Balkan yarımadasının kuzey tarafında bulunan Romanya; Ukrayna, Moldova, Sırbistan ve Macaristan ile komşu. Yaz-kış fark etmez, Romanya için her zaman yolculuğa çıkabilirsiniz. Tarihi ve turistik yerleri ile sizi adeta bir masalın içerisinde hissettirecek olan Romanya turu için hazır mısınız? Romanya vizesi ve Romanya’ya nasıl gidilir sorularının da cevabının yer aldığı Romanya gezilecek yerler için gezi yazısını Yolcu360 ekibi olarak sizler için hazırladık. 🙂
Romanya gezilecek yerler
- Sighişoara
Sighişoara, Romanya’nın Mureș ili içerisinde Târnava Mare nehri üzerinde yer almakta. Romanya’nın Transilvanya bölgesinde bulunmakta. Sighişoara, Unesco mirası listesi koruması altında. Aynı zamanda şehir, Drakula’nın yaratıcısı Bram Stoker’e ilham veren Vlad Tepeş’in doğduğu yer. 16. yüzyıla ait rengarenk evleri ve dar sokakları ile Romanya gezilecek yerler listesinin başında bulunmakta. Buraya geldiğinizde, Vlad Tepeş’in Evi ve Eski Şehri mutlaka ziyaret edilmeli. Ayrıca Café International & Family Centre kafesinin güzel kahvelerinin ve kurabiyelerinin tadına bakmanızı öneririz.
- Transfagaraşan
Virajjların efendisi dersek aklınıza neresi gelir? Transfagaraşan, sürüş keyfi ve virajları ile Top Gear tarafından dünyanın en iyi yolu seçilmiş. Şelaleler, tüneller ve buzul göllerinin bir arada bulunduğu bir yolda araba sürdüğünüzü düşünsenize. Vay vay manzara bak derler. 🙂 Buranın inşası ise 1968 yılında Ruslar Slovakya’ya girince ülke yöneticisi endişelenmiş ve ordunun hızlıca malzeme ikmali yapabileceği bir yol olması gerektiği kanaatine varmış. Dolayısıyla inşa süreci böyle başlamış.
- Corvin Şatosu
Hunyadi kalesi veya Hunedoara kalesi olarak da bilinen kale, 15. yüzyılda inşa edilmiş. Romanya gezilecek yerler arasında bulunan kale, aynı zamanda ülkenin en büyük ikinci kalesi olma özelliğine sahip. Burayı popüler yapan başka bir etken ise Kont Drakula lakaplı III.Vlad’ın görevinden alınıp, 7 yıl boyunca burada mahkum edilmesi. Mimarisi ise gotik bir hava taşımakta. Kale, yüksek ve güçlü savunma kulelerine, iç avluya ve köprüye sahip.
Romanya turu
- Kral Decebalus’un heykeli
Nehri gözleyen Daçya Krali olarak da bilinen Daçya kralı Decebalus’un heykeli. Heykelin yüksekliği tam olarak 40 metre. Aynı zamanda, Avrupa’nın en yüksek heykeli ünvanına sahip. Yani Romanya gezilecek yerler için ülkeye gelip, bu heykeli görmeden olmaz diye düşündük. Heykelin yapımı 10 yılda bitirilmiş. Heykelin inşasında da 12 heykeltıraş çalışmış. Heykelin yapımının ne kadar zahmetli olduğunu buradan anlayabiliriz.
- Bran Şatosu
Romanya sınırları içerisinde Bran ve Braşov’un yakınlarında bulunan ulusal bir anıt olan kale, ayrıca sınır nişanı olma özelliğine sahip. Kale Erdel Prensliği ve Eflak sınırları arasında yer almakta olup, oldukça ünlüdür. Hatta size Drakula’nın kalesi desek hemen tanırsınız. 14. yüzyıldan kalan kale, mutlaka Romanya gezilecek yerler listenizde yer almalı.
- Salina Turda (Tuz Madeni)
Romanya turistik yerler denince akla gelenlerden biri. Aslında sadece Romanya’nın değil Dünya için de öenmli bir turistik yer. Çünkü burası Dünya’nın en eski tuz madeni. Burası tema park olarak şuan hizmet vermekte. Aynı bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi bir mekan. Çünkü yerin 122 metre altına kadar inebiliyorsunuz. Tuz madeni diyip geçmeyin, içeride suyun üzerinde gezebilmek için mini pedallı gezi tekneleri, salıncaklar ve dönme dolap var. Buranın bir başka özelliği ise nem oranı %80’de, ısı 11-12 derecede sabit olduğu için alerjenler ve bakteriler burada yok. Ek olarak da astım hastaları ve bahar nezlesi olanlar buraya gelip rahatlamakta.
- Temeşvar (Timisoara)
Romanya’nın batı kesiminde yer alan şehir, ülkenin üçüncü büyük kenti. Tam olarak Batı Romanya’da yer almakta. Romanya gezilecek yerler için ülkeye geliyorsanız, buraya bir uğrayın deriz. Burada şehrin en eski ve en büyük meydanı olan Liberty square ( Özgürlük meydanı), aslında Osmanlı konağı olan Romen Makri konağı, Victory square ( Zafer Meydanı) ve çevresindeki Lloyd, Neuhausz, Weiss, Marbl, Dauerbach ve Hilt-Vogel sarayları mutlaka gezilmeli. Eğer fırsatınız olursa ve şanslıysanız 1875 yılında yaptırılan Timişoara Kültür Sarayı (Palace of Culture) içinde opera veya tiyatro izlemelisiniz.
Romanya
- Romanya Bükreş Parlamento Sarayı
Dünya Guinness Rekorlar Kitabı’na göre, dünyanın en büyük sivil ve en pahalı yönetim binası olma özelliğine sahip. Sarayın yapımına 1984 yılında başlanmış ve 1997 yılında tamamlanmış. İçeride 1.100 oda mevcut. Romanya’yı yöneten diktatör Çavuşesku tarafından yaptırılan saray bugün faşizm, yolsuzluk ve hıyanetin sembolü olarak halkın ziyaretine açık bir şekilde hizmet vermekte. Romanya gezilecek yerler kapsamında burayı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
- Balea Gölü
Bâlea Gölü, Orta Romanya’nın Făgăraș Dağları’nda, 2.034 m rakımda bulunan bir buzul gölü. Göle ulaşım esnasında restoranla karşılacaksınız vaktiniz varsa burada biraz soluklanın ve enfes manzaranın tadını çıkarın. Vakit yok diyorsanız göl kenarında da restoran mevcut. İsterseniz buradaki motelde de kalabilirsiniz.
- Târgu Mureş Kültür Sarayı
1911-1913 arasında yaptırılan Kültür Sarayı, Art Nouveau mimarisinin Romanya’daki en güzel örneği. Bu yüzden Romanya gezilecek yerler listenize burayı da ekleyebilirsiniz. Bir dönem için yapı, kütüphane ve güzel sanatlar okulu olarak kullanılmış. Günümüzde ise halka hizmet veren bir kültür merkezi.
- Romanya Köstence Kumarhanesi
1910 yılında yapılan bina, Art Nouveau tarzında bir mimariye sahip. Bina, Köstence’nin simgesi konumunda. Köstence, Romanya’da bulunan eski bir kumarhane aslında. Deniz kıyısında bulunan yapı içerisindeki gösterişli avizeler ile Roma gezilecek yerler kapsamında turistlerin ilgisini çekmekte.
Romanya mutfağı / Romanya yemekleri
Romanya gezilecek yerler için buraya geldiyseniz, çok doğal olarak Romanya’da ne yenir diye merak edersiniz. Mısırın sütle karıştırılması ile yapılan Mamaliga yemeği, genelde garnitür olarak servis edilmekte. Soğan, baharat ve etle pişirilen bir tür Romen yöresel yemeği olarak bilinen Tocanita, Romanya’da yenmesi gereken lezzetler arasında. Et ve pirinç içeren lahana sarması olan Sarmale de bizim damak tadımıza uymakta. Romanya’daki en iyi tatlılar arasında ise peynir ve donotun üzerine reçel ve krema dökülerek servis edilen Papanasi yer almakta. Bir de bizim size önerimiz Cozonac olarak bilinen ekmeğin içerisine ceviz, haşhaş ve özel bir peynir konulmasıyla yapılan bir tatlıyı denemeniz. Romanya’nın yöresel içkileri arasında olan likör ve brendi de yine burada deneyebileceğiniz yerel içecekler arasında.
Romanya Vizesi
Türk vatandaşlarının Romanya gezilecek yerler için vize almaları gerekmekte. Romanya için alınan vize ise Schengen vizesi. Romanya vizesi başvuruları için Romanya Konsolosluğu, Romanya Büyükelçiliği ve Romanya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen vize başvuru merkezlerine gidilmeli. Vize başvuru işlemlerinin ardından vizenin çıkması 7 ila 15 iş günü arasında değişmekte.
Schengen vizesi için gerekli evraklar nelerdir sorusunun cevabı için yazımıza tıklayabilirsiniz.
Romanya’ya nasıl gidilir? Romanya ulaşım
Romanya’ya Türkiye’den uçuş seferleri mevcut. Romanya gezilecek yerler sonrası İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.
Romanya gezi rehberi bitiminde Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. Romanya seyahatini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler, İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.
Ama isterseniz araç ile de Romanya’ya gidebilirsiniz. Bunun için önce Bulgaristan’a giriş yapıp, daha sonra Bulgaristan Hamzabeyli sınır kapısı üzerinden çıkış yapmanız gerekmekte.
Add comment