Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Antakya Mutfağının 3 Meşhur Lezzeti | Antakya Yemekleri

Antakya Mutfağının 3 Meşhur Lezzeti | Antakya Yemekleri

Hatay ilinin en büyük ilçesi olan Antakya’nın yemekleri gerçekten övgüye değer. Dünya mutfaklarında Türk mutfağı nasıl bir yere sahipse, Türk mutfağı içinde de Antakya mutfağı öyle bir yere sahiptir. Antakya’ya yolunuz düşerse, seyahat etmek, bu eşsiz lezzetleri yerinde tatmak isterseniz mutlaka yemeniz gereken lezzetler neler? Antakya mutfağının 3 meşhur lezzeti neler bir bakalım.

Antakya Yemekleri

Antakya yemekleri için günübirlik Hatay uçuşlarının sayısı son yıllarda epey arttı. Gerçekten de kendine özgü ve çok güçlü bir mutfak sunuyor Antakya. Bununla beraber Antakya restoranlarında kaliteli malzemenin sunduğu kaliteli sonucu net olarak görebiliyorsunuz. Kabul edelim ki İstanbul gibi büyük şehirlerde bu kalite algısını bulmak epey zor. Özgün mutfak, kaliteli malzeme kullanımı ve yerellikten vaz geçmeme tutkusu Antakya mutfağını bugün, dünya çapında tanınır kılan formül.

Antakya Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile hem bu özel ilçeyi hem de Hatay’ın tamamını keyifle gezebilirsiniz. Vaktiniz varsa Mersin ev Adana tarafına da geçebilir, Mersin’in yemeklerini ya da Adana mutfağını deneyimleyebilirsiniz.

Antakya Mutfağı

Antakya’nın meşhur yemeklerini anlamak için biraz onun tarihinden gelen etnik karışımın detaylarını da anlamak gerekiyor. Antakya’nın geçmişi milattan öncesine dayanıyor. Arkeolojik bulgular, eski çağlarda bu bölgede hareketli bir yaşamın olduğunu gösteriyor. Zaten Antakya Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de görüp görebileceğiniz en zengin müzelerden biri. Antakya’da bulunan ve Dünya’nın ikinci büyük mozaik müzesi olan alan ise görenleri adeta büyülüyor. Hem geçmişten izler görmek hem de kendinize güzel bir ziyafet çekmek isterseniz Antakya güzel bir seçenek olacaktır.

Antakya köklü tarihi, içinde barındırdığı halkların ve çeşitli kültürlerin birleşmesi, verimli topraklarında yetişen tahıl, sebze ve meyvelerden elde edilen yemekleri ile zengin bir mutfak. Sebzeli, zeytinyağlı yemeği mi ararsınız, çayın yanına mis gibi sıcacık hamur işi mi dersiniz, yoksa özel baharatlı etleri ile hazırlanmış kebaplar mı istersiniz hepsi layığıyla yerini alıyor Antakya sofralarında. Bu mutfağı böylesine lezzetli kılan ise bölgede yaşayan halkların esintileridir. Antakya mutfağı içinde barınan kültürlerden ve çevre mutfaklardan etkilendiği gibi başka mutfaklarda da Antakya yemeklerinin yansımalarını görmeniz mümkün. Zeytinyağlıları, kahvaltıları, baharatları, tatlıları, kebapları ve mezeleri ile gerçek bir lezzet durağı.

Şüphesiz ki bir çoğumuzun günün en sevdiğimiz öğünü kahvaltıdır. Bir kahve ile güne başlamak pek Anadolu insanına uymuyor. Kahvaltı masasında reçeller, çeşitli peynirler zeytinyağı ve kekik ile bezenmiş zeytinler, tereyağlı kızarmış ekmekler, sahanda yumurtalar; olsun da olsun isteriz. İsteriz de nerede böyle kahvaltı?Tabi ki Antakya da. Birçok yemeği ile olduğu gibi kahvaltısı da meşhur Antakya mutfağının.

Ekşi aşı, Oruk, Ispanaklı Ekmek, Turunç Reçeli, Tepsi Kebabı, Kepse Pilavı, Kaytaz Böreği, Mamul, Ekmek Köftesi, Humus, Mahluta Çorbası, Zahter Salatası, Şam Tatlısı, ve tabi ki Künefe Antakya mutfağındaki lezzetlerden sadece birkaçı. Antakya’da bu lezzetleri denemek için çok sayıda mekan var. Örneğin şehrin en iyi kâğıt ve tepsi kebabını Uzun Çarşı da yiyebilirsiniz. Ama Antakya’ya gidip de yemeden dönmemeniz gereken 3 lezzet var. Nedir bunlar bir bakalım.

Antakya Mutfağının 3 Meşhur Lezzeti

Antakya Künefesi

Künefe: 

Künefe aslında 1930lu yıllarda ülkemize Filistin’den gelmiş bir Arap tatlısıdır. Ancak yıllar boyu Antakya’nın usta elleri sayesinde Antakya mutfağı ile özdeşleşmiştir. Artık hemen her şehirde künefe yemeniz hatta evleriniz de yapmanız mümkün olsa da bu tatlının hakkını Antakya mutfağının ustaları veriyor gerçekten. Tel tel ayrılmış kadayıflar tereyağı ile buluşturulup bir güzel harmanlandıktan sonra kadayıflar tavaya güzelce seriliyor ve arasına özel künefe peyniri konulduktan sonra bir kat daha kadayıf seriliyor. Fırına verilen künefe nar gibi kızartılıp çıtır çıtır olduktan sonra şerbeti dökülerek Antep fıstığı ve kaymak ile servis ediliyor.

Antakya Kâğıt Kebabı

Kâğıt Kebabı:

Antakya mutfağı sulu yemekleri kadar pratik tatları ile de zengin. Antakya’nın fastfoodu olarak bilinir kâğıt kebabı. Çünkü bildiğimiz kebapların eksine oldukça pratik ve lezzetli bir yemek. Sarımsak, maydanoz, baharat ve kıyma ile güzelce yoğurulan karışım yağlı kağıtlar üzerine yuvarlak ve ince bir şekilde yayılıyor. Üzerine kalın doğranmış domates, biber koyularak fırına veriliyor ve ortaya eşsiz kağıt kebabı çıkıyor.

     

 

Ekşi Aşı Çorbası

Ekşi Aşı:

Domatesli bir tür çorba çeşidi olan Ekşi Aşı Antakya sofralarının en çok tercih edilen çorbasıdır. Ekşili ve baharatlı olması sayesinde hastalıklara da şifa kaynağıdır. İçleri yağ ile doldurulmuş minik içli köftelerle yapılır ve sıcak servis edilir.

 

Antakya Gezilecek Yerler için tıklayınız.

Yorum ekle