Yolcu360 Blog
bandirma-vapuru
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Samsun Bandırma Vapuru Müzesi Gezisi ve Giriş Bilgileri 2023

Samsun Bandırma Vapuru Müzesi Gezisi ve Giriş Bilgileri 2023

Bandırma Vapuru Müzesi tarihimizde büyük öneme sahip yerlerin başında geliyor. Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun‘a getiren Bandırma Vapuru’nun müzeye dönüştürülmesiyle hayata geçirilen bu eşsiz ziyaret noktasını inceledik!

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Bandırma Vapuru Müzesi

Hırçın dalgaların içinden süzülerek, kurtuluşa doğru giden yolda ilk adımı attırmıştı bize 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru. Karadeniz Bölgesi’nin büyük şehirlerinden biri olan Samsun’un gözbebeği olan Bandırma Vapuru ile geldik bugün sizlere. Tarih kitaplarında adını bolca okuduğumuz, hayal ettiğimiz, hem ulusumuzun kurtuluşu hem özgürlüğümüzün ilanı için çok büyük önemi olan Bandırma Vapurunu yakından tanımaya ne dersiniz?

Bandırma Vapuru Müzesi Nerede?

Samsun Bandırma Vapuru Müzesi’nin açık adresi bu şekilde: Belediye Evleri, 55080 Canik/Samsun

Samsun Bandırma Vapuru Müzesi ’ne Nasıl Gidilir?

İl merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Bandırma Vapuru Müzesi, Canik ilçesinde bulanan Doğupark’ın Milli Mücadele Parkı bölümünde yer alıyor. Özel aracınız ile navigasyon yardımı alarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Hava yolu ile ulaşım sağlamak isteyenler için en mantıklı tercih Samsun rent a car kapsamında Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralamaseçeneklerini inceleyebilir. Sonrasında kara yolu ile merkeze ulaşabilirsiniz.

Bandırma Vapuru Müzesi’nde Görmeniz Gerekenler

Hepimizin bildiği üzere, Bandırma Vapurunun ülkemizin kaderi açsında önemi oldukça büyük. Bundan yaklaşık 100 yıl önce, Mustafa Kemal Atatürk ve kurmaylarını İstanbul’dan Samsun’a getiren Bandırma Vapuru’nun aslı günümüze kadar ulaştırılamasa da orijinal ölçülerle yeniden yaptırılan bir kopyası, Samsun Doğupark’ta ziyaretçilerini bekliyor.

Günümüzde o dönemin şartlarını anlatan bir müze olarak hizmet veren Bandırma Vapurunda, Tefriş Salonu’nda 5, diğer bölümlerde de 8 olmak üzere toplam 13 adet balmumu heykel bulunuyor.  Bu heykeller o kadar gerçekçi yapılmış ki, insan kendini o günlerde yaşıyormuş gibi hissediyor. Sanki hemen karşısında Mustafa Kemal Atatürk ve kurmayları gerçekten de oturuyor ve vatanı kurtarmak adına yapılan toplantılara siz de şahitlik ediyormuşsunuz gibi.

Bandırma Vapurunun içinde yürürken bir başka bölüm çekiyor dikkatinizi. Tefriş salonunun hemen altındaki bu yer, Atatürk’ün yatak odasının sergilendiği bölüm. Gerçeğine uygun olarak yeniden yapılan yatak odası takımı ve Atatürk’e ait orijinal bir radyo bulunuyor burada.

Vapurun alt katı olan ve sergi salonu olarak kullanılan bölümde ise Mustafa Kemal Atatürk’e ait fotoğraflar, el yazısı ile yazdığı kongre kararnamelerinden nüshalar, kişisel eşyaları ve bizzat Atatürk’e ait orijinal beylik silahı sergileniyor. Yine bu bölümde sinevizyon gösterisi ile dönemin şartları ziyaretçilere anlatılıyor.

Yapımına 2000 yılında başlanan Bandırma Vapuru Müzesi, 19 Mayıs 2003’de günün anlam ve önemine yaraşır şekilde ziyarete açılmış. Denizin hemen kenarında, oldukça büyük bir alana kurulu olan Doğupark içerisindeki Bandırma Vapurunu görünce, tuhaf bir duygu seli kaplıyor insanın içini. Bu müze bize göre, Samsun’a gelen herkesin gezilecek yerler listelerine mutlaka eklemesi gereken bir yer.

Samsun Gezi Rehberi | Samsun Gezilecek Yerler | Samsun

Bandırma Vapuru Müzesi Giriş Ücretleri 2023

Müzeye ne zaman gidebilirsiniz? Bandırma Vapuru Müzesi haftanın her günü ziyaretçilere açıktır. Pazartesi günleri ise temizlik sebebiyle sadece öğleden sonra 12:00-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Müze giriş ücreti, 2023 itibarıyla öğrenciler için 5 Türk Lirası, yetişkinler için ise 10 Türk Lirasıdır.

Bandırma Vapuru Tarihçesi

Kısaca Bandırma Vapurunun tarihçesinden de bahsedelim. Yapımı 1878 yılında İskoçya’da tamamlanan Bandırma Vapuru, Türkiye’den önce 2 farklı Yunan firmasına satılmış. Bu süreçte 1891 yılında geçirdiği kaza sonucu batan gemi İstanbul’da bir firma tarafından satın alınmış. Bu şekilde idaresi Deniz Yolları İşletmesi’ne geçen vapurun adı Panderma konularak yük ve yolcu taşıma amaçlı kullanılmaya başlanmış. Bir süre sonra da adı Bandırma olarak değiştirilen vapur sonraki dönemlerde posta hizmeti için kullanılmaya başlanmış.

Takvimler 16 Mayıs’ı gösterirken yola çıktığında ise amacı bambaşka olmuş bu geminin. Ülkemizin Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak üzere Mustafa Kemal Atatürk ve kurmaylarını taşıyan Bandırma Vapuru, 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’a varmış. Görevini başarıyla tamamlayıp yolcularını Samsun’a ulaştıran vapur İstanbul’a dönerek posta hizmeti vermeye devam etmiş.

1925 yılında arızalanan ve onarılamayan Bandırma Vapuru Haliç Tersanesi’ne götürülerek jilet olmak için parçalanmış. Keşke tarihimize daha sıkı tutunup Bandırma Vapurunun aslını bugüne ulaştırabilseymişiz ama ne yazık ki bu gerçek olamamış.

Bandırma Vapuru’nun Türkiye ve Kurtuluş Savaşı İçin Önemi

Bandırma gemisi, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’nda büyük bir öneme sahip olan bir simgedir. Gemide bulunan Mustafa Kemal Atatürk ve diğer milli mücadele liderleri, 19 Mayıs 1919’da İstanbul’dan ayrılarak Samsun’a doğru yola çıkmışlardır. Bu yolculuk, Türk milletinin yeniden bağımsızlığını kazanmak için bir dönüm noktası olmuştur. Bandırma gemisi, Türk halkının umutlarını ve mücadelesini temsil etmiş, milli mücadele hareketinin başlangıcı olarak kabul edilen Samsun’a ilk adımı atmıştır. Bu gemi, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde bir sembol olarak kalmış ve Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasına katkıda bulunmuştur.

Bandırma gemisinin Türkiye ve Kurtuluş Savaşı için olan önemi, Türk halkının birlik ve beraberlik ruhunu pekiştirmiştir. Atatürk ve arkadaşları, bu gemide Türkiye’nin kurtuluş mücadelesi için stratejilerini planlamış ve milli iradeye dayanan yeni bir Türkiye’nin temellerini atmışlardır. Bandırma gemisi, Türk halkına özgürlük ateşini alevlendirmiş, milletin özgür ve bağımsız bir geleceğe olan inancını canlı tutmuştur. Bu geminin yolculuğu, Türk milletinin bağımsızlık için verdiği mücadelenin simgesi olarak tarihe geçmiş ve Türkiye’nin modernleşme sürecinin önemli bir kilometre taşı olmuştur. Bandırma gemisi, Türk ulusunun mücadele azmini temsil ettiği gibi, Kurtuluş Savaşı’nın başarıyla sonuçlanmasında da büyük bir rol oynamıştır.

Yorum ekle