Yolcu360 Blog
İskender Döner

Bursa’da Ne Yenir?

 

Bursa’da ne yenir ya da Bursa’nın nesi meşhur diye merak ediyorsanız sizlere birkaç önerimiz var. “Olsa da yesek” dedirtecek Bursa yemekleri ve tatlıları arasından yöresel Bursa mutfağına özgü olanları seçtik. İçinde Osmanlı saray mutfağının izlerini de barındıran Bursa mutfağından bir kaç lezzetli menü…

Bursa’da Ne Yenir?

Osmanlı’nın ilk başkenti ve bizlere bıraktığı miras niteliğinde, köklü geçmişi, tarihi yapıları, kültürel zenginliği, coğrafi konumu, doğal güzellikleri ve doğası ile herkesin gönlünü kazanmış bir şehirdir Bursa. Festivalleri, halk oyunları, Hacivat-Karagöz’ü ve mehteri ile kültür-sanat şehridir. Yol boyu uzanan ağaçları, sıkça rastlayacağınız parkları, çay bahçeleri, çevresinde bulunan bağ, bahçe ve akarsuları ile yeşil Bursa lakabını hak ediyor doğrusu. Kışın ise bembeyaz karla kaplı Bursa’nın yeri de ayrı tabi. Yani her hali, her mevsimi ayrı güzel Bursa’nın. Bir de İstanbul’a yakın gezi noktalarından biri olarak da değerlendirilebilir.

Osmanlı Saray Mutfağı ve Bursa Yemekleri

Bir şehre anlam katan yegâne şey yemekleri ve mutfağının çeşitliliğidir. Türk mutfağı bir kültür ise Bursa mutfağı bu kültürün bayrağını her zaman en önde taşımış, Osmanlı Sarayı’nın ve padişahlara yaraşır bu lezzetlerin günümüze kadar gelmesini sağlamıştır. Verimli topraklarının verdiği çeşitli ürünler sayesinde mutfağının lezzetine lezzet katmıştır.

İnegöl Köftesi, İskender, Mihaliç Peyniri, Dede Çorbası, Oğmaç Çorbası, Damat Paçası, Kestaneli Etli Lahana Dolması, Büryan, Keşkek, Cennet Köşkü, Dilber Dudağı, Kestane Şekeri, mutfağın başında gelen lezzetleridir. Şehrin merkezinde bulunan lokantalarda bu lezzetleri deneyebilir, köy ve kasabalarına gidip yöresel lezzetleri yerinde tatmanın zevkine varabilirsiniz. Mesela Uludağ’da kayak sonrası, kartopu savaşı veya gezinti sonrası bembeyaz karlar üzerinde kendinizi sucuk ekmek ile ödüllendirme fikri kulağa bir hayli hoş geliyor.

Bursa’da Ne Yenir: Elbette İskender!

İskender, diğer bir deyişle Bursa Kebabı İskender Efendi’nin etlerin yere paralel odun ateşi üzerinde piştiği dönemde herkesin aynı oranda lezzet alabilmesi için keşfettiği Bursa’nın en meşhur kebap türüdür. 150 yıldan fazla ağızlarda tat bırakan bu lezzet Bursa ilinin simgesi haline gelmiştir. Bursa’ya sırf İskender yemek için bile gidebilirsiniz. Zira Bursa İskender’i yemeden ben İskender yedim demeyin. Bu kebabın en temel malzemesi et olsa da ona ekstra lezzet katan sosu ve yağıdır. Lezzetinin kaynağı ise Uludağ’ın yaylalarındaki ot ve kekiklerle yetişen kuzu ve koyunların etinden yapılmasıdır. İskender’i yemek çok kolay yapmak ise biraz uğraş ve özen ister. Kemik ve sinirlerinden ayrılan etler dikey şiş üzerinde yavaş yavaş döndürülerek pişirilir. Eş zamanlı olarak pidesi ve sosu hazırlanmalıdır. Çünkü servise sunulacağı sırada tüm malzemenin sıcak olması gerekmektedir. Pidelerin üzerine serilen etler sos ile buluşturulup üzerinde kızgın tereyağı gezdirilir ve yanına bir miktar da yoğurt koyulur. Arzuya göre de şıra ile servis edilir.

 

Bursa’nın Meşhur Tatlısı Kestane Şekeri:

“Bursa’nın kestanesi okka çeker 5 tanesi” diyerek başlıyoruz bu eşsiz lezzeti anlatmaya. Kestane şekeri, Avrupa ve Akdeniz ülkelerine özgü, Bursa’ya ilk kez Yugoslavya doğumlu Ali Şakir Tatveren tarafından getirildiği bilinen bir tatlı türüdür. Bursa ilinin en bilinen yiyecekleri listesinde ilk sırada yer alır ve oldukça lezzetlidir. Ayrıca kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı da ciddi bir şifa kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Kalın kabukları soyulan kestaneler bir tencere de ince kabukları yumuşayana kadar kaynatılıp biraz ılıdıktan sonra ince kabukları da soyuluyor. Bir tarafta da şeker ve su ile tatlandırıcı malzeme hazırlanıyor. Hazırlanan bu karışıma kestaneler de eklenerek bir miktar daha pişirilip soğumaya bırakılıyor ve soğuk servis ediliyor.

Bursa gezisi planı yaparken araç kiralama seçeneklerine göz gezdirmek için ve Bursa’da en uygun fiyatlı kiralık oto seçeneğine ulaşmak için yolcu360.com’u inceleyebilirsiniz.

Yorum ekle