Yolcu360 Blog
atık motor yağı nereye verilir?
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Atık Motor Yağını Nereye Verebilirsiniz?

Atık Motor Yağını Nereye Verebilirsiniz?

Atık motor yağı nereye verilir? Fiyatı ne kadar? Detayları sizin için araştırdık. 

Aracınızın motor yağını değiştirmek oldukça önemli, rutin bir bakım uygulaması. Atık motor yağını değiştirmeniz aracınızın performansını iyi yönde etkiliyor. Bunun yanında ayrıca otomobilinizin kullanım ömrünü uzatmaya da katkı sağlıyor. Araç sahibi kişinin, sık sık aracın motor yağını değiştirmesinin zorunlu bir prosedür olduğunu söylememiz gerekli. Bu zorunluluk nedeniyle, insanların aklında konuyla alakalı birçok soru oluyor.

Kullanılmış yağı değiştirme zamanının geldiğini nasıl anlayacağım? Bunun belli bir vakti var mı? Atık motor yağını nereye verebilirim? Bu konularla ilgili resmi olarak yapılan herhangi bir çalışma var mı? İşte bu sorular oldukça önemli. Biz de sizin için yazımızın geri kalanında, aklınıza takılan sorulara cevap vermeye çalışıyoruz. Haydi atık motor yağını nereye verebilirsiniz sorusuna cevap bulalım.

atık motor yağı geri dönüşümü

Motor Yağını Ne Zaman Değiştirmelisiniz?

Atık durumdaki motor yağı ne zaman değiştireceksiniz? Genellikle, alanında usta kişiler üç ay ya da 8.000 – 10.000 km sonra yaptıracağınız araç muayenesinde motor yağını değiştirebileceğinizi söylüyor. Bu önemli bir tavsiye. Fakat aracınızın motor yağını siz de değiştirebilirsiniz. Bunun için nasıl yapılacağına dair bilgi sahibi olmanız ve aracınızı takip etmeniz gerekiyor.

atık motor yağı değişimi nasıl yapılır

Atık Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Aracınızdan motor yağını tahliye etmek oldukça basit bir işlem. Araçtan atık motor yağını çıkarttıktan sonra bu yağı yayvan bir kaba almayın. Çünkü kapaklı, kaliteli malzemeli, derin, pratik bir şekilde taşıyabileceğiniz bir kaba ihtiyacınız var. Özellikle içindeki atık motor yağının hiçbir yere dökülmesini istemiyorsanız kap tercihinize özen gösteriniz. Ayrıca kullanılmış yağ sıcak halde aktarıldığında, kabın delinmesine ve yağın dökülmesine neden oluyor. Eğer plastik bir kap kullanacaksanız bu detaya da dikkat etmelisiniz. Kabın altına, yerleri korumak adına gazete veya karton koyabilirsiniz.

motor yağı geri dönüşümü nasıl yapılır

Atık Motor Yağı Nasıl Taşınır?

Kullanılmış motor yağını bir kabın içine tahliye ettikten sonra geri dönüşümü için yağı vermeniz gereken tesislerden birine gitmeniz gerekiyor. Atık motor yağını aracınızla götürecekseniz düz bir zemin üzerine konumlandırın. Çünkü herhangi bir dikkatsizlik sonucu dökülen atık motor yağı döşemelere leke bırakıyor. Yolculuk boyunca atık motor yağının bulunduğu kabı sabit tutmak önemli.

kullanılmış atık motor yağı geri dönüşüm merkezleri

Atık Motor Yağını Nereye Verebilirim?

Kullanılmış motor yağını bir kaba aktardıktan sonra nereye vereceğiniz önemli bir soru. Atık motor yağlarını toplayıp geri dönüşüme gönderen birçok benzin istasyonu var. Bu benzin istasyonlarını kullanabilirsiniz. Eğer ikamet ettiğiniz yere yakın bir benzin istasyonu bulamazsanız, atık motor yağı geri dönüşüm merkezlerine gidebilirsiniz. Araç servisleri, bazı kamu kuruluşları, atık yağ geri dönüşüm tesisleri, bazı belediyeler, akaryakıt istasyonları, bazı fabrikalar atık motor yağlarının toplandığı yerler.

Petrol Sanayi Derneği (Petder) kullanılmış motor yağı toplama organizasyonuyla yetkilendirilmiş, Türkiye’nin her bölgesine hizmet veren bir kurum. Yeni düzenlemelere göre atık motor yağlarını, motor yağı üreticileri ya da yetkilendirilmiş kuruluşlar toplayabiliyor. Daha sonra işlem yapması için lisanslı işletmelere teslim ediyor.

Atık Motor Yağı Fiyatı

Atık motor yağları Petder’e verilebiliyor. Kuruluşa internet sitesi üzerinden ya da sitesinde belirtilen telefon numarasından ulaşabilirsiniz. Fakat genelde insanlar, atık motor yağını lisanslı firmalara vermek istiyor. Çünkü firmalar çeşitli parametrelere göre bunun karşılığında belli bir ücret ödüyor. Atık yağın miktarı ve kalitesi gibi parametreler söz konusu. Geri dönüşüm işleminin güvenilir ve çevre dostu şekilde yapılması dikkat edilmesi gereken en önemli konu.

Yapılan yeni düzenlemelerle 1 Ocak 2021’den sonra kullanılmış motor yağı değişimi yapan otomobil servisleri, benzin istasyonları, tamirhaneler ve bunlara benzer işletmeler Atık Yağların Yönetimi yönetmeliğine göre, bir belge almak zorunda. Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi isimli bu belgenin, beş yıl geçerliliği oluyor. Ayrıca işletmelerin bakanlığın çevrimiçi programlarını ve kayıt süreçlerini de takip etmesi önemli bir konu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu uygulamayla düzeni, insan sağlığını korumayı planlıyor.

atık motor yağı geri dönüşümü

Atık Motor Yağı Geri Dönüşümü

Atık motor yağı, geri dönüşüm merkezlerinde arıtılıyor. Çünkü tıpkı yeni satın alınan bir motor yağı ile eşdeğer. Bu işlemde yağ bileşik ve diğer performans sağlayıcı kimyasallar ile karıştırılıyor. Daha sonra birtakım testler ve saha çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar, atık motor yağının istenilen seviyeye gelip gelmediğini ölçmeye yarıyor.

atık motor yağı geri dönüşüm

Atık Motor Yağı Geri Dönüşümünün Faydaları

Bazı geri dönüştürülen atık motor yağları, yeni motor yağından daha iyi performans sağlar. Bundan dolayı bazı sürücüler, geri dönüşümden gelen bu motor yağlarını özellikle kullanmak istiyor. Ayrıca geri dönüştürülmüş atık motor yağı, yeni yağlar için rafine olmak, yakıt yağlarının içine işlenmek, petrol endüstrisinde hammadde olmak gibi uygulamalarda da kullanılıyor.

Diğer faydalarını sizin için madde madde anlatalım:

Sürdürülebilirlik

Motor yağı geri dönüşümü yalnızca yeni geri dönüşümlü ürünlerin üretilmesini sağlamıyor. Aynı zamanda bir doğal kaynak olan yağ tasarrufunda da etkili. Birçok uygulama için kullanılıyor ve sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor.

Çevre Sağlığı

Atık motor yağının geri dönüştürülmesi, çok sayıda ekolojik faydayı beraberinde getiriyor. Öncelikle çevreye dökülmemesi en önemli fayda. Ayrıca geri dönüşüme uğramış motor yağının karbon ayak izi, ham petrolde üretilenden daha düşük miktarda. Üstelik bu geri dönüştürme uygulaması hem toprağın hem suyun kirlenmesini önemli ölçüde önlüyor.

Kişisel Fayda

Atık motor yağını geri dönüştürmek çevremiz ve dünyamız için oldukça önemli. Bu nedenle yetkili kuruluşlar da bu konuda oldukça titiz davranıyor. Çevremize karşı duyarlı olup sorumluluklarınızı yerine getirdiğiniz için sertifika veya eşantiyon malzemeler kazanabilirsiniz. Bunun dışında herkesin faydasına bir şeyler yapıyor olmak, iddiaya gireriz ki kendinizi iyi hissettirir!

yolcu360 blog arama banner

Yolcu360 Otomotiv Dünyasının Her Alanında Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilir, ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle