Deniz tatili için Bodrum’u tercih ediyoruz ama aslında Bodrum, yaşamak için, kışın dinlenmek için ve keyifli bir sahil kenti dokusu yaşamak için de mükemmel bir seçenek. Peki, Bodrum gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerler nereleri, Bodrum tatili nasıl planlanmalı, Bodrum’da nerede ne yenir? Bodrum plajları ve Bodrum gezilecek yerler için araç kiralamayı düşünüyorsanız Muğla Bodrum araç kiralama seçeneklerine Yolcu360 üzerinden hızlıca ulaşabilirsiniz. E hadi o zaman Bodrum gezi rehberi kapsamında neler varmış bir göz atalım. 🙂
Bodrum Gezi Rehberi
Bodrum, Muğla’nın on üç ilçesinden biri. Nüfus açısından 160.000 kişilik nüfusu ile Fethiye ve Menteşe’yi geçmiş, şehrin en büyüğü olmuş bile. Bunun yanı sora Bodrum, turistik açıdan dünya çapında kendine has bir üne sahiptir.
Ayrıca Bodrum, Anadolu ve Ege’deki pek çok yerleşim yeri gibi yüzlerce yıl öncesine uzanan tarihiyle de ilgi çeken bir yerleşke.
Bodrum’un Tarihçesi
Yunanistan’dan gelen Dorlar, buradaki Karyalılar tarafından Alosokarnoso olarak anılan bu yerleşkeye kolonilerini kurduklarında buraya Halikarnassos dediler. Şehrin kurucusu aynı zamanda yarı mitolojik bir figür olan Anthes olarak kabul edilegelmiştir ve pek muhtemelen koloniciler Argos ya da Trizina şehirlerinden gelmekteydiler. Daha sonra Pers hükümdarlığı altına giren şehir, o bölgedeki satraplığın başkent olup, M.Ö. 353’de, satrap öldüğünde dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum ,Halikarnassos mozolesi satrapın anısına yaptırılmış olup daha sonraları dış etkenler vesilesiyle yıkılmış.
Şehrin isminin daha sonraları Aziz Petrus adına “Petrium” olmasından ötürü, zaman içinde Bodrum halini alarak ortaya çıktığı düşünülüyor.
Turgutreis Gezi Rehberi için tıklayınız.
Bodrum’da Ne Yenir
Bodrum da civarındaki pek çok yerleşke gibi kendine has bir mutfak kültürüne sahip. Dolayısıyla, Bodrum’a gidildiğinde bazı lezzetlerin tadılması kesinlikle tavsiye edilmekte.Öncelikle Bodrum, bir sahil yerleşimi olarak balık ve giğder su ürünleri için oldukça uygun bir nokta. Sonrasında, Bodrum’da yenen serpme kahvaltılar da yine ilçenin ünlü öğelerinden.
Ardından, Bodrum kebabı ve hardal otu salatası tavsiyeler arasında gelmekte diyebiliriz. Ek olarak Bodrum’a gidildiğinde sebzeli döner, Bodrum mantısı ve Bodrum mandalinası da kesinlikle denenmeden geçilmemesi gereken lezzetlerden.
Milas Bodrum Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.
Bodrum Evleri ve Bodrum Mimarisi
Bodrum kendine has yöresel mimarisi ile de ayrıca ünlüdür. Daha ziyade, Yeniköy, Eski Çeşme, Tepecik, Çarşı, Kumbahçe gibi mahalle ve köylerde görülen bu yöresel, eski mimari ziyaretçiler için oldukça farklıbir deneyim sunuyor. Beyaza boyalı duvarları, maviye boyalı kapı ve pencereleri, bir de bunların çiçeklerle, saksılarla süslenişi Başka bir tat yaşatıyor. Bu evleri mimarlık tarihçileri, dört tipe ayırıyor. Bu dört tip genellikle evin büyüklüğü ve geometrik şekline bağlı olarak musandıralı, sakız türü, kule ve levanten evler olmak üzere ayrılıyor.
Bunlara ek olarak beyaz renk tercihinin bölgenin iklimi, ısı ve ferahlıkla, mavi rengin ve evin civarına yerleştirilen fesleğenlerin ise yılan ve akrepleri uzak tutmasıyla bir ilgisi olduğu düşünülüyor.
Bodrum’da Denize Girilecek Yerler
Deniziyle, kumsalıyla, koylarıyla ve plajlarıyla dünya çapında ün kazanmış Bodrum’un, ünlü, güzel ve sevilen sahil noktalarından birkaçını saymamız gerekir. Bu plajlar arasında Türkbükü ve Turgutreis plajları ilk önerilenler arasında, fakat bu plajların ekonomik açıdan herkese hitap etmediğini de belirtmemiz gerekir. Bunların haricinde Bitez, Karaincir plajları gibi plajları veya “Ben sessiz sakin bir nokta istiyorum, kafamı dinlemeyi seviyorum.” diyenlerdenseniz Mazı Köyü, Kargıcak Koyu gibi noktaları beğenebilirsiniz.
Add comment