Nedir?

buyuk-patlama-2

Büyük Patlama Teorisi yani Big Bang Theory, evrenin geçmişine dair pek çok sırrı gözler önüne seriyor. Günümüzde de halen geçerliliğini koruyan teorilerden biridir. 

Big Bang Teorisi’ne göre ilk zamanlar küçük bir parça olan evren zamanla büyüyerek genişlemiş. Hatta o kadar küçükmüş ki fındık büyüklüğünde bile değilmiş. Her geçen sürede biraz daha genişleyerek büyümeye başlamış. Genişlemenin etkisi ile gaz sıkışmaları meydana gelmeye başlamış. Bu sıkışmalar adeta bir toz bulutu görünümünü almış. Şimdilerde uzay boşluğu olarak adlandırdığımız bu görüntü aslında sıkışan gaz atomlarının bir araya gelmesi sonucu oluşmuştur. 

Evrenin yaklaşık 380.000 yıl genişlemesi devam etmiş. tüm bu geçen süreç içerisinde biriken gazlar büyük bir patlamaya sebep olmuş. Big Bang olarak adlandırdığımız bu patlama sonucu ise gezegenler ve yıldızlar meydana gelmiş. Yani evren dediğimiz bütün ortaya çıkmış. 

Büyük Patlama Teorisi Kimin?

Elbette evrenin varlığını, geçmişini açıklamak adına pek çok teori üretiliyor. Fakat çoğu zaman bu teoriler kanıtlanamadığı için önemini yitiriyor. İçlerinden halen geçerliliğini koruyan Big Bang Teorisi ise başarıyla adından söz ettiriyor. 

Peki Big Bang Teorisi kimin? Evrenin sırrına ulaşan şanslı kişiler kimler? 1920 yılında Rus fizikçi aynı zamanda matematikçi olan Alexander Friedmann ve Belçikalı astronom yine aynı zamanda matematikçi olan Georges Lemaitre bu teoriyi ortaya atıyor. Fakat o zamanlar teorinin adı henüz “İlk Atom Hipotezi”ydi. 

Büyük Patlama Öncesi

Aslına bakarsanız Büyük Patlama öncesi diye bir şey yoktur. Daha doğrusu olmayan bir kavramdan bahsetmek mümkün değildir. Çünkü uzayda zaman algısı, bizim alışık olduğumuz zaman diliminden çok farklı işlemektedir.

Bir cismin kütlesi ve hızı o cismin zaman algısını oluşturmaktadır. Fakat Büyük Patlama sırasında kozmostaki tüm malzemeler tek bir odak noktasında sıkıştığı için zaman algısından söz edebilmemiz imkansızlaşır. Bilinen fizik kurallarının oldukça dışında gerçekleşen Big Bang, zamanı hesaplamayı mümkün olmayan bir hale sokar. Çünkü fizik kuralları Büyük Patlama anı yaklaştıkça değişmekte ve hesaplanamaz bir hal almaktadır. 

Bu sebeple Büyük Patlama öncesini sorgulamak anlamsızdır. Bu durum tıpkı doğmadan önce nerede olduğunuzu sorgulamak kadar imkansızdır. 😀

Evren Oluşumu Tamamlandı Mı?

buyuk-patlama-1.jpg

Bilim, evreni de bir canlı olarak düşünüyor. Nasıl ki insanlar doğar, büyür ve ölür; evren de tıpkı bu şekilde bazı evrelerden geçiyor. Bu yüzden “Evren oluşumu tamamladı.” ifadesi yanlış bir yaklaşım olur. 

Büyük Patlama sonucu evrenin oluştuğunu biliyoruz. Peki ilerleyen yıllarda hatta yüzyıllarda evrenin geleceği ne olacak? Tekrar bir Big Bang yaşama olasılığı var mı? Aslında bu soruyu bilim insanları çok farklı bakış açıları ile ele alıyor. 

Bazı varsayımlar evrendeki madde yoğunluğunun belirli bir seviyeye geldikten sonra duracağı ve genişlemenin duracağı yönünde. Fakat evrenin giderek küçülmeye ve daha yoğun, daha sıcak bir hal almaya başlayacağı düşünülüyor. 

Bunun yanı sıra yeterli madde yoğunluğuna sahip olmayan evrenin genişlemesinin giderek yavaşlayacağı ama hiçbir zaman durmayacağı da diğer varsayım arasında yer alıyor. Buna göre yeni yıldızlar oluşmayacağı, ölen yıldızlardan geriye beyaz cücelerin kalacağı düşünülüyor. 

Neuralink Nedir? Elon Musk Neyi Hedefliyor? yazımız için tıklayın.

Büyük Patlama Teorisi Hakkında

Büyük Patlama Teorisi pek çok bilim insanı tarafından başarılı kabul edilse de birtakım eksikleri mevcuttur. 

Evrenin başlangıcında var olduğu söylenen yoğunluk ve sıcaklık değerleri sonsuz tekillik, fiziksel olarak mümkün değildir. Aynı zamanda bilinen fizik yasaları evrenin oluşumu anını açıklamak için yeterli değildir. Evrenin ilk oluşum anlarına özel koşullar dikkate alınarak uygun bir kuantum kütleçekimi kuramının geliştirilmesi gerektiği düşünülüyor. Bu yüzden Big Bang Teorisi’ni yenilenmesi ve geliştirilmesi gereken bir teori olarak düşünebiliriz. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle