Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Azerbaycan’da Gidilecek Yerler | Azerbaycan Vizesi Kaldırıldı!

Azerbaycan’da Gidilecek Yerler | Azerbaycan Vizesi Kaldırıldı!

Güney Kafkasya‘da bulunan Azerbaycan, Avrupa ve Asya kıtalarının ortasında yer alıyor. Bu yüzden Doğu kültürünün Batı kültürü ile harmanlandığı muhteşem izlere ev sahipliği yapıyor. Hazar Denizi‘nin kıyısına kurulmuş olan sevimli subtropikal sahil beldeleri, yanan dağı ve eski şehir ile turistik birçok adrese sahip. Yanan dağ sebebi ile Azerbaycan’ın bir diğer adınında Ateş Ülkesi olduğunu hemen belirtelim. 🙂 Sizde Türkiye’nin kardeş ülkesine doğru güzel bir seyahate çıkmaya ne dersiniz? Azerbaycan gezilecek yerler, Azerbaycan vizesi, Azerbaycan’a nasıl gidilir gibi bilgilerin bulunduğu Azerbaycan gezi rehberi sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Azerbaycan Gezilecek Yerler

  • Bakü

Hazar Denizi’nde yer alan Bakü, aynı zamanda Azerbaycan başkenti olma özelliği taşıyor. Orta Çağ’dan kalma eski bir şehri ultramodern bir silüetle birleştiren şehir; Fars, Türk, Sovyet ve Avrupa kültüründen izleri bir araya getirerek harika bir manzara ortaya çıkarıyor. 18. yüzyılda gözetleme kulesi olarak hizmet vermeden önce bir Zerdüşt tapınağı olarak kullanılan Kız Kulesi / Maiden Tower, 800 yıl boyunca hükümdar bir hanedanlığa ait olan  Şirvanşahlar Sarayı, şehrin en büyük müzesi olan Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi ve üç büyük gökdelen olan Alev Kuleleri‘ni Bakü gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Bakü gezilecek yerler için tıklayınız.

  • İçeri Şehir / Icheri Seher

Bakü gezilecek yerler listenizde de mutlaka bulunması gereken yerlerden biri İçeri Şehir. Ama buraya ayrıyetten değinmek istedik çünkü kendisi Bakü tarihinin merkezi. Kireç taşından inşa edilmiş binaları, dar sokakları ile burası Bakü’nün kurulduğu yer. Bakü’nün en eski yerleşim yeri olan İçeri Şehir, 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine eklenmiş. Bu eski şehrin ise üç tarafı kalın bir kale duvarı ile çevrelenmiş. Diğer kısmı ise Hazar Denizi’ne baktığı için açık bırakılmış.

  • Abşeron Milli Parkı / Absheron National Park

Yarı kurak bozkır içerisindeki Absheron Ulusal Parkı’nda çeşitli kuşlar, tilkiler, çakallar, kaplumbağalar ve yılanlar yaşıyor. Toplamda, 25 bitki türü ile birlikte 50’den fazla memeli ve kuş türü burayı ev olarak kullanıyor. Milli parkın amacı özellikle nesli tükenmekte olan hayvanları koruyup kollamak.

  • Kobustan Millî Parkı / Gobustan National Park

Azerbaycan gezilecek yerler arasında bulunan Gobustan, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar çok sayıda medeniyete ait olan eserlerin sergilendiği bir açık hava müzesi. 4400 hektarlık bir alana sahip olan milli park içerisinde petrol, gaz yatakları ve çamur volkanları yer alıyor.

Azerbaycan Gezi Rehberi

  • Şirvan Millî Parkı / Shirvan National Park

Gobustan çamur volkanlarını, yarı çöl manzarasını ve Azerbaycan vahşi doğasının nadir canlılarını burada yakından görebilirsiniz. Canlıların doğal hareketlerine ve yaşam alanlarındaki reflekslerine yakından tanıklık edebilmek gerçekten büyüleyici bir fırsat. Özellikle vahşi yaşama ilgi duyanlar,  Şirvan Milli Parkı’nı mutlaka Azerbaycan gezilecek yerler listesine eklemeli.

  • Şeki / Sheki City

Şeki, bölgedeki zengin ve çeşitli kültürel kalkınma dönemi olan Orta Çağ’dan bu yana İpek Yolları boyunca hayati bir ticaret merkezi olarak önemini korumuş turistik bir şehir. Kafkas Dağı’nın eteklerinde yer alan ve Gurjana Nehri tarafından ikiye bölünmüş olan şehir, Azerbaycan tarihinde de büyük bir öneme sahip. Safavi, Kaçar ve Rus yapısından etkilenen mimarisi ile aynı zamanda tam bir kültür noktası. Khan Sarayı, Kish Kilisesi ve tüccar evleri bu bölgenin belki de en dikkat çekici yapılarından bazıları.

  • Yanar Dağ / Flaming Hillside

Azerbaycan gezilecek yerler arasındaki en popüler yerlerden biri de Yanar Dağ. Azerbaycan’a Ateş Ülkesi ismini tam olarak bu yanar dağ verdi işte. 🙂 Eğer sizde ilk kez bir yanan dağ görüyorsanız sizi şaşırtması ve korkutması gayet doğal. Ancak burada yaşayan yerel halk için hiç de korkutucu değil. Çünkü bu yangınların Zerdüştlüğün yaratılmasında önemli bir rolü olduğuna inanılıyor. Asla sönmeyen 10 metrelik bu ateş duvarının asıl sebebi ise gaz rezervleri ve yeraltı basıncı arasındaki ilişki. Basınç azaldıkça gaz yukarıya alev olarak çıkmak durumunda kalıyor.

  • Bakü Ateşgahı / Ateshgah Fire Temple

Tapınağın kendisi 17. ve 18. yüzyıllarda inşa edilmiş olmasına rağmen, yangın ritüelleri en az 10. yüzyıla kadar uzanıyor. Tapınağın yapısı avluyu çevreleyen beşgen duvarlar ile birlikte bölgede bulunan kervansaraylara benziyor. Ancak, bu avlunun merkezinde dinlenme yeri yerine ortada büyük bir alevi ve köşkün çatı köşelerinde dört küçük alevi tutuşturan bir doğal gaz menfezi bulunuyor. Gaz menfezinin hemen yanında ise sunak yer alıyor. Bu ateşgah hakkındaki en büyük sorun Hindulara mı yoksa Zerdüştelere mi ait olduğu. Çünkü her iki inançtan da izler taşıyor. Büyük ihtimalle her iki inanç grubu tarafından da arı zamanlarda kullanılmış. Yapı 1975 yılında ise müze olarak hizmet vermeye başlamış.

Azerbaycan Vizesi Kalktı Mı?

Azerbaycan vizesi kalkmadan önce vize almak için e-vize uygulamasını tercih etmeniz gerekiyordu. İnternet üzerinden başvuru yapıp 3 gün içerisinde vizenizi alabiliyordunuz. 1 Eylül 2019 tarihinden itibarense artık Azerbaycan vizesi kalktı. Azerbaycan Cumhuriyeti’ni 30 güne kadar ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları artık vize almak zorunda değil.

Azerbaycan’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü’ye rahatlıkla uçuş seferi bulabilirsiniz. Azerbaycan Bakü‘ye seyahat etmek için Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’nı tercih etmelisiniz. İstanbul-Bakü arası ise hava yolu ile 2 saat 45 dakika sürmekte.

Azerbaycan gezilecek yerler sonrası İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, kiralık araba için Yolcu360 üzerinden İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Azerbaycan gezilecek yerler listesinin bitiminde Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, kiralık araç imkanları için Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama seçeneklerini inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler.

Azerbaycan turu kapsamında tatilini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise kolay bir ulaşım için İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle