Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Bakü Gezilecek Yerler | Azerbaycan

Bakü Gezilecek Yerler | Azerbaycan

Azerbaycan’ın başkenti ve en güzel şehirlerinden biri olan Bakü, Hazar Hazar Denizi’nin batı kıyısında bulunmakta. Enfes güzellikteki bu şehir Kafkaslar’ın en büyük şehri olma özelliğine sahip. 🙂 Bakü hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile mutlaka gezilmesi gereken bir şehir. Bu yüzden daha önce hiç gitmediyseniz Bakü turu kapsamında buraları gezmek için bu yıl bir plan yapmanızı öneririz. Bakü otelleriAzerbaycan’a nasıl gidilir? ve Azerbaycan vize gibi bilgilerinde yer aldığı Bakü gezilecek yerler için gezi yazısını Yolcu360 ekibi sizler için yazdı. 🙂

Bakü

  • İçeri Şehir / Icheri Sherer

Köhne Şehir olarak adlandırılan İçeri Şehir, Azerbaycan’ın geçmişine ait birçok tarihi yapıyı içermekte. Bakü gezilecek yerler için şehre geldiyseniz gezmeniz gereken ilk yer istisnasız burası diyebiliriz. İçeri Şehir, aynı zamanda Paleolitik dönemden beri yerleşim yeri olarak kullanılmış bir alan. Yani tarihi ve kültürel açıdan çok önemli bir bölge. Burayı öyle küçük bir alan olarak düşünmeyin. Bölge içerisinde 50’den fazla yapı var. Bakü gezilecek yerler listesinin başında bulunan alan, 2000 yılında UNESCO Dünya Tarih Mirasları Listesi’ne girmiş. 2003 tarihinde ise tehlike altındaki dünya mirasları listesinde yerini almış.

UNESCO Türkiye Mirasları için tıklayınız.

  • Şirvanşahlar Sarayı / Palace of the Shirvanshahs

Azerbaycan mimarisinin en önemli eserleri arasında olan Şirvanşahlar Sarayı, 15. yüzyılda Şirvanşahlar hanedanının şahı İbrahim Halilullah’ın tarafından yaptırılmış. Yapı; ana saray binasından, divanhaneden, mezar tonozlarından, camiden, felsefeci ve düşünür olan Seyid Yahya Baküvi’nin türbesinden, Murad kapısından ve hamam kalıntılarından meydana gelmekte. Saray, günümüzde müze olarak hizmet vermekte. Bakü gezilecek yerler listesinde olan müze, haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Kız Kulesi

Bakü gezilecek yerler arasındaki adreslerden biri de Kız Kulesi. Hem Bakü’nün hem de Abşeronun en güzel ve gizemli yapısı olma özelliğine sahip. Kule, eski kale duvarlarının güneydoğu kısmında, sahil parkın yakınında bulunmakta. Yapının yüksekliği 28 metre. Kulenin içi ise 8 kattan oluşmakta. Ayrıca kız kulesinin her katı yontma taşlar ile inşa edilmiş. Bakü kız kulesi 1964 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamış. 2000 yılında da UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiş.

Kulenin gizemli olduğunu söylemiştik. Çünkü kendisi birçok efsaneye ve hikayeye konu olmuş. Bu efsanelerden en çok bilineni ise kardeşi tarafından kalede saklanan kız üzerine. Kalede saklanan kız bu durumun zorluğuna dayanamamış ve kalenin başından Hazar Denizi’nin sularına atlamış.

Bakü gezilecek yerler

  •  Ateşgah / Fire Temple

Bakü gezilecek yerler arasında Zerdüştlüğün kadim tapınağı olarak bilinen Ateşgah yer almakta. Ateşgah, Ateş mabedi anlamına gelmekte. Yapı aslında bir ortaçağ mabedi. Ancak bugünkü binaları 1600 ve 1700’lü yıllarda inşa edilmiş. Ateşgah içerisinde Sankritçe kitabeler bulunmakta. Bugün hem müze hem de ibadet yeri olarak hizmet vermekte.

Burası neden Bakü gezilecek yerler arasında diye merak ediyorsanız, nedeni tam olarak tapınağın tam orta yerinde bulunan ateş kulesinin temizlenme ve arınma aracı olarak hiç sönmeden yanması. Başka bir deyişle, Zerdüştler için bir kutsal hac merkezi olan bu yapıyı öyle her yerde göremeyecek olmamızdan dolayı burası gezilecek yerler arasında. Ateşgah, Bakü şehir merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Surakhani Kasabası’nda yer alıyor.

  • Bakü Bulvarı / Baku Boulevard

Bakü gezilecek yerler listenizdeki bir başka durak Bakü Bulvarı. Bulvar, Bakü sahil şeridine paralel uzanmakta. O yüzden aslında burayı gezerken sahil yürüyüşü yapıyor gibi düşünebilirsiniz. Bulvar, denizin doldurulmasıyla inşa edilmiş ve 1909 yılında açılmış. Bakü bulvarı içerisinde müzeler, anıtlar ve eğlence merkezleri bulunmakta.

  • Kobustan Millî Parkı / Gobustan National Park

Bakü gezilecek yerler arasında olan Gobustan, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar çok sayıda medeniyete ait olan eserlerin sergilendiği ve açık hava müzesi olma özelliğine sahip olan bir yer. Milli park, 4400 hektarlık alana sahip.  Aynı zamanda milli park bölgesi içerisinde petrol, gaz yatakları ve çamur volkanları yer almakta. Neyse efendim biz konumuza geri dönelim. 🙂 Burası 1967 yılından Sovyetler Birliği tarafından açık hava müzesi haline getirilmiş. Burada gözünüze çarpan ilk şeyin kaya resimleri olacağına iddiaya bile gireriz. 🙂

Aynı zamanda burada Taş Devri ve Orta Çağ arasındaki perioda ait çok sayıda ilk yerleşim yerine, mezarlara ve arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmakta.

Bakü gezi rehberi

  • Alev Kuleleri / Flame Towers

Azerbaycan ve Bakü’nün ilk gökdelenleri olan Alev kuleleri’de Bakü gezilecek yerler arasında. Gökdelenlerin ismi ise kulelerin tasarımından gelmekte. Aynı zamanda, Bakü’nün en yüksek yapıları olan Alev kuleleri; ofis, konut ve otel olarak kullanılan 3 binadan oluşmakta. 2013 yılında inşası tamamlanan kuleler, Bakü’nün simgelerinden biri. Akşam yapılan ışıklandırmalar sayesinde bu kuleler oldukça hoş bir görüntüye sahip olmakta.

  • Nizami Caddesi

Alışveriş tutkunlarının Bakü gezilecek yerler listelerinde olması gereken caddelerden biri burası. Cadde ismini Azeri şair Nizami Ganjavi’nden adını almış. Cadde araç trafiğine kapalı olduğu için burada rahat rahat mağazalara girip çıkabilirsiniz. Caddenin uzunluğu ne kadar diye merak ediyorsanız, hemen söyleyelim tam tamına 3,5 kilometre. 🙂

Azerbaycan: Bakü gezisi
  • Haydar Aliyev Kültür Merkezi / Heydar Aliyev Center

Zaha Hadid tarafından tasarımının yapıldığı Haydar Aliyev Kültür Merkezi‘nin inşasına 2007 yılında başlamış. Yapının inşaatı 2012 yılında tamamlanmış ve hizmete açılmış. Açıldığı tarih ise Haydar Aliyev’in doğumunun 89. yıl dönümüne denk getirilmiş. Binanın inşa amacı, ülkenin kültür programlarının burada yapılması. Kültür merkezi içerisinde konser salonları, sanat galerileri, müze ve kütüphane bulunmakta.

  • Yanar Dağ

Doğalgazın yüzeye çıkmasıyla yanmaya başlayan dağın ateşi hiç sönmüyor. Yanar dağ, yaklaşık 10 metre genişliğe ve 1 metre yüksekliğe sahip. Bakü gezilecek yerler arasında olan Yanar Dağ, Bakü’ye gelen yabancı turistlerin odak noktası durumunda.

Azerbaycan turu: Bakü’de görülmesi gereken yerler
  • Azerbaycan Halı Müzesi / National Carpet Museum Azerbaijan

Halı kelimesinin karşılığını bulduğu birkaç ülkeden biri de Azerbaycan. Ülke halı sanatında gerçekten de önemli bir yere sahip. Hatta, dünyanın ilk ve en büyük halı müzesi olan Azerbaycan Halı Müzesi, halıcı ve ressam Letif Kerimov’un liderliğinde 1967 yılında kurulmuş. Müze içerisinde 6 binin üzerinde halı sergilenmekte. Müzeyi gezerken Orta Çağ‘dan günümüze kadar ki sürece ait çeşit çeşit Azerbaycan halılarını görebiliyorsunuz. Her bir halının kendisine özgü hikayesi ve sembolü var. Örneğin; kaşmir, hayat ve kuvveti temsil etmekte. Müze, Bakü şehir merkezinde Mikayıl Hüseynov Caddesi üzerinde yer almakta.

  • Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi / National Museum of History of Azerbaijan

Bakü gezilecek yerler arasında Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi de yer almakta. Müze, Tagiyev Sokağı’nda bulunuyor.  Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi 1920 yılında hizmete açılmış ve iki bölümden oluşmakta. Bir ksımda etnografik ve arkeolojik eserleri sergilenirken, diğer kısımda etrol taciri ve hayırsever Zeynalabdin Taghiyev’in evi yer almakta.

Bakü otelleri

Bakü konaklama konusunda birçok seçenek mevcut. Bu seçenekleri incelerken sizin için kolaylık olsun diye birkaç öneri hazırladık. 🙂

  • Bulvar Hotel Baku
  • Hilton Baku
  • Central Inn Baku Hotel & Hostel
  • ART Hotel Baku
  • Capital Hostel Baku
Azerbaycan vize

Turla vize almak

Azerbaycan vizesi almak için e-vize uygulaması tercih edilmeli. Vize deyince gözünüz hemen korkmasın. 🙂 Çünkü vize almanın en kolay hali bu. 2019 yılı için E-vize uygulaması ile 25 USD ödeyerek internet üzerinden başvuru yapabiliyorsunuz. Vizeniz de yaklaşık 3 gün içerisinde mailinize düşüyor.

Azerbaycan’a nasıl gidilir? / Bakü ulaşım

Azerbaycan Bakü‘ye hava yolu ile gidiyorsanız, Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı’nı tercih etmelisiniz. İstanbul-Bakü arası hava yolu ile 2 saat 45 dakika sürmekte.

Bakü gezilecek yerler sonrası İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, İstanbul en ucuz araç kiralama seçeneklerini sunan Yolcu360 üzerinden İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Bakü gezilecek yerler listesinin bitiminde Ankara‘ya havayolu ile gidecek olanlar, Ankara ucuz araç kiralama imkanları için Yolcu360 üzerinden Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. Yine, Bakü gezilecek yerler için tatilini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir araç kiralama için İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle