Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Osmanlı Bankası Müzesi

Osmanlı Bankası Müzesi

Dünya’nın eşsiz şehirleri arasında olan İstanbul, en önemli kültür kentleri listesinde bulunmakta. Doğa turizminin ve kültür turizminin bir araya gelerek oluşturduğu bu muhteşem şehir, muntazam bir tarih birikimi ile daha da zenginleşmiş durumda. Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, geçmişe tanıklık eden birçok tarihi yapıya sahip. İstanbul Müzeleri; bu kocaman şehrin tarihini, yapısını ve gelişimini anlamak için en iyi yöntemlerden biri. Araba kiralama seçeneklerini değerlendirerek, İstanbul turu kapsamında sizde bu müzeler için yola çıkmaya ne dersiniz? O zaman İstanbul gezilecek yerler ve İstanbul gezilecek müzeler arasında yer alan Osmanlı Bankası Müzesi nasıl bir yermiş önce bir inceleyelim, sonrada burayı gidip kendi gözlerimizle görelim.

Osmanlı Bankası Müzesi Tarihi

Osmanlı Bankası 1856 yılında “Ottoman Bank” adı ile kurulmuş. İngiliz sermayesinin tamamen hakim olduğu ve henüz gelişmeye başlamamış Osmanlı bankacılık piyasasında önemli bir adımdı. 1863 yılında Fransız sermayesinin destek vermesi ile de Bank-ı Osmanî-i Şahane adını almış. Yine bu dönemden sonra Osmanlı Bankası devamlı bir şekilde büyümeye başlamış.

Bu aşamalarda iken Osmanlı Bankası, banknot ihraç eden, devlete avans veren ve yabancı borçlarda önemli bir rol oynayan bir yapıdaymış. 1863 yılında Osmanlı Bankası’nın ilk banknotları ihraç edilmeye başlanmış. 1868 yılında ise 10.000 adet beş liralık ve 20.000 tane iki liralık banknot ihraç edilmiş.

İstanbul araba kiralama için İstanbul Kadıköy araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Osmanlı Bankası

15 Temmuz 1880 yılında Osmanlı Bankası tarafından ilk kez 8.000 adetlik bir liralık banknot ihraç edildi. Ama aynı zamanda başka bir ilginçlik daha vardı. Çünkü Sultan II. Abdülhamid’in saltanatının dördüncü yılında çıkarılan banknotlar, 1875 tarihini ve 1876’da tahttan indirilen Sultan Abdülaziz’in tuğrasını taşımaktaydı. Bu banknotların bir başka ilginç yanı ise üzerinde beş farklı dilde ifadeler yer alması. Banknot üzerinde Fransızca, Türkçe, Yunanca, Ermenice ve Arapça yazıların bulunuyordu. Peki bu banknota ne oldu dersiniz?Maalesef ihracatı oldukça kötü oldu. İhraç gerçekleştiği gibi banknotlar geri dönmeye başladı. 1883, 1890, 1892 ve 1895 yıllarında bu banknotların ihraç denemeleri tekrarlandı ve birkaç kez daha başarısız oldu. Bunun sonucunda 1898’de kaldırıldı.

Osman Hamdi Bey ve Osmanlı Bankası

Osmanlı Bankası’nın bu zamanlarda ticari faaliyetlerinin önemli bir kısmını şahsi kredi ve avanslar meydana getirmekteydi. Bu durumdan yararlanabilenler ise belirli zümrelere ait zengin veya itibarlı kişiler. Müzeci, arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey’de bu kişiler arasındaydı.

Osman Hamdi Bey’in Osmanlı Bankası Genel Müdürü Morgan H. Foster’dan 150 liralık avans talep eden mektubu.

1879 yılında senet karşılığında ilk kez bankadan avans alan Osman Hamdi Bey, birkaç sene sonra tekrar avans istemiş. 1889 yılında ise 1.500 liralık bir borç için evini ipotek ettirmiş. Ancak Osman Hamdi Bey, 1900 yılında hala borçlarını ödeyememişti.

Halit Ziya Uşaklıgil ve Banka

Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz nedir diye merak ederseniz, hemen söyleyelim Halit Ziya Uşaklıgil’in banka personeli sicil kaydı. Evet, Aşkı Memnu’nun yazarından bahsediyoruz. Çoğumuzun hafızasına bu dizi ile kazınmış olsa da Türk Edebiyatı’nda çok önemli bir yeri var kendisinin. Halit Ziya Uşaklıgil, 21 yaşında bankanın İzmir şubesinde çalışmaya başlamış ve yedi yıl burada hizmet vermiş. Kırk Yıl romanında da banka anılarından bahseden yazar, burada tek Türk olarak çalışmasından da bahsetmiş. Eğer ilginizi çektiyse mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. 🙂

Birinci Dünya Savaşı ve Banka 

Birinci Dünya Savaşı esnasında bankanın karşılaştığı en büyük güçlüklerden biri kırsal ve az gelişmiş kesimlerdeki şubelerinin altın rezervini, ordunun taleplerine karşı korumak zorunda olmasıydı. Çünkü zaten bankanın altın rezerveleri azalmış durumdaydı. 1920’ye az kalmışken Anadolu’da başlayan Kuva-yı Milliye’ye direniş hareketine ise banka yönetimi avans vermiş.

Osmanlı Bankası Müzesi

1996 yılında Osmanlı Bankası, Doğuş Grubu tarafından satın alındı ve 5 yıl daha hizmet vermeye devam etti.  2001 yılında ise ekonomik kriz nedeni ile faaliyetine son verilmiş ve Garanti Bankası ile birleşmiş. Osmanlı bankası müzesi koleksiyonuna bakıldığında ise belge, fotoğraf, mimari çizim, illüstrasyon ve gazete kupürleri, kurumun karmaşık tarihi kadar imparatorluğun son yarım asrı, Cumhuriyet’in kuruluşu ve geçiş dönemindeki sosyo-politik dönüşümleri yansıtan arşivler ve eserler bulunmakta. Bankanın kuruluşu ve dönüşümü -1.ci katta, genel müdürlük binasının yapımı giriş katında, şube ağının oluşumu birinci katta aktarılırken personel hikâyeleri üçüncü katta yer almakta.

  • Osmanlı Bankası Müzesi adres: Karaköy, Bankalar Cd. No:11, 34420 Beyoğlu.
  • Osmanlı Bankası Müzesi giriş ücreti: Osmanlı Bankası Müzesi için giriş ücretsiz. Pazartesi günleri dışında Osmanlı Bankası Müzesi, 09:00 ve 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

İstanbul’da Gezilecek Müzeler / İstanbul Müzeleri

 

Yorum ekle