Yolcu360 Blog
kayip-calinti-pasaport
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kayıp Çalıntı Pasaport Yenilemek İçin Gereken Belgeler (2023)

Kayıp Çalıntı Pasaport Yenilemek İçin Gereken Belgeler (2023)

Kayıp çalıntı pasaport yenilemek için gereken belgeleri sizler için araştırdık. Umarız ihtiyacınız olmaz ancak olursa yazımız hazır!

Her ülkenin vatandaşına verdiği, onu tanımlayan kimlikleri vardır. Kimlik kartı kişiye özel resmi belge niteliği taşır. Dünyanın her yerinde insanlar bu kimliklerle yaşar, seyahat eder. Pasaport dediğimiz şey de budur. Vize alırsınız ve o minik kitapçıkta damgalı bir şekilde yer alır. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının da dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi sahip olması gereken belgelerden biridir bu. Bu sayede güvenli bir şekilde seyahat edebilirsiniz.

 Ama bazı durumlarda aksilikler yaşanabiliyor. Yani pasaportunuzun kaybı da mümkün olabiliyor. Her ne kadar korkunç bir durum olsa da bu durum telafi edilebiliyor tabii ki. Herhangi bir sebeple kaybedilmesi veya çaldırılması halinde yapılması gereken bazı hususlar bulunur. Bunlardan biri çağrı merkezleridir. 2023 yılı içerisinde pasaportunu kaybedenlerin ALO 199 çağrı merkezini arayarak öncelikle bildirimde bulunması gerekmektedir. Durum daha da ciddileşmeden hemen bir yenileme işlemi başlatılır. Peki nasıl yürütülür o süreç? Pasaportunu kaybeden biri onu geri nasıl alır? Bu yazıda sizin için önemli olabilecek bir içerik hazırladık, buyurun gelin inceleyelim.

kayip-calinti-pasaport-2.jpg

Kayıp çalıntı kimlik yazımız için tıklayın.

Kayıp Çalıntı Pasaport Durumunda Ne Yapmalıyım?

Tam yurt dışına çıkacakken pasaportun kaybolması her insanın başına gelebilecek bir şey olduğu için ilk olarak basit yöntemlerle aramak gerekir. Evde, dışarda bulamadıysanız ve artık kaybından eminseniz ilk yapmanız gereken kayıp başvurusunda bulunmak. Bunun için aramanız gereken hat ALO 199‘dur. 

ALO 199 arayarak kimlik kaybı başvurusu için de arayabilirsiniz. Bu hat nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlüğüne ait. Bu sayede bir randevu işlemi başlatıp nüfus müdürlüğünden randevu almış oluyorsunuz. Çünkü artık hiçbir işlem randevusuz gerçekleşmiyor. Yani kayıp kimlik vey a pasaportun yeniden çıkartılması için randevu alınması şart. Başvuru için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesi olan https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden online da randevu alabilirsiniz. 

Tabi bu hususlar eğer pasaportunuzu yurt içinde kaybettiyseniz geçerli. Yurt dışında kaybettiyseniz bulunuyorsanız Türk Konsolosluğu veya Büyükelçiliğine başvurmanız gerekir. Eğer çalındığını düşünüyorsanız pasaportunuzun sizin belli haklarınız var. Örneğin yurt dışı sağlık sigortanız varsa polise veya karakola başvuruyorsunuz ve pasaportunuzun çalınması ile ilgili zararlarının karşılanması için bulunduğunuz ülkenin polisine bildiride bulunuyorsunuz. Konsolosluk veya büyükelçilikte de doldurabileceğiniz belgeler olacağı gibi karakolda da pasaportunuzun çalındığı beyanını vereceğiniz dilekçe ve birtakım belgeler doldurmanız gerekecektir.

kayip-calinti-pasaport-1.jpg

Kayıp çalıntı ehliyet yazımız için tıklayın.

Kayıp Çalıntı Pasaport Yenilemek İçin Gerekli Evraklar

Buraya kadar pasaportunuzun kaybolması durumunda nereye başvurmanız gerektiğine dair bilgi verdik. Artık nereye başvurmanız gerektiğini biliyorsunuz fakat pasaport yenilemek için yanınızda götürmeniz gereken belgeleri bilmiyorsunuz. 

Pasaport yenilemek için her başvuruda olduğu gibi başvuruda da birkaç belge veya evrak götürerek bunu tamamlamanız gelir. Kayıp pasaport ile ilgili ibraz etmeniz gereken evraklar aşağıda. Adım adım ne yapmanız gerektiğini sıraladık;

Gerekli Belgeler:

  • Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu (Düzenlendiği tarihten itibaren 60 (altmış) gün geçerliliği olan)
  • Kamu görevlisi olmayanlar için talep formu ile birlikte görev onayı,
  • Nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen pasaport defter bedelinin ödenmesi.
  • Parmak izi
  • 18 yaş altı çocuklar için muvafakatname
  • Şu an kullanılan pasaport

Randevu için yapmanız gerekenler:

        İlk olarak https://randevu.nvi.gov.tr/ sayfasına gidin.

  • Pasaport sayfasına girin.
  • Pasaport türünüzü seçin.
  • Ekranda karşınıza gelen bilgileri girin ve ‘Devam Et’ butonuna basın.
  • Bağlı olduğunuz İl ve ilçe Nüfus Müdürlüğünü seçin.
  • İşlem yapmak istediğiniz kişiyi seçin.
  • İleri butonuna basın. İşlem yapmak istediğiniz kişiyi seçin.
  • Karşınıza çıkan ekrana HES Kodunuzu yazın ve ileri butonuna basın.
  • Kişiyi, randevu tarihi ve saatini seçin ileri butonuna basın.
  • Telefonunuza gelen onay kodunu doğrulama alanına yazın ve ileriye basın.
  • e-Devlet Pasaport Yenileme Randevusu
  • e-devlet pasaport sayfasına gidin.
  • e- Devlet kimlik bilgilerinizi doğrulayın.
  • Yeni Randevu butonuna tıklayın.
  • Bilgilendirme yazısını okuyun ve onaylayın.
  • Pasaport türünü seçin.
  • İl, ilçe bilgilerini seçin ve ‘Devam Et’e basın.
  • Kişi bilgisini seçin ve ‘Devam Et’e basın.
  • Karşınıza gelen ekranda kişi’ yi seçin. Randevu tarihi, randevu saatini belirleyin. Son alana HES Kodunuzu girin. Ekle’ye basın.
  • Randevu Oluştur butonuna basın.

Pasaport kaybetmenin veya çaldırmanın cezası nedir? 2023 Kayıp Çalıntı Pasaport Ücretleri

Pasaportunuzu kaybettiniz ve yenisini çıkarmak için nüfus müdürlüğüne gittiniz. Bunun için belli evrakları ibraz ettikten sonra ödemeniz gereken bir harç oluşuyor. Aslında tam olarak pasaport kaybetme veya çaldırmanın cezası yok. Yalnızca, tekrar pasaport başvurusu yapacağınız ve ilk defa pasaport çıkartma veya yenileme durumu yüzünden olmayacağından kayıp pasaport harç bedeli olarak bir ücret ödemeniz gerekiyor. 

Yeni pasaport kaç günde gelir?

Eğer çok acil olarak yurt dışındaki Türkiye Elçiliğine başvurduysanız size bir gün içerisinde pasaportunuz yerine kullanabileceğiniz bir belge temin edeceklerdir. Fakat, kayıp pasaport başvurusunda bulunduğunuzdan dolayı bu belge ile yalnızca Türkiye’ye geri dönüşünüzde kullanabilirsiniz ve döndüğünüzde de yeni bir pasaporta başurmanız gerektiğini unutmayın

Süre Harç Defter Toplam
6 Ay 1.034,55 501,00 TL 1.535,55 TL
1 Yıl 1.512,45 TL 501,00 TL 2.013,45 TL
2 Yıl 2.469,15 TL 501,00 TL 2.970,15 TL
3 Yıl 3.507,75 TL 501,00 TL 4.008,75 TL
3+ Yıl 4.943,25 TL 501,00 TL 5.444,25 TL

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

.

 

Yorum ekle