Yolcu360 Blog
Neuralink
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Neuralink Nedir? Elon Musk Neyi Hedefliyor?

Neuralink Nedir? Elon Musk Neyi Hedefliyor?

Teknolojinin yaratacağı çoğu yeniliğe birtakım tehlikeler de eşlik eder. Beynimize takılan bir çip ile bilgiye dair her şeyi kolayca elde edebileceğimiz bir teknolojiyle karşı karşıyayız: Neuralink. Bu sayede bilgisayar arayüzü ile etkileşim kurup cihazdan istenen çoğu şey beyne nakledilebilecek ve istediğimiz ve istenilen her şeyi bir anda beynimize yükleyebiliyor olacağız. Kolayca dil öğrenmekten tutun en karmaşık işlemleri dahi bu cihaz sayesinde halledebileceğiz. Bununla beraber yapmak istediğimiz tüm işlemleri hiçbir aracı olmaksızın, kiminle ne şekilde halletmek istiyorsak doğrudan onunla irtibat kurup halledebileceğiz. Hadi gelin bu ilginç teknolojiden bahsedelim.

Tesla’dan İnsansı Robot Atağı yazımız için tıklayın.

 

Neuralink Nedir?

Neuralink-1.jpg

Neuralink Tesla Motors ve SpaceX gibi hayal gücünün sınırlarını zorlayan projelerin mucidi Elon Musk’ın 2017 yılında San Francisco’da, beyne implante edilen çip ve elektrotlarla beyin-bilgisayar ara yüzleri geliştirmek amacıyla kurduğu, ticari kaygılar gütmeksizin 8 nörolog ile faaliyetlerini sürdürdüğü nöroteknoloji şirketidir.

Beyin çipi genellikle felçli ve Parkinson gibi hastalıkları olan insanların beynine yerleştirilen oldukça küçük yapılı, ufak bir cihazdır. Çip beynin yüzeyine yerleştirilir bu sayede beyin aktiviteleri takip edilir. Beynin sorunlu kısımları çip sayesinde tespit edilip onarılmaya çalışır. Bu onarım biyolojik yöntemlerle değil yani işlevini yerine getirmeyen nöronların onarımıyla ilgilenmez. Tam tersine kusurlu nöronların olduğu bölgelere ve beynin diğer bölgelerine elektrotlar yerleştirip bilgisayar ara yüzüne bağlamaya çalışır. Bu sistemi daha iyi anlamak için öncelikle beyin nasıl çalışır bunu incelememiz gerekir ki beynin aksaklık yaşadığı durumda nasıl bir müdahalede olduğunu anlayabilelim.

Beyin Nasıl Çalışır?

Her gün her saniye dış dünyadan beynimize, vücudumuzun belli noktaları aracılığıyla saniyede milyonlarca kez sinyal ve ileti gelir. Beyin bu sinyalleri, iletileri çeşitli yöntemlerle bağlantılandırarak algılamaya çalışır. Beyin, bu bağlantı ve algı süreçlerini nöronlar ile gerçekleştirir. Nöronlar aracılığıyla beyin alınan sinyalleri değerlendirir, ayrıştırır, hafızasında bulunan eski bilgilerle karşılaştırır ve bu şekilde nöronlar arası bağlantılar kurarak algılama işlemini gerçekleştirir. Vücudun beş duyu organı beynin topladığı dataları enformasyon ve ardından bilgi haline getirme sürecinde önemli rol oynar. Bu süreci daha teknik ve ayrıntılı bir dille anlatmak gerekirse kısaca şöyle anlatabiliriz.

Beynimizde 86 milyar tane nöron var. Nöronların temel işlevi bilgiyi alıp buna karşılık vermek, göndermektir. Nöronların birden fazla çeşidi, tipi olsa da en işlevsel üç çeşidi var. Bunlar; dentrite, soma ve axon’dur. Dentrite dıştan gelen mesajı -ya da buna sinyal de diyebiliriz- alır. Yalnızca bir sinyalin, bir uyarıcının olduğunu tespit eder. Bir hücre boyundaki soma alınan mesajın ne olduğunu tespit eder, algılar. Mesajın içeriği somada kavranır. Axon ise algılanan mesaja karşılık verir. Yani şöyle oldu; mesaj geldi, algılandı ve mesaja karşılık mesaj ile tepki verildi.

Beyne Giden Sinyaller

Axon ve dentrite aracılığıyla beyne sinyali alma ve sinyale uygun sinyal gönderme işleminde iki nöron arasındaki bağlantıyı synapsler kurar. Synapsler sayesinde nöronlar birbirleriyle iletişim kurar, bir bağ oluştururlar. Synapsesler arasındaki etkileşim de elektrik sinyalleri aracılığıyla gerçekleşir. Aksiyon potansiyelleri, synapsların nörotransmiterleri serbest bırakmasına neden olur. Bu küçük moleküller, dendritlerdeki reseptörlere bağlanır ve akımın nöronun zarından geçmesine neden olan kanalları açar. Bir nöron, uzay-zamansal synaptik girdinin ‘doğru’ kombinasyonunu aldığında, bir aksiyon potansiyeli başlatır. Beynin teknik olarak çalışma yapısı bu şekilde.

Neuralink’in beyne implantesi elektrotlar sayesinde gerçekleşiyor. Elektrotlar beyindeki elektrik sistemleri takip edilerek beynin birçok yerine iliştiriliyor. Buradaki amaç nöronlardaki aksiyon potansiyellerini tespit edebilmek. Nöronların takip edilmesi, incelenmesi, hücreler ve dış etmenler tarafından yansıtılan bilginin deşifre edilmesine izin veriyor. Çünkü nöronlar gördüklerimizden hissettiklerimize kadar her şeye dair bilgi taşır. Ve bu bilgi haznesine ulaşabilmek için beyni ciddi anlamda incelemek gerekiyor. Neuralink’in yaptığı da bu; nöronlar arasındaki bağlantıyı çözerek bu bağlantıyı çip vasıtasıyla yeniden kurup beynin dışına, bilgisayar ara yüzüne bağlamak.

Beyin ile Link Arasındaki Arayüz

Beyne implante edilen çip oldukça küçük ve hafif bir cihazdır. Çipe bağlı incecik ipler, kablolar var. Bunlar hem beyne yerleştirilecek çip ile hem de nöronlar ile bağlantı içinde. Çipe bağlı ipler, kablolar beynin hareket noktası olan her yerine takılıyor. Bu iplerde binlerce elektrot var. Bu sayede beyin ile link yani çip arasındaki bağlantı kuruluyor. 

Nöral sinyaller tarafından gelen uyarı ve aktarım süreci mühürlü, kapalı çipin beyne implante edilme süreciyle başlıyor. Beyin nöronlarına bizzat uyum içindeki elektrotlar nöral sinyalleri belirliyor. Belirlenen sinyaller ipler aracılığıyla çipe gidiyor ve bilgisayar ile bağlantı kuruluyor. Çip beyne insanlar tarafından değil sadece bu iş için geliştirilmiş robotlar ile takılıyor. Henüz insan beyninde denenmedi. Yine de nörocerrahi robot ile, ortaya çıkabilecek tüm risklerin en aza indirgeneceği düşünülüyor.

Telefonla Beyin Kontrolü

Oldukça teknik bir sistemle beynin tüm içeriğini bilgisayara aktaran bu çipler makinaya bağlı değiller. Beyne implante edildikten sonra bilgisayar ya da telefonla kontrol edilebiliyor. Telefonunuza indireceğiniz bir uygulama programı sayesinde beynin aktivitesini sağlayabiliyorsunuz. Çipin ne zaman aktif ne zaman pasif olacağını da belirleyebiliyorsunuz. Yani istediğiniz zaman devre dışı bırakma gibi bir seçeneğiniz var. Ama bunu uygulama üzerinden yapıyorsunuz. Sonuç itibariyle çip beyninizde yer almaya devam ediyor. Ve bu da sizin normal beyin aktivitenizi ne derecede etkileyeceği belli değil.

Çipin enerji kaynağı nedir? Nasıl çalışıyor bu çip? Kablosuz şarj ile çalışıyor. Zaman zaman şarjı bitebiliyor ve bu durumlarda şarjını yenilemek için kablosuz şarj cihazına bağlamanız gerekiyor. Bleutoot ile çipi elinizdeki cihaza bağlayabiliyorsunuz. Bu sayede gittiğiniz her yerde sizinle oluyor.

Neuralink Teknolojisinin Amacı Nedir?

Beyin ile doğrudan bağlantı kurarak beynin tüm fonksiyonlarını bilgisayar ekranında gösteren bu cihazın oluşturulma motivasyonu kendi web sayfalarında yer alan bilgiye göre iki şekilde. İlki bu cihaz sayesinde felçli insanlar bilgisayar ve telefon aracılığıyla çok daha kolay bir şekilde iletişim kurabilecekler. Neuralink sayesinde beyin felci yaşayan hastalar konuşarak ve yazarak komut vererek kendilerini ifade edecek, zihinsel aktivitelerde bulunacaklar. Örneğin web üzerinden bir araştırma yapabilir, fotoğraflar aracılığıyla kendi yaratıcılıklarını ifade edebilir, sanat yapabilir ya da yazı yazabilir. Neuralink sayesinde beyin felçli hastalar zihinsel engellerle yapamadığı birçok şeyi yapabilir hale gelebilirler.

Bu teknolojinin temel amacı nörolojik hastalığı olan insanların beyin sensor ve hareket noktalarını restore etmek için bir tedavi yöntemi olarak görülebilir. İkincisi ise henüz insan üzerinde ve medikal olmayan alanlarda kullanılmamış olması. Yine de isteyen herkesin kolayca erişebileceği, beyin geliştirici olarak kullanılacağı yönünde. Beynin iletişim kanallarını keşfettikçe bu sürecin daha da hızlı ilerleyeceği düşünülüyor. Tabii ki insan beyninin dijital ortama aktarılması siber güvenlik ve etik tartışmaların da konusu olacaktır.

Neuralink beyin arayüzünü oluşturma girişimlerinin henüz başlangıç aşamasında. Teknolojinin ilerleyen süreçlerinde beyin ile iletişim kurmanın başka yolları, kanalları da olacak. Bu sayede nöronların hala bilmediğimiz yönleri ve beynin bilgi haznesine çok daha kolay ulaşabileceğiz.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle