Yolcu360 Blog
bukres
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Bükreş Gezisi: Görmeniz Gereken 11 Yer

Bükreş Gezisi: Görmeniz Gereken 11 Yer

Bükreş Balkanlar’ın en büyük şehirlerinden biri. Göz alıcı tarihi yapıları ile ziyaretçilerin ilgisini çeken bu güzel şehir tadına doyulmaz mutfağı ve renkli gece hayatı ile öne çıkıyor. Bükreş isminin “mutluluk” anlamına gelen “Bucur” kelimesinden türetildiği tahmin ediliyor. Siz de Bükreş sokaklarını keyifle gezerken “iyi ki gelmişim” diyeceğinizden eminiz. Yakın zamanda Bükreş gezisi planlıyorsanız ihtiyacınız olan tüm bilgileri sizler için derledik. İşte Bükreş’te görmeniz gereken yerler!

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

bükreş gezilecek yerler, kafe ve caddeler, rembrant hotel

Bükreş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Romanya’nın başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri olan Bükreş ülkenin turizm, sanayi ve ticaret merkezi konumunda. Bükreş’in nüfusu 2.1 milyon civarında. Zarif mimarisiyle “Doğu’nun Paris’i olarak bilinen şehir her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği bir şehir. 400 yılı aşkın süre boyunca Osmanlı Devleti’nin Eflak Beyliği’ne bağlı olan Bükreş Berlin, Madrid, Roma ve Paris’ten sonra Avrupa Birliği’nin en büyük beşinci şehri.

Bükreş’te Romanya’nın resmi dili olan Rumence konuşuluyor. Ancak şehirde İngilizce de yaygın olarak kullanılan bir dil. Bükreş ucuz bir şehir değil, bu nedenle gezi öncesi bütçe planlamanızı iyi ayarlamanızı öneririz. Romanya’nın resmi para birimi Leyi (RON). Yanınıza euro olarak kent merkezindeki döviz bürolarında rahatlıkla bozdurabilirsiniz.

Burası eski ile yeninin harmanlandığı bir kent. 300 yıllık tarihi bir kilisenin yanında modern mimarisiyle dikkat çeken bir iş merkezi görmeniz mümkün. 1878 yılında Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığını ilan eden Romanya’nın başkenti Bükreş hızla Batılılaşma sürecine girmeye başlamış. Özellikle Fransız mimarisinden esinlenerek inşa edilen yapılar nedeniyle kent “Little Paris” (Küçük Paris) olarak adlandırılmış.

Nikolay Çavuşesku’nun lider olduğu dönemde tarihi bölgesindeki pek çok yapı yıkılmış. 2000’li yıllardan itibaren kente çok sayıda modern bina inşa edilmeye başlamış. Günümüzde turistlerin en çok ilgi gösterdiği Doğu Avrupa şehirlerinden biri olan Bükreş’i henüz görmediyseniz listenize mutlaka eklemenizi öneririz.

Bükreş Nerede?

Romanya’nın başkenti Bükreş konum olarak ülkenin güneydoğusunda yer alıyor. Tuna Nehri’nin kollarından biri olan Dambovita’nın kıyısında kurulan Bükreş Bulgaristan, Ukrayna, Sırbistan, Macaristan ve Moldova ile sınır komşusu.

bükreş gezilecek yerler, dinyapar nehri, kanal

Bükreş Vize İstiyor mu?

Bükreş’te gezebileceğiniz yerler listesine geçmeden önce en çok merak edilen sorulardan birini de cevaplayalım. Romanya, 2007 yılından bu yana Avrupa Birliği üyesi. 2017 yılından itibaren bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları Romanya’ya Schengen vizesi ile giriş yapmak zorunda. Bu nedenle buraya seyahat yapmayı planlıyorsanız öncelikli olarak Schengen vizesine sahip olmanız gerektiğini unutmayın.

Vizesiz Gidilecek Ülkeler 2023: Sırt Çantası ve Pasaport Yeter!

Bükreş’e Nasıl Gidilir?

bükreş yol tabelası

Doğu Avrupa’nın incisi Bükreş hava yolu ile rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir şehir. İstanbul’dan Bükreş’e uçak yolculuğu yaklaşık 1 saat 20 dakika sürüyor. Eski ismiyle Otopeni olarak bilinen Bükreş Henri Coanda Uluslararası Havalimanı kent merkezine 19 kilometre mesafede. Dilerseniz Bükreş Havalimanı’ndan araç kiralayarak hem şehri hem de çevresini konforlu bir şekilde gezebilirsiniz.

Arabayla Balkan Turu ve Balkanlar’da Görmeniz Gereken 10 Yer

Bükreş Otobüs Seferleri

İstanbul’dan Bükreş’e otobüs seferleri de var. Yolculuk yaklaşık 11 saat sürüyor. Özel araçla yola çıkmayı düşünüyorsanız İstanbul Bükreş arası yaklaşık 680 kilometre uzunluğunda. Bulgaristan üzerinden yapacağınız yolculuk ortalama 9 saat sürüyor.

Bükreş Nerenin Başkenti?

Bükreş, 1862 yılından beri Romanya’nın başkenti. Romanya ovasının ortasında Tuna Nehri’nin bir kolu Dambovita’nın kıyılarında şehir sizi sizi bekliyor.

bükreş gezilecek yerler

Bükreş: Romanya’nın Cazibe Merkezi | Gezilecek En İyi 7 Yer

Geleneksel ve modern mimarinin iç içe geçtiği Bükreş geniş caddeleri, zengin alışveriş olanakları, sanatsal etkinlikleri ve eğlence dolu gece hayatıyla görülmeye değer bir kent. Yürüyerek rahatlıkla gezebileceğiniz Bükreş’e en az üç gününüzü ayırarak büyüleyici bir yurt dışı tatili geçirmeniz mümkün. İşte Bükreş gezilecek yerler:

Parlamento Sarayı

bükreş parlamento binası nerede?

Romanya’nın başkenti Bükreş, 2 milyonu aşan nüfusuyla İstanbul’un ardından Balkan coğrafyasının en kalabalık kenti olma özelliği taşıyor. 19. yüzyılın sonlarından itibaren Bükreş, Paris’i bugünkü haline dönüştüren Baron Haussmann’ın kent planını göz önüne alarak yeniden tasarlandı. Dolayısıyla geniş bulvarlar ve görkemli yapıların inşa edildiği Bükreş, bu nedenle Balkanların Paris’i olarak bilinir.

Çavuşesku döneminde 1983 yılında Çavuşesku döneminde başkanlık sarayı olarak inşa edilmeye başlanan Casa Republicii yani Cumhuriyet Evi, rejimin değişmesinin ardından Palatul Parlamentului veya Casa Poporului olarak anılmaya başlandı. Bir başkanlık sarayı olarak inşa edilen ve 1989’da yapımı tamamlanan binada 700 mimarın çalışmasını görmek mümkün.

Oldukça gösterişli olan bu yapı Çavuşesku’nun reizandası olmasının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı, Millet Meclisi, Hükümet Binası ve Yüksek Mahkeme olarak da tasarlandı. Sarayın yapımı nedeniyle, Bükreş’in tarihi alanı içindeki 19 Hristiyan Ortodoks Kilise, 6 Sinagog, 3 Protestan Kilise ve 30,000 eski ikametgâh yıkılmıştır. Dünyanın en büyük ve en pahalı binası olma özelliği ile Guinnes Rekorlar Kitabı’na da giren bu yapı günümüzde parlamentonun yanı sıra müzelere de ev sahipliği yapan Casa Poporului, karşısında yer alan Union Bulvarı ve onun etrafındaki simetrik binalar ile yapısal bir bütünlük de oluşturur. Saray 86 metre yüksekliğe ve 92 metre yer altı derinliğine sahip. 1.100 oda ve 2 yeraltı otoparkına sahip olan 12 katlı binanın yalnızca belirli kısımları ziyaretçiye açık.

Romanya Meclisi’nin oturumlarına ev sahipliği yapan bina, günümüzde Romanya demokrasisinin de sembolüdür. Pentagon’dan sonra dünyanın en büyük ikinci binası olma özelliğine sahip bu yapı ile kimi Romanyalılar gurur duyarken kimileri ise Çavuşesku’nun izlerini taşıdığı için de oldukça karşıt düşünceye sahiptir.

Bükreş Zafer Takı

bükreş gezilecek yerler, zafer takı nerede?

Arcul de Triumf olarak bildiğimiz Bükreş Zafer Takı Romanya’nın bağımsızlığını ifade ediyor. Şehirdeki Fransız esintili yapılardan Zafer Takı’nın yapım yılı 1879. 27 metre uzunluğundaki Arcul de Triumf’u fotoğraflamadan kentten ayrılmayın.

 

Cotroceni Sarayı

cotroceni sarayı nerede, bükreş gezilecek yerler

Şehirde gezebileceğiniz yerler listenize eklemenizi önereceğimiz tarihi yapılardan bir diğeri 1893 yılında inşa edilen Cotroceni Sarayı. Zarif mimarisiyle dikkat çeken Cotroceni Sarayı Rumen Kralı I. Carol’a ev sahipliği yapmış. Günümüzde müze olarak ziyaret edilebilen Cotroceni Sarayı’nda kraliyet ailesine ait birbirinden değerli eşyaları ve sanat eserlerini görebilirsiniz. Hafta sonları kapalı olan müze sarayı hafta içi 09.00-14.00 saatleri arasında bilet alarak gezmeniz mümkün.

romanya ulusal sanat müzesi

Romanya Ulusal Sanat Müzesi

stravropoleos kilise manastırı freskleri, bükreş gezilecek yerler

Resim sanatıyla özel ilgilenenlerin çok şey bulabilecekleri müze iki gruba ayrılmaktadır. İlk grup Romen sanatçıların eserlerinden ikinci bölüm ise Avrupalı sanatçıların eserlerinden oluşmaktadır.

Romanya Ulusal Sanat Müzesi Devrim Meydanı’ndaki Kraliyet Sarayında yer almaktadır. Orta çağ ve modern Romanya sanatına dair eserlerin sergilendiği müze aynı zamanda Romanya kraliyet ailesi tarafından bir araya getirilen uluslararası koleksiyona da ev sahipliği yapmaktadır.

15 Temmuz- 2 Ekim 2005 tarihleri arasında düzenlenen “Gölgeler ve Işık” sergisi 1945’ten bu yana Orta ve Doğu Avrupa’da düzenlenen en büyük Fransız resim sergisi olma özelliğini taşımaktadır. Dört yüzyıllık Fransız sanatını içeren sergide Poussin, Chardin, Ingres, David, Delacroix, Corot, Cézanne, Matisse, Picasso ve Braque gibi ressamların başyapıtlarının da aralarındaki 77 esere ev sahipliği yapmıştır.

Oldukça büyük bir müze olan ulusal sanat müzesini gezmek için en az iki saatinizi ayırmanızı öneririz. Müzeyi, mayıs – eylül ayları arasında çarşambadan pazara kadar 11.00 – 19.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz. Müze pazartesi ve salı günleri ise kapalı.

Stravropoleos Manastırı

bükreş gezilecek yerler, Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi

Fotoğraf tutkunlarının gezisinde kaçırmaması gereken tarihi yapılardan bir diğeri Stravropoleos Manastırı. Eski kent merkezinde yer alan ve 1724 yılından günümüze miras kalan manastır hem dış hem iç süslemeleriyle hayranlık uyandırıyor. Ortodoks Manastırı’nı ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Antipa Müzesi

Grigore Antipa Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Grigore Antipa tarafından kurulmuş muhteşem bir doğa tarihi müzesidir. 3 Kasım 1834 tarihinde Ulusal Doğa Tarihi Müzesi olarak kurulmuştur. 1933 yılında, 51 yıl boyunca müzeyi yöneten Grigore Antipa’nın adı verilmiştir. Mimar Grigore Cerchez tarafından tasarlanan ve 1908 yılında Romanya Kralı I. Carol tarafından açılışı yapılan bina 14 milyon dolarlık bir renovasyonun ardından 2011 yılında yeniden açılmıştır. Müzenin koleksiyonu 2 milyondan fazla örnekten oluşmaktadır. Dünyanın en prestijli ve iyi organize edilmiş doğa tarihi müzelerinden biri olarak kabul edilmektedir. Özellikle fosillere, dondurulmuş hayvanlara, dinozorlara ve mumyalara meraklıysanız kesinlikle uğramalısınız. Özellikle çocuklu aileler için büyük bir ilgiyle gezilebilecek bir müze olan bu yapıda Dünya’nın en eski dinozor iskeleti de sergileniyor.

Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi

cismigiu bahçeleri, bükreş'te gezilecek yerler

Dimitrie Gusti Ulusal Köy Müzesi, yemyeşil parkın ve onlarca Romanya yöresel köy evlerinin yer aldığı bir açık hava etnografya müzesidir.

17-20 yüzyıl aralığında inşa edilmiş olan bu otantik köy 10 hektarlık alanda yer alıyor. Müzenin içindeki yapılar, Romanya kırsal mimarisini sergilemek üzere seçilmiş ve yerlerinden getirilip parkın içinde yeniden inşa edilmiştir. Yapıların içinde halı, mobilya gibi otantik eşyalar da yer alır. Müze, Avrupa’da kurulmuş üçüncü açık hava müzesidir.

Bükreş Üniversitesi Sosyoloji bölümü başkanı olan Dimitrie Gusti’nin 1925-1935 arasında yaptığı disiplinler arası bir saha araştırması gerçekleştirdi. Bu araştırmanın sonucu itibarıyla geliştirilen vizyon doğrultusunda müze 1936 yılında iki ay içinde bir sosyolojik müze olarak kuruldu. Resmi açılışı 10 Mayıs 1936’da Kral II. Carol’un huzurunda gerçekleşti. 17 Mayıs’ta ise halka açık tören gerçekleştirildi. Evlerle birlikte evlerin sahipleri de hayvanları ile köylerinde getirildi ve Bükreş’in ortasında yaşamlarını köylerindeki gibi sürdürmeleri için ortam yaratıldı.  Evlerin ön kısmında hangi yöreye ait olduğunu belirten kısa açıklamalar yer aldığı tabelalar var. Bu küçük köyde ziyaretçilerin ilginizi çekecek kafeler ve geleneksel romen kıyafeti satan yerler de var.

Herastrau Parkı 

Bükreş’in kuzeyinde, Herastrau Park’ın çevresindeki park 1,1 km² toplam alana sahip olup, bunun 0,7 km²’sini park ile aynı adı paylaşan göl oluşturur. İlk zamanlar tüm alanın bataklıktan oluştuğu park 1930 ve 1935 yıllarında boşaltılmış ve 1936 yılında tekrar açılmıştır. Park iki bölümden oluşuyor. Biri doğal bölüm, diğeri ise Köy Müzesi özelliğine sahip. Herastrau Gölü’nde küçük teknelere izin verilmektedir. Parktaki Stalin Heykeli, 1956’da yıkılmıştır. Dinlemenin yanında yürüyüş, tekne turu, çocuklar için oyun alanı, restoranlar gibi imkanlar sunan park hem çok büyük hem de çok bakımlı. Şehrin gözdesi olan parkta gerçekleşen festivaller de görülmeye değer. Büyük konserler ve festivalleri takip etmenizi öneririz.

Stavropoleos Kilisesi 

18. yüzyılda inşa edilen bu Ortodoks kilisesinde taş işçiliği oldukça estetik yapılmış. Bir doğu Ortodoks manastırı olan kilise Bükreş şehir merkezinden Old Town’da gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Göze çarpan mimarisi, iç ve dış süslemeleri ile gerçekten çok hoş bir tarzı olan bu manastır farklı tarzıyla ön plana çıkıyor. İlk bakışta küçük gibi görünen kilisenin arka tarafına geçip o kısmı da gezmenizi öneririz. Arka kısımda eski dönemlere ait yazıtlar görebilirsiniz. Ayrıca yine arka bahçede mum da yakabilirsiniz.

Cismigui Bahçeleri

bükreş'te yapılacak şeyler

Bükreş’te yeşilin en güzel tonları arasında vakit geçirebileceğiniz Cismigui Bahçeleri kentin en eski parklarından biri. Çeşmeci Parkı olarak da bilinen doğa harikası park şehri gezmekten yorgun düşen vücudunuzu dinlendirebileceğiniz huzur dolu bir yer. Cismigui Bahçeleri’nde yapabileceğiniz pek çok aktivite mevcut. Gölde kayıkla tur yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra yanınıza alacağınız atıştırmalıklarla piknik yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca çocuklarınızla eğlence dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Odeon Tiyatrosu & Atatürk Büstü

Bükreş’in en tanınmış sahne sanatlarından biri olan Odeon Tiyatro binasının önünde Mustafa Kemal Atatürk’ün Büstü yer almakta. Büstün üzerinde ise Romence şu sözler yazıyor: “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu” ve “Yurtta Barış, Cihanda Barış”. Asıl etkileyici olan kısım ise Atatürk’ün ölüm tarihinin sonsuzluk işareti ile yapılmış olması.

Bükreş’te Ne Yenir & Romanya Yemekleri

Rumen mutfağı Türk-Osmanlı mutfağı ile oldukça benzer özelliklere sahip. Bükreş’te gezerken uğradığınız restoranlarda İşkembe çorbasından turşuya, pilavdan börek çeşitlerine birçok ortak lezzeti bulabilirsiniz. Ayrıca Rumen simidini, lahana sarmasını, fasulye ve sebze çorbasını denemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca mici diye bilinen köftesini kızarmış hamurun üzerine krem peynire benzer bir inek peyniri sürerek ve yaban mersini reçeli ekleyerek servis edilen Papanaşi adlı tatlısını tadabilirsiniz. Carnati olarak anılan sucuğunu, alkol oranı %40 ile 60 arası değişen Tuica denilen erikli Rumen içkisini mutlaka denemenizi öneririz.

Bükreş’e Geldiğinizde Yapmadan Dönmeyin

  • Şehrin kalbinin attığı yer olarak bilinen Lipscani’de fotoğraf turuna çıkın.
  • Vlad III Dracula, nam-ı diğer Kazıklı Voyvoda tarafından yaptırılan Ortaçağ mahkemelerinin yer aldığı Curtea Veche’yi ziyaret edin.
  • Fosiller, dinozorlara meraklıysanız Grigore Antipa Müzesi’ni mutlaka gezin.
  • Odeon Tiyatrosu’nun önündeki Atatürk Büstü’nü görmeyi unutmayın.
  • Efsanelere konu olmuş Drakula Şatosu’nu görmeye ne dersiniz? Bükreş’ten Drakula Şatosu olarak da bilinen Bran Kalesi’ne gitmek için öncelikli olarak Braşov’a ulaşmanız gerekiyor. Bükreş Braşov arası 185 kilometre. Braşov’dan sonra 30 kilometrelik bir yolculuk ile Bran şehrindeki Drakula Şatosu’na doğru maceraya atılabilirsiniz.

Epoque-Hotel-Relais-Chateaux, bükreş otelleri

Bükreş Otelleri: En İyi 10 Otel!

Sıra geldi şehirdeki en iyi otellere. Tripadvisor gezgin puanlarına göre hazırladığımız listeyi sizinle paylaşıyoruz.

  1. Hotel Christina
  2. Epoque Hotel Relais & Chateaux
  3. The Mansion Boutique Hotel
  4. Caro Hotel
  5. K+K Hotel Elisabeta
  6. Hilton Garden Inn Bucharest Old Town
  7. Hotel Cismigiu
  8. Concorde Old Bucharest Hotel
  9. Rembrandt Hotel
  10. Mercure Bucharest City Center

Bükreş’te Araç Kiralama

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile Romanya’daki en uygun fiyatlı kiralık araçları listeleyebilirsiniz. Üstelik ücretsiz iptal ve iade garantisiyle. Ayrıca ödüllü Misafir Merkezimiz 7/24 yanınızda!

En iyi araç kiralama fiyatları için ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle